» » Журавлина або брусниця – що корисніше?
  • автор: admin  
  • (18-11-2016, 15:52)   
  •   0   
  •  23 
Журавлина або брусниця – що корисніше?
Журавлина і брусниця – смачні і корисні ягоди, відносяться до одного сімейства вересових. У природних умовах їх нерідко можна зустріти зовсім недалеко один від одного, але журавлина любить більше болотистий грунт, а брусниця росте на сухих пагорбах. Що корисніше – журавлина або брусниця , можна дізнатися з цієї статті.

Корисні властивості журавлини і брусниці


Журавлина на смак кисліше, в ній більше вміст кислот, але менше цукру. Брусниця солодше журавлини, за розміром менше і має більш щільну структуру, а також плескату форму. Однозначно сказати, що краще – брусниця або журавлина, не можна. Обидві ягоди володіють величезним запасом вітамінів, мінералів та інших цінних речовин. У журавлині дуже багато вітаміну С, а також ДО, РР і групи В. Серед мінеральних речовин можна виділити барій, калій, йод, магній, фосфор . Брусниця практично ні в чому їй не поступається і також включає безліч поживних складових – залізо, кальцій, калій, марганець, а також органічні кислоти – винну, бензойну, саліцилову та ін.
Багато хто цікавиться, що краще вживати при застуді – журавлину або брусницю, але однозначно відповісти на цей запитання не можна. І та, і інша ягода здавна використовувалися як жарознижуючий, потогінний, противірусного та антибактеріального засобу. Для лікування застуди та грипу з успіхом можна використовувати як одну з них, так і обидві відразу. Журавлинний або брусничний морс при застуді підвищить імунітет і прискорить одужання. Журавлина корисна при серцево-судинних недугах і ревматизмі, а брусниця добре зарекомендувала себе в лікуванні сечостатевих захворювань, зокрема, циститу.
І та і інша ягода мають невелику калорійність: в брусниці міститься 43 ккал, а в журавлині – 26 ккал, тому прийом обох не протипоказаний при ожирінні і навіть більше того, вони перешкоджають відкладенню жиру в печінці і шкідливого холестерину на стінках судин. Щоправда, з-за великої кількості в ягодах кислот їх не рекомендується вживати особам із захворюваннями органів ШКТ – гастритом і виразкою. А ще необхідно пам'ятати, що вони здатні добре вбирати в себе отрути і токсини з навколишнього середовища, тому збирати їх можна тільки в екологічно чистих зонах. Заморожені, вони не втрачають своїх цілющих властивостей і можуть використовуватися як для безпосереднього вживання в їжу, так і для приготування компотів, морсів, варення тощо
загрузка...
Написати Вконтакте