» » Як вибрати приготувати і з'їсти топінамбур
  • автор: admin  
  • (16-03-2015, 10:57)   
  •   0   
  •  857 

Як вибрати приготувати і з'їсти топінамбур








http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/yak-vibrati-prigotuvati-zyisti-topnambur_851.jpeg-->Як вибрати приготувати і з'їсти топінамбур

Топінамбур відомий нам відразу під трьома назвами. Під офіційним ім'ям, походить від назви племені індіанців, яке вирощувало цю сільськогосподарську культуру, і двома прізвиська, якими нагородили рослина європейці: «земляна груша» і «єрусалимський артишок». Крім незвичайного смаку і краси (рослина має великі жовті квіти, що нагадують соняшник), цей коренеплід ще і дуже корисний: він містить багато мінералів, амінокислот і мікроелементів, частина з яких не виробляється в організмі людини.


http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/yak-vibrati-prigotuvati-zyisti-topnambur_822.gif-->Як вибрати приготувати і з'їсти топінамбур


Топінамбур, про користь і шкоду якого піде мова далі, незаслужено забувається кухарями при складанні меню.

Як виглядає груша-топінамбур


«Земляна груша» може прикрасити будь-який сад. Ця висока багаторічна рослина з шорсткими листям і стеблом. Цвіте воно в серпні великими жовтими квітками. У їжу вживають корінь рослини - довгасті бульби жовтого або коричневого кольору. Сирої топінамбур, користь і шкода від якого така ж, як і від звареного сладковат на смак. У цієї рослини багато сортів, що включають гібриди. Частина з них застосовують в їжу, а частину використовують як сільськогосподарську культуру. Сорти, які виростають в Росії, більше підходять для цілей медицини, але можуть використовуватися і в їжу. Саме тому випускають топінамбур в таблетках, який прописують діабетикам.
Як вибрати приготувати і з'їсти топінамбур





http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/yak-vibrati-prigotuvati-zyisti-topnambur_344.gif-->Як вибрати приготувати і з'їсти топінамбур




Топінамбур: користь, шкоду і протипоказання


Користь топінамбура безсумнівна. Він може:

  • зміцнювати імунітет;

  • покращувати якість крові;

  • працювати як антиоксидант;

  • нормалізувати роботу кишечника;

  • виводити з організму холестерин і шкідливі речовини;

  • проводити профілактику зараження пестицидами та важкими металами;

  • допомагати при запорах;

  • зменшувати запалення;

  • знімати головний біль;

  • зменшувати кількість глюкози в крові (що важливо для діабетичного харчування).


  • Крім того, листя, стебла і коріння «земляної груші» використовують у сільському господарстві для годівлі худоби. Таке харчування є дуже калорійним і користується популярністю у фермерів.
    Ті, хто хоче знати, від чого допомагає топінамбур, повинні розуміти, що ця рослина підходить не всім. Як і будь-який інший овоч, топінамбур приносить шкоду, якщо його приготувати неправильно.
    Як вибрати приготувати і з'їсти топінамбур

    Топінамбур: протипоказання


    «Земляна груша» не рекомендується до вживання тим, хто страждає на цироз печінки, хронічний гепатит або гострими захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Протипоказанням є також індивідуальна непереносимість до рослині. Якщо розцінювати як джерело мікроелементів топінамбур, користь і шкоду від його прийому в їжу, то не варто забувати про такі елементарні речі, як свіжість і зрілість коренеплоду. На ньому не повинно бути м'яких місць і чорних крапок. Особливо це стосується рослини, яке споживають у сирому вигляді.
    Як вибрати приготувати і з'їсти топінамбур

    Як є топінамбур


    Цей коренеплід можна їсти сирим, а можна піддати термічній обробці, наприклад, їм можна нафарширувати перець. Для цього нам знадобляться:

  • топінамбур - 05 кг;

  • рис - 1 склянка;

  • морква - 200 г;

  • великий болгарський перець - 10 шт. (за кількістю порцій);

  • цибуля ріпчаста - 200 г;

  • часник - 5-6 зубків;

  • перець, сіль і цукор за смаком.


  • Рис промивають і варять. Моркву труть на крупній тертці, а потім пасерують. Туди ж додають нарізану цибулю і товчений часник. Зварений рис і отриману овочеву суміш змішують з перетертим коренеплодом земляної груші, солять, перчать, при необхідності додають цукор, а потім розкладають по попередньо приготованим перцям. Заповнені овочі укладають у сотейник, заливають сметаною і випікають в духовці.
    «Земляна груша, або топінамбур, рецепт приготування якого наведено вище, урізноманітнює будь-який святковий стіл.
    загрузка...
    Написати Вконтакте