» » Чим корисні опеньки?
  • автор: admin  
  • (18-11-2016, 14:57)   
  •   0   
  •  32 
Чим корисні опеньки?
Одні з кращих літньо-осінніх грибів – опеньки. Влітку їх можна зустріти на відкритих просторах: у полях і луках. В лісі жовті і сірі шапочки видно на старих пнях дерев: дубових, хвойних і березових. Ці гриби гарні в будь-якому вигляді: смажені, солоні, мариновані, сушені.

Чим корисні гриби опеньки?


Про користь грибів і, зокрема, опеньків, відомо багатьом. Ті, хто регулярно постить, хто віддає перевагу вегетаріанство, досить часто використовують у харчуванні гриби, які мають масу корисних для людини властивостей.
Одним з головних достоїнств цих грибів є наявність в них рослинного білка, який, не поступається за своїми якостями тварини. Крім того, споживання продуктів, що містять рослинний білок, благотворно впливає на роботу кишечника, полегшує процеси травлення, а значить – сприяє зниженню ваги і нормалізації функціонування всіх систем організму. Крім того, корисні властивості грибів опеньків обумовлені також наявністю в них комплексу корисних макро - і мікроелементів.

  • В хімічному складі грибів виявлено калій, надає благотворний вплив на діяльність серцевого м'яза та підтримання необхідного рН.

  • На стан кістково-м'язової тканини, разом з фосфором, зміцнюючу дію надає кальцій .

  • Магній, виявлений в опеньках, бере участь у синтезуванні рослинного білка і допомагає нормальному функціонуванню всіх систем організму.

  • Залізо, що міститься в грибах, попереджає розвиток анемії і бере участь в процесах кровотворення.

  • Судинорозширювальною дією володіє натрій, виявлений в грибах. Крім того, він утримує вологу в тканинах.


  • Вітаміни у складі грибів
    Визначаючи, чим корисні гриби опеньки для людини, варто звернути увагу і на наявність у їх складі вітамінів.

  • Вітамін B1 активно бере участь у кровотворенні, нормалізує діяльність серцево-судинної і нервової системи, а також стимулює мозкову діяльність.

  • Вітамін B2 чинить позитивний вплив на стан шкіри і перешкоджає передчасному старінню організму.

  • Вітаміни С і РР, що знаходяться в опеньках майже в рівних кількостях, підтримують належний рівень активності, сприяють накопиченню енергії, а також виведенню з організму шкідливих речовин.


  • Низька калорійність (22 ккал/100 г) дозволяють використовувати їх в дієтичному харчуванні.
    Опеньки мають не тільки корисні властивості, але і протипоказання до вживання, головним з яких є обмеження щодо їх використання тим, хто страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту. При надмірному споживанні грибів може початися розлад шлунку. Крім того, при кулінарній обробці потрібно бути уважним, так як недоварені гриби можуть призвести до отруєння.
    загрузка...
    Написати Вконтакте