» » Фенхель - рецепти і корисні властивості рослини
  • автор: admin  
  • (15-03-2015, 22:24)   
  •   0   
  •  697 

Дивовижне рослина фенхель - рецепти і властивості








http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/fenhel-recepti-korisn-vlastivost-roslini_231.jpeg-->Фенхель - рецепти і корисні властивості рослини
Солодкий кріп або фенхель відома людям давно. Його використовували для різних потреб ще в Стародавньому Римі. Це рослина застосовувалося в кулінарії як прянощі, в лікувальних цілях, в косметології. І сьогодні цю траву використовують як лікувальний засіб. Кому цікаво, як виглядає фенхель, може згадати простий кріп, це практично одне і те ж по зовнішньому вигляду самої рослини.
В даний час фенхель культивується в різних частинах світу, на подив він виявився невибагливим. І якщо говорити про різновиди цієї трави, то у світі існує всього два види:

  • Звичайний, його ще називають аптечний.

  • Італійський. Цей вид в основному застосовується в кулінарії, зазвичай використовується м'ясисте стебло, дуже схожий на овоч.


  • Корисні властивості фенхелю і його склад


    У цьому рослині міститься багато різних корисних речовин. Але знаходяться вони в різних його частинах. Наприклад, аскорбінова кислота, рутин, каротин і вітаміни «В» і «Е» знаходяться в основному в листках рослини. А от масла, білки і цукор в плодах (ягодах). Хотілося б відзначити, що фенхель має своєрідний запах, це обумовлено тим, що в ньому міститься у великій кількості ефір анетол.

    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/fenhel-recepti-korisn-vlastivost-roslini_532.gif-->Фенхель - рецепти і корисні властивості рослини


    Якщо говорити про чисто лікарські властивості фенхелю, то хотілося б в першу чергу нагадати багатьом мамам про кропової воді, яку зазвичай дають немовлятам як вітрогінного препарату. Так от ця сама водичка виготовляється на фенхелі. Це перше.
    Друге - восени і взимку, коли починає лютувати застуда та грип, лікарі рекомендують заварювати годину з фенхелем. Це своєрідне застережний процедура, яка і лікує, і тонізує організм в цілому. А справа все в тому, що в цій рослині ви знайдете не тільки вітаміни, але і флавоноїди, які в свою чергу є потужними антиоксидантами.

    Фенхель: користь і шкода


    Пробуючи це рослина на смак, ви відразу ж відчуєте своєрідну гостроту і приємний солодкуватий аромат. Саме ці два критерії зробили фенхель популярним серед кулінарів.




    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/fenhel-recepti-korisn-vlastivost-roslini_353.gif-->Фенхель - рецепти і корисні властивості рослини





  • Зазвичай листя використовують як добавку в салати і супи.

  • Верхні частини трави використовують як приправи, коли маринуються овочі. До речі, італійці маринують рослина окремо від усього. Це відмінна закуска.

  • Листя також п'ють, заварюючи чай.

  • Розмелені плоди застосовують як заправку до смаженого м'яса, з них роблять сироп для газованих солодких напоїв, проводять ароматизацію спиртів і чаю.

  • З насіння вичавлюють масло, яке застосовується в кулінарії та кондитерських виробах. Як бачите, у насіння фенхелю багато застосування.


  • Хотілося б відзначити, що ця рослина є прекрасним дієтичним продуктом. Так у насінні міститься всього лише 345 ккал, а у цибулинах і того менше - 31 ккал. Тому дієтологи давно відзначили, а багато з них використовують його у своїх дієтах.
    Але, як і у будь-якого рослинного продукту, у фенхелю є і протипоказання. По-перше, його забороняють вживати в їжу вагітним і годуючим матерям, а також дітям до шести років. По-друге, масло, яке витискається з насіння рослини, заборонено використовувати в їжу епілептикам та хворим на гіпертонію.

    Фенхель - рецепти


    Як вже було сказано вище, кулінари всього світу використовують цю траву в якості приправи і добавок у всілякі страви. Так от є один цікавий рецепт, який можна використовувати як засіб для схуднення. Це соус.

  • Подрібнюєте фенхель, відклавши кілька листочків в бік.

  • Обсмажуєте їх на вершковому маслі в сковороді хвилин п'ять, не більше.

  • Заливається трохи вермуту і бульйону, а також додається подрібнений часник і сіль.

  • Все це доводиться до кипіння і знімають з вогню.

  • Змішується жовток з вершками, ця маса заливається в готову страву.

  • Ставите сковороду знову на вогонь, помешиваете вміст до загустіння.

  • Листя дрібно нарізати і додати в блюдо. Саме вони повернуть той незабутній аромат і смак справжнього фенхелю.


  • Такий соус буде добре гармоніювати з рибою, м'ясом або куркою. Єдине, на що звертають увагу кухаря, це на стан самої рослини. Воно повинно бути пружне і гладке.
    загрузка...
    Написати Вконтакте