
Глютен в продуктах харчування - шкода, користь, рецепти страв без глютену
Здорове харчування
Глютен в продуктах харчування
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/glyuten-v-produktah-harchuvannya-shkoda-korist-recepti-strav-bez-glyutenu_481.jpeg-->
Ви відмовилися від шкідливої калорійної їжі, вживаєте тільки корисну їжу і при цьому не переїдайте. Здавалося б, що ще може викликати розлад шлунку або кишечника при правильному харчуванні? Однак непереносимість глютену (клейковини) може бути причиною поганого самопочуття і проблем з травленням. Цей складний білок знаходиться в складі практично всіх злаків (жито, пшениця, ячмінь) і володіє корисними властивостями, так і шкідливими. Давайте розглянемо, в яких ще продуктах харчування є глютен, а також деякі рецепти, як готувати безглютенові страви. 
Почнемо з того, що існує захворювання, безпосередньо пов'язане з вживанням продуктів, що містять клейковину. Основні ознаки хвороби: поганий апетит, дефіцит вітамінів, втома, мігрень і набряклість. Однак целіакія або глютенова ентеропатія (назви цього захворювання) має спадкову природу і зустрічається порівняно рідко, чого не можна сказати про чутливість до глютену, симптоми якої практично такі ж, як і при целіакії.
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/glyuten-v-produktah-harchuvannya-shkoda-korist-recepti-strav-bez-glyutenu_442.jpeg-->

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/glyuten-v-produktah-harchuvannya-shkoda-korist-recepti-strav-bez-glyutenu_813.gif-->

У будь-якому випадку, якщо ви виявили у себе подібні ознаки захворювання, не займайтеся самолікуванням, а обов'язково відвідайте лікаря-гастроентеролога.
Глютен: шкода і користь
Незважаючи на численні думки про шкоду цієї речовини, все ж не можна забувати і про його корисних властивостях: насамперед, глютен є рослинним білком , який збагачує собою продукт харчування і пов'язує вітаміни з мінеральними речовинами, що в підсумку благотворно впливає на організм людини.
Серед мінусів, крім індивідуальної нестерпності і целіакії, дієтологи відзначають наступне:
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/glyuten-v-produktah-harchuvannya-shkoda-korist-recepti-strav-bez-glyutenu_404.gif-->

Продукти, які містять глютен
У першу чергу потрібно відзначити багато злакові: жито, пшениця, ячмінь, овес. Отже, будь-які продукти, приготовані з них, також містять клейковину: хлібобулочні вироби і випічка, макарони та спагеті, пластівці та дитячі сухі сніданки. Спиртні напої - пиво , горілка, віскі - теж є глютеносодержащими продуктами.
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/glyuten-v-produktah-harchuvannya-shkoda-korist-recepti-strav-bez-glyutenu_465.jpeg-->

Оскільки глютен надає в'язкість рідким продуктам, то його також успішно використовують для виробництва йогуртів, морозива, різних соусів.
Продукти, що не містять глютен
Список їх буде досить великим, але перелічимо основні продукти:
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/glyuten-v-produktah-harchuvannya-shkoda-korist-recepti-strav-bez-glyutenu_976.jpeg-->

Під підозрою - сухе молоко , так як в ньому може міститися клейковина. Однак виявити її наявність або відсутність дуже просто: потрібно капнути трохи йоду на їжу, і якщо колір з коричневого зміниться на чорний з темно-синім відтінком, це означає, що в їжі є глютен.
Безглютенові рецепти
Пропонуємо вашій увазі різні безглютенові рецепти приготування страви (закуски, другі страви, десерти, випічка).
Овочевий японський рулет
Інгредієнти:
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/glyuten-v-produktah-harchuvannya-shkoda-korist-recepti-strav-bez-glyutenu_267.jpeg-->

Приготування:
Сирна запіканка з гречкою
Інгредієнти:
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/glyuten-v-produktah-harchuvannya-shkoda-korist-recepti-strav-bez-glyutenu_908.jpeg-->

Процес приготування:
Горіховий торт без борошна
Цей смачний торт готується з фундука, а в якості крему використовуються збиті вершки.
Інгредієнти (на 10-12 порцій):
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/glyuten-v-produktah-harchuvannya-shkoda-korist-recepti-strav-bez-glyutenu_599.jpeg-->

Приготування:
Кукурудзяний пиріг зі смородиною
Інгредієнти:
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/glyuten-v-produktah-harchuvannya-shkoda-korist-recepti-strav-bez-glyutenu_1710.jpeg-->

Приготування:
Підводячи підсумки, треба зазначити, що глютен, який міститься в певних продуктах харчування, зовсім не є небезпечною речовиною - проблема часто полягає лише в непереносимості білка, і в такому випадку досить просто виключити всі продукти, в яких він є.

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-02/bulgur-korist-shkoda-recepti-kalorynst-vdguki-pro-zastosuvannya-bulguru-pd-chas-dyeti_551.jpeg--> Булгур –

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/recepti-nizkokalorynih-strav-dlya-shudnennya-drug-stravi-z-kurki-ribi_801.gif-->

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-6-pelyustok-recepti-strav-vdguki_731.jpeg--> Дієта «6 пелюсток» - це шість послідовно чергуються

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyetichna-velikden-krasch-recepti_981.jpeg--> На Великдень дуже багато людей, незалежно від віросповідання,

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyetichniy-paska-recepti-prigotuvannya-na-velikden_201.jpeg--> Наближається світле свято Великдень, і в цей

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/shpinat-yogo-korist-shkodu-dlya-organzmu-recepti-prigotuvannya-strav-z-shpinatu_901.jpeg--> Вживання