
Дієта 4 при захворюваннях кишечника
Здорове харчування
Якщо у людини є захворювання, пов'язані з роботою кишечника, то після обстеження будуть призначені відповідні медикаменти, яке неодмінно включають обмеження в харчуванні. Дієту 4 призначають при гострих захворюваннях кишечника, а також при загостренні хронічних патологій, які супроводжуються сильними розладами шлунка. Харчування розроблено таким чином, щоб зупинити процеси гниття, запалення і бродіння, а також воно сприяє нормалізації роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
Харчування за цією методикою розроблено так, щоб навмисно зменшити кількість вуглеводів і жирів в меню, тому дієту вважають низькокалорійної. Добова калорійність раціону становить приблизно 2000 ккал. Оскільки таку дієту не можна назвати збалансованою, тобто організм не отримує необхідних для нормальної роботи речовини, дотримуватися її тривалий час не можна. Дотримуватися дієти 4 при захворюваннях кишечнику із запорами рекомендується не більше тижня. Цього часу досить, щоб нормалізувати роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Основні принципи цієї методики живлення:
В основі дієти лежить дробове харчування, так їжу слід приймати 5-6 разів на добу. За день можна з'їдати більше трьох кілограмів продуктів.
Їжу варто подавати в теплому вигляді в рідкому і перетертому стані, а також у вигляді пюре.
Важливо щодня випивати мінімум 2 л чистої води, що потрібно для правильної роботи кишечника.
Розробляючи щоденне меню, варто враховувати, що кількість білків має становити 100-120 г, жирів – не більше 100 м, а вуглеводів – 200-400 р. Кількість дозволеної солі – 10 р.
Є певні групи продуктів, які знаходяться під забороною при наявності проблем з кишечником. Заборонено вживати продукти, в яких багато вуглеводів: випічка, макаронні вироби, солодощі, свіжі фрукти і овочі , а також бобові. Виключити з раціону варто копчені і солоні продукти, а також консерви. До важко перетравлюваної їжі відносять жирне м'ясо і рибу. При захворюваннях кишечника під забороною знаходяться наваристі бульйони, масла, соуси і спеції, а також газовані напої і соки. Важлива і температура споживаної їжі, яка не повинна бути занадто гарячою і холодною.
Є також дієта 4б при захворюваннях кишечника, при якій до показань для призначення дієтичного стола №4 додаються проблеми з печінкою, жовчними шляхами і підшлунковою залозою. Добова калорійність повинна становити від 2800 до 3170 ккал. Якщо людина дотримується дієти 4б при захворюваннях кишечника, то кількість необхідних жирів становить 100 г, а вуглеводів 400-450 р.
Меню дієти 4
Меню дозволено складати самостійно, орієнтуючись на подані приклади та існуючі правила.
Варіант №1 меню дієти 4 при захворюваннях кишечника:
Сніданок : манна або вівсяна каша, зварена на воді. Ще рекомендується випити зелений чай.
Перекус на вибір : відвар чорниці або смородини/150 г сиру.
Обід : м'ясний суп-пюре або суп на основі м'ясного бульйону з рисовою крупою, тефтелі, приготовані на пару, а ще кисіль з айви, груші або чорниці.
Перекус : відвар, приготований з айви, смородини , чорниці або шипшини.
Вечеря на вибір : паровий омлет з білків і гречана каша/парова риба з рисом. Запити все краще зеленим чаєм. Перед сном дозволяється 1 склянка нежирного кефіру.
Варіант №2 меню при захворюваннях кишечника:
Сніданок : порція нежирного сиру.
Перекус : чорничне желе.
Обід : рідка манна каша, приготована на воді, суфле куряче і розведений яблучний сік.
Перекус : відвар шипшини.
Вечеря : рисова каша, білковий омлет і компот з груш.
Лікувальна дієта 4 при захворюванні кишечника
Харчування за цією методикою розроблено так, щоб навмисно зменшити кількість вуглеводів і жирів в меню, тому дієту вважають низькокалорійної. Добова калорійність раціону становить приблизно 2000 ккал. Оскільки таку дієту не можна назвати збалансованою, тобто організм не отримує необхідних для нормальної роботи речовини, дотримуватися її тривалий час не можна. Дотримуватися дієти 4 при захворюваннях кишечнику із запорами рекомендується не більше тижня. Цього часу досить, щоб нормалізувати роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Основні принципи цієї методики живлення:
Є певні групи продуктів, які знаходяться під забороною при наявності проблем з кишечником. Заборонено вживати продукти, в яких багато вуглеводів: випічка, макаронні вироби, солодощі, свіжі фрукти і овочі , а також бобові. Виключити з раціону варто копчені і солоні продукти, а також консерви. До важко перетравлюваної їжі відносять жирне м'ясо і рибу. При захворюваннях кишечника під забороною знаходяться наваристі бульйони, масла, соуси і спеції, а також газовані напої і соки. Важлива і температура споживаної їжі, яка не повинна бути занадто гарячою і холодною.
Є також дієта 4б при захворюваннях кишечника, при якій до показань для призначення дієтичного стола №4 додаються проблеми з печінкою, жовчними шляхами і підшлунковою залозою. Добова калорійність повинна становити від 2800 до 3170 ккал. Якщо людина дотримується дієти 4б при захворюваннях кишечника, то кількість необхідних жирів становить 100 г, а вуглеводів 400-450 р.
Меню дієти 4
Меню дозволено складати самостійно, орієнтуючись на подані приклади та існуючі правила.
Варіант №1 меню дієти 4 при захворюваннях кишечника:
Варіант №2 меню при захворюваннях кишечника:

Неспецифічний виразковий коліт (НВК) - захворювання товстого кишечника, яке не виліковується. Щоб підтримувати нормальний стан ШКТ, хворому необхідна

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-04/dyeta-pri-zdutt-kishechnika_311.jpeg-->Симптомами здуття кишечника є вкрай неприємні відчуття, які здатні

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-04/dyeta-pri-erozivno-gastrit-zrazkove-menyu_581.jpeg-->Якщо лікарем був поставлений діагноз – ерозивний

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-5-stl-spisok-produktv-menyu-recept_301.jpeg-->

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-4-pravila-harchuvannya-dlya-pacyentv-z-zahvoryuvannyami-kishechnika_861.jpeg--> Дієта №4. У їжі

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-dlya-kishechniku-opis-rekomendacyi_691.jpeg--> Кишечник відіграє одну з головних ролей в травній