» » Фруктоза замість цукру – користь і шкода
  • автор: admin  
  • (18-11-2016, 14:53)   
  •   0   
  •  42 
Фруктоза замість цукру – користь і шкода
Фруктоза є простим вуглеводом і однією з трьох основних форм цукру, яка необхідна людському організму для отримання енергії. Необхідність замінювати нею звичайний цукор виникла тоді, коли людство шукало шляхи лікування цукрового діабету. Сьогодні фруктозу замість цукру використовують і цілком здорові люди, а ось в чому її користь і шкоду, можна дізнатися з цієї статті.

Користь фруктози замість цукру


Незважаючи на приблизно однакову калорійність цукру і фруктози – близько 400 Ккал на 100 г, друга в два рази солодше. Тобто замість звичних двох ложок цукру можна покласти у чашку чаю одну ложку фруктози і не помітити різниці, але при цьому кількість спожитих калорій зменшиться вдвічі. Саме тому доцільніше вживати фруктозу замість цукру при схудненні. Крім того, глюкоза при засвоєнні стимулює вироблення інсуліну, а фруктоза з-за своїх особливостей всмоктується досить повільно, не так сильно навантажуючи підшлункову залозу і не викликаючи сильні коливання глікемічний кривої.
Завдяки цій властивості фруктозу замість цукру можна без побоювання вживати при діабеті. І нехай вона довше всмоктується в кров, не даючи людині відчути насичення відразу, зате і почуття голоду настає не так швидко і різко. Тепер зрозуміло, чи корисна фруктоза замість цукру, а ось ще ряд її позитивних властивостей:

  • Можливість використання в раціоні людей з ожирінням і цукровим діабетом.

  • Це відмінне джерело енергії при тривалих розумових та фізичних навантаженнях.

  • Здатність надавати тонізуючий ефект, знімати втому.

  • Зниження ризику розвитку карієсу.


  • Шкода фруктози
    Тим, хто цікавиться, чи можна вживати фруктозу замість цукру, варто відповісти, що можна, але при цьому потрібно пам'ятати, що мова йде про чистої фруктозі, одержуваної з фруктів і ягід, а не популярному підсолоджувач – кукурудзяному сиропі, який сьогодні називають головним винуватцем розвитку ожиріння та багатьох захворювань у жителів США. Крім того, до складу такого сиропу нерідко додають генетично модифіковану кукурудзу, що несе ще більшу загрозу здоров'ю. Краще всього отримувати фруктозу з фруктів і ягід, вживаючи їх в якості перекусу, але пам'ятати, що різкого насичення вони викликати не можуть, як не здатні впоратися з гіпоглікемією, тобто падінням рівня глюкози в крові. В цьому випадку якраз доцільніше з'їсти що-небудь солодке, наприклад, цукерку.
    Серед шкідливих властивостей фруктози можна виділити:

  • Підвищення рівня сечової кислоти в крові і, як наслідок, підвищення ризику розвитку подагри і гіпертонії.

  • Розвиток неалкогольною жирової хвороби печінки. Справа в тому, що глюкоза після всмоктування в кров під дією інсуліну направляється в тканини, де найбільше інсулінових рецепторів – у м'язи, жирову тканину і інші, а фруктоза йде тільки в печінку. З-за цього даний орган при переробці втрачає свої запаси амінокислот, що призводить до розвитку жирової дистрофії.

  • Розвиток лептиновой резистентності. Тобто падає сприйнятливість до гормону, який регулює відчуття голоду, що провокує «звірячий» апетит і всі супутні проблеми. Крім того, відчуття ситості, яке з'являється відразу ж після вживання продуктів з сахарозою, «запізнюється» у разі вживання продуктів з фруктозою, провокуючи людини з'їсти більше.

  • Підвищення концентрації тригліцеридів і «поганого» холестерину в крові.

  • Інсулінорезистентність, яка виступає одним із факторів розвитку ожиріння, цукрового діабету 2 типу і навіть раку.


  • Тому, навіть замінюючи цукор фруктозою, необхідно пам'ятати, що все добре в міру.
    загрузка...
    Написати Вконтакте