Дієти
Як правильно вживати артишоки
16.03.2015 1488 0 admin

Як правильно вживати артишоки

Здорове харчування

Як правильно вживати артишоки








http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/yak-pravilno-vzhivati-artishoki_171.jpeg-->Як правильно вживати артишоки

Особливою популярністю артишок користується в країнах Середземномор'я, де його додають в салати і м'ясо. Ще стародавні римляни використовували його як афродизіак, а греки, їхні найближчі сусіди, радили є його тим жінкам, які мріяли народити синів. А ось у В'єтнамі цей овоч використовували не в їжу, а для приготування чаю. Такий напій швидко справлявся із запаленням. У нас же корисні властивості артишоку оцінили далеко не багато.


http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/yak-pravilno-vzhivati-artishoki_152.gif-->Як правильно вживати артишоки


Артишок: для чого використовується і як виглядає


Кущ артишоку може досягати у висоту до , де на вершині кріпляться шишки зеленого кольору з фіолетовим серединкою. Незважаючи на походження з теплих країн, це рослина добре переносить заморозки і перепади температур. Плоди у вигляді кошиків збирають на різних стадіях дозрівання: маленькі, розміром з куряче яйце плоди можна їсти сирими або використовувати для маринування овочів; великі обов'язково варять, попередньо обрізавши жорсткі краю. Проте довго зберігати їх не рекомендують: артишок швидко втрачає корисні властивості.
Як правильно вживати артишоки

З чого складаються артишоки


Плоди цієї рослини дуже корисні, бо багаті мінералами, вітамінами та мікроелементами. Найбільш корисні вітаміни групи В, РР, А, Е і С. Також у цьому овочі є аскорбінова кислота, інулін, дубильні речовини і мінеральні солі, які потрібні організму. В стиглих плодах рослини містяться мідь, фосфор, калій, магній, селен, кальцій, залізо, фосфор та інші мінеральні речовини.




http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/yak-pravilno-vzhivati-artishoki_554.gif-->Як правильно вживати артишоки




Як правильно вживати артишоки

Лікувальні властивості


Ще древні греки та римляни помітили, що здоров'я вживають артишоки набагато міцніше, ніж у інших людей. Сучасні дослідження доводять це. Регулярне вживання в їжу цього продукту може:

  • поліпшити обмін речовин;

  • полегшити перебіг захворювань, пов'язаних з печінкою;

  • вивести з організму шлаки і токсини;

  • стимулювати роботу жовчного міхура;

  • сприяти перетравленню жирів і білків;

  • протидіяти утворенню холестерину;

  • попереджати раніше старіння клітин;

  • знижувати рівень цукру в крові.


  • Ще на зорі цивілізації помітили, що плоди цієї рослини можуть покращувати стан шкіри, лікуючи від псоріазу та екземи. Дрібні проблеми зі шлунком типу нудоти, метеоризму можна швидко прибрати, з'ївши шматочок плода. А така ж кількість рослини, втертое в шкіру голови, має позбавити від облисіння. Все говорить про те, що артишок в медицині дуже корисний і популярний.

    Артишоки на кухні


    Артишок, властивості якого розглядалися вище, може використовуватися в кулінарії. Страви з артишоку завдяки своєму незвичайному смаку відразу стають делікатесними. До їх складу може входити як сирої, так і відварений плід. З нього можна готувати екзотичні салати і гарніри. Доданий в соус, він прикрасить страви італійської кухні. А хліб, спечений з добавками з цього овоча, не тільки корисний, але і дуже смачний. З нього навіть роблять пироги і незвичайні середземноморські десерти. Але оригінальніші надійшли в'єтнамці: вони з артишоку заварюють чай.
    Як правильно вживати артишоки

    Шкоди та протипоказання


    Однак якою б великою не була користь артишоку, шкідливі наслідки після вживання теж є. По-перше, його не варто їсти людям з індивідуальною непереносимістю. По-друге, не повинні його вживати і хворі на гастрит, підвищеним тиском і жовчнокам'яну хворобу. Він протипоказаний і годуючим мамам, оскільки страви, приготовані на його основі, можуть стати причиною втрати молока. Знижена кислотність, хвороби шлунка та ниркова недостатність теж повинні насторожити вас перед його вживанням. Ті, хто використовує артишок для схуднення, повинні розуміти, що вживання цього продукту - додаткове навантаження на шлунок, який під час схуднення і так переживає не найкращий час.
    Чим корисний овоч топінамбур? Чим корисний овоч топінамбур?
    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-05/chim-korisniy-ovoch_801.jpeg-->Прекрасною альтернативою всім відомої картоплі є інша рослина – топінамбур.
    Болгарський перець: склад, користь, калорійність, корисні властивості Болгарський перець: склад, користь, калорійність, корисні властивості
    Болгарський перець вважається найбільш древнім овочем, який почав вирощуватися людиною. Його наші предки почали садити набагато раніше злакових і
    Брусниця: корисні властивості ягід, застосування та протипоказання Брусниця: корисні властивості ягід, застосування та протипоказання
    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/brusnicya-korisn-vlastivost-yagd-zastosuvannya-ta-protipokazannya_131.jpeg--> Брусниця на Русі була не
    Гуава, її склад і корисні властивості для організму людини Гуава, її склад і корисні властивості для організму людини
    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/guava-yiyi-sklad-korisn-vlastivost-dlya-organzmu-lyudini_451.jpeg--> Батьківщиною гарбуза є Перу. Це рослина
    Кінза – склад, калорійність, корисні властивості, протипоказання Кінза – склад, калорійність, корисні властивості, протипоказання
    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/knza-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost-protipokazannya_271.jpeg--> Кінза здавна вважається однією з
    Каперси – склад, калорійність, корисні властивості Каперси – склад, калорійність, корисні властивості
    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/kapersi-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost_891.jpeg--> Каперси – корисний продукт, що отримується з рослини
    [vk]
    Войти через:
    [/vk] [vk][/vk] [odnoklassniki][/odnoklassniki] [facebook][/facebook] [mailru][/mailru] [google][/google] [yandex][/yandex] [vk]
    [/vk]