» » Крохмалисті і некрохмалисті овочі - властивості продуктів, користь для організму
  • автор: admin  
  • (16-03-2015, 13:28)   
  •   0   
  •  1103 

Крохмалисті і некрохмалисті овочі - чому важливо знати про вміст крохмалю?








http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/krohmalist-nekrohmalist-ovoch-vlastivost-produktv-korist-dlya-organzmu_111.jpeg-->Крохмалисті і некрохмалисті овочі - властивості продуктів, користь для організму
Як відомо, вся їжа, що вживається людиною, має певний склад, у залежності від якого на її розщеплення і перетворення організму потрібні різні ферменти. Крохмаль є полісахаридом, для «перетравлення» якого потрібне лужне середовище.
Крохмалисті овочі, з високим вмістом цього полісахариду, в принципі, не є небезпечними, і людський шлунок, який має, як правило, кислотну середу, легко справляється з цією їжею. Однак є умова - шлунково-кишковому тракту нічого не повинно заважати виробляти необхідні для розщеплення крохмалю ферменти і защелачивать середу. Чим більше в їжі крохмалю, тим, відповідно, більше потрібно лугу і зусиль на перетравлення. Отже, мінімум «зусиль» організм докладе для розщеплення некрохмалистих продуктів.
Знати про ступінь крохмалистістю важливо для того, щоб вірно вміти підбирати поєднання продуктів, що вживаються в їжу для виключення виникнення неприємних відчуттів (здуття, викликане бродінням, застоєм, печія, тяжкість, біль, блювота, запори, проноси тощо), а також відкладення «зайвого» на стегнах і талії з-за неповного розщеплення і засвоєння «за призначенням».

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/krohmalist-nekrohmalist-ovoch-vlastivost-produktv-korist-dlya-organzmu_472.gif-->Крохмалисті і некрохмалисті овочі - властивості продуктів, користь для організму


Так, наприклад, для розщеплення білкової їжі (м'ясо, риба тощо) потрібно кисле середовище і зовсім інші ферменти, тому популярне поєднання в тарілці картоплі і м'яса - приклад того, як ми самі завдаємо собі шкоду, адже така їжа буде погано перетравлюватися з усіма витікаючими наслідками. Крохмалисті овочі і фрукти (список обов'язково мати завжди під рукою) варто вживати окремо або ж у поєднанні з некрохмалистими.
При цьому некрохмалисті овочі і фрукти відмінно поєднуються з крахмалистими, а також допустимо їх вживання з вуглеводної і білковою їжею з додаванням невеликої кількості рослинних жирів.
Список крохмалистих овочів:




http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/krohmalist-nekrohmalist-ovoch-vlastivost-produktv-korist-dlya-organzmu_983.gif-->Крохмалисті і некрохмалисті овочі - властивості продуктів, користь для організму





  • лідерами є бобові (нут, горох, квасоля, сочевиця), в яких зміст полісахариду складає до 45%, крім того є рослинні білки, що вже саме по собі робить цю їжу важкою;

  • картопля, в якому вміст крохмалю складає від 15 до 25%;

  • кукурудза;

  • топінамбур;

  • гарбуз;

  • редька;

  • кольорова капуста;

  • патисони;

  • бруква;

  • корінь селери, хрону, петрушки.


  • Список некрохмалистих овочів:

  • капуста брюссельська, біло - і червоноголову;

  • листовий салат;

  • цибуля (ріпчаста, порей, зелений тощо);

  • огірки;

  • рукола;

  • кріп;

  • петрушка;

  • цукіні;

  • болгарський перець;

  • спаржа;

  • щавель;

  • шпинат;

  • стручкова квасоля і горох.


  • Є також і проміжне «ланка» - це помірно крохмалисті продукти, наприклад, буряк, морква, баклажани, кабачки, ріпа, соя. У помірних кількостях їх можна поєднувати і з першою, і з другою групою. Також вони відмінно засвоюються при вживанні з молочними продуктами помірної жирності, а також з невеликою кількістю рослинного масла.
    загрузка...
    Написати Вконтакте