» » Гарбуз в сирому вигляді – користь і шкода
  • автор: admin  
  • (18-11-2016, 14:53)   
  •   0   
  •  55 
Гарбуз в сирому вигляді – користь і шкода
Гарбуз – смачна і корисна баштанна культура, що вирощується вже не одну сотню років, причому в їжу вживається не тільки червоно-помаранчева м'якоть, але і білястого кольору насіння. Овоч прийнято запікати, додавати м'якоть в каші, перші і другі страви, а ось в сирому вигляді гарбуз вживають неохоче, хоча це неймовірно корисно, але в той же час може принести і шкоду.

Користь гарбуза в сирому вигляді


М'якоть цього овоча багата жирами, ефірними маслами, золою, крохмалем, органічними кислотами, вуглеводами, клітковиною, білком. В ній присутня неймовірна кількість вітамінів С, А, Е, РР, групи В, мінералів – кальцію, магнію , сірки, фосфору, холіну, заліза, селену, бору та ін Серед її цілющих властивостей можна виділити:

  • Здатність покращувати зір і роботу серцево-судинної системи.

  • Покращення процесу травлення. Незважаючи на поживність, м'якоть цього помаранчевого овоча дуже добре засвоюється, допомагаючи шлунку переварювати більш важку їжу, наприклад, м'ясо. Клітковина покращує перистальтику кишечника, звільняє його від шлаків і токсинів.

  • Тим, хто цікавиться, чи корисна гарбуз у сирому вигляді, варто звернути увагу на вміст у ній пектинових волокон. Вони діють як сорбенти, всмоктуючи і утилізуючи шкідливі сполуки, а також знижуючи рівень холестерину і нормалізуючи периферичний кровообіг.

  • Вживання гарбуза в сирому вигляді показано при захворюваннях печінки і підшлункової залози. Він надає сечогінний і протизапальний ефект, виводить з організму хлористі солі, поліпшує стан при захворюваннях нирок і сечового міхура.


  • Тому не варто сумніватися, їдять чи гарбуз в сирому вигляді. До того ж свіжу м'якоть рекомендують не тільки вживати в їжу, але і застосовувати в якості компресів і мазей при захворюваннях і травмах шкіри.
    Шкода гарбуза
    Ця баштанна культура має ощелачивающими властивостями і пригнічує кисле середовище, тому не рекомендована до вживання особам, страждаючим гастритом зі зниженою кислотністю. Протипоказанням до вживання сирої м'якоті є і кишкові коліки. Гарбузове насіння досить калорійні, до того ж чинять негативний вплив на емаль зубів, тому після такої трапези необхідно провести гігієну порожнини рота. Крім того, незважаючи на те, що цей продукт низькокалорійний, він досить солодкий і захоплюватися ним не варто, особливо тим, хто стежить за своєю фігурою.
    загрузка...
    Написати Вконтакте