
Стіл 10 - медична дієта
Здорове харчування
Існує кілька лікувальних столів, розроблених з метою покращення стану людини при тому або іншому захворюванні. Медична дієта стіл 10 розроблена для хворих серцево-судинними недугами і має на меті поліпшити кровообіг і функцію серця і судин, нормалізувати обмін речовин, знизити навантаження на нирки і печінку.
Характеристика лікувальної системи живлення
Дієта під назвою стіл номер 10 передбачає зниження калорійності раціону за рахунок зменшення споживаних жирів, в основному тварин, і легкозасвоюваних вуглеводів. Значно знижений обсяг кухонної солі: її рекомендується додавати в страви з приготування. Крім того, лікарі радять вживати менше рідини, а також речовин, що збуджують серцево-судинну і нервову системи, приправ і спецій, які надають подразнюючу дію на печінку і нирки. Лікувальна дієта стіл №10 передбачає зниження навантаження на ШКТ, збільшення в раціоні продуктів, багатих калієм, магнієм, незамінних амінокислот, що містять речовинами.
Бажано, щоб вони надавали ощелачивающий ефект. Трудноперевариваемая їжа виключена, а кращий спосіб кулінарної обробки – відварювання. До температурі особливих вимог не пред'являється, а ось помірне механічне щадіння вітається.
Рекомендовані до використання та заборонені продукти харчування:
Хліб рекомендується вживати 1-го і 2-го сорту, краще вчорашній або підсушений, а також дієтичний. Можна здобні печива – ювілейне, вівсяне, «згущене молоко» та бісквіти, а от вся свіжа здоба і випічка заборонена.
Тим, хто цікавиться, що можна по дієті стіл №10 варто відповісти, що вегетаріанські та круп'яні супи, а також молочні. Жирні наваристі бульйони, в тому числі бобові та грибні виключаються.
М'ясо і птиця нежирних сортів, які можна запікати або обсмажувати після відварювання. До них відносять кролика, телятину , яловичину, індичку. Виключаються жирні сорти, ковбаси і копченості, субпродукти, а ось дієтичні ковбаси зрідка можна собі дозволити, наприклад, варену докторську.
Нежирні види риб, до яких відносять хека, горбушу, карася, тріску, навагу, минтай і ін. Жирну, солону і копчену прибрати з раціону повністю, як і консерви, ікру.
Молочні та кисломолочні продукти можна все, крім солоних і жирних.
Яйця всмятку – до 3 штук на тиждень, жовтки обмежують, а зварені круто яйця виключають.
Крупи можна все, але рис, манку і макарони обмежено. Бобові виключені.
Овочі – у відварному, запеченому, рідше сирому вигляді, але містять кислоти та ефірні масла заборонені. Це редис, щавель, часник, цибуля, шпинат. Не місце на столі маринованим і квашеним овочам.
Фрукти можна їсти все як у свіжому вигляді, так і запікати, готувати з них желе, муси, компоти, киселі. Виключається шоколад.
Соуси і прянощі типу гірчиці, хрону, перцю вживати в їжу не можна.
Напої можна все, крім кави і какао.
Вершкове масло, м'ясні і кулінарні жири замінюється рослинним маслом.
Перший сніданок : будь-яка каша з сухофруктами, краще курагою. Чай з хлібом і сиром.
Другий сніданок : свіжі фрукти.
Обід : овочевий суп з хлібом. Картопляне пюре і м'ясні котлети на пару . Салат зі свіжих овочів, компот.
Полуденок : сирна запіканка і кисіль.
Вечеря : риба, запечена або варена, можна з овочами. На гарнір – будь-яка крупа, наприклад, перлова.
Перед сном : склянка кефіру.
Медична дієта стіл №10 прописується не на тиждень, а як мінімум на 2-3 тижні, а особам з хронічними захворюваннями рекомендується дотримуватися її все життя.
Характеристика лікувальної системи живлення
Дієта під назвою стіл номер 10 передбачає зниження калорійності раціону за рахунок зменшення споживаних жирів, в основному тварин, і легкозасвоюваних вуглеводів. Значно знижений обсяг кухонної солі: її рекомендується додавати в страви з приготування. Крім того, лікарі радять вживати менше рідини, а також речовин, що збуджують серцево-судинну і нервову системи, приправ і спецій, які надають подразнюючу дію на печінку і нирки. Лікувальна дієта стіл №10 передбачає зниження навантаження на ШКТ, збільшення в раціоні продуктів, багатих калієм, магнієм, незамінних амінокислот, що містять речовинами.
Бажано, щоб вони надавали ощелачивающий ефект. Трудноперевариваемая їжа виключена, а кращий спосіб кулінарної обробки – відварювання. До температурі особливих вимог не пред'являється, а ось помірне механічне щадіння вітається.
Рекомендовані до використання та заборонені продукти харчування:
Меню дієти стіл номер 10
Медична дієта стіл №10 прописується не на тиждень, а як мінімум на 2-3 тижні, а особам з хронічними захворюваннями рекомендується дотримуватися її все життя.

Лікувальна дієта №5 розроблена для терапії захворювань органів травного тракту. З її допомогою вдається вилікувати виразку і гастрит шлунка,

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-04/harchuvannya-pri-virazc-shlunka-dvanadcyatipaloyi-kishki_791.jpeg-->Харчування при виразці шлунка і 12-палої

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-04/nizkouglevodnaya-dyeta-pri-cukrovomu-dabet-2-tipu_321.jpeg-->Цукровий діабет не виліковується. І щоб

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-8-stl-nomer-8-pri-ozhirnn-zrazkove-menyu-dlya-shudnennya-vdguki_221.jpeg--> Дієта № 8 (стіл номер 8) -

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-5-stl-spisok-produktv-menyu-recept_301.jpeg-->

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-stl-6-pri-podagr-nefrit-menyu-na-tizhden-rekomendacyi_761.jpeg--> Дієта №6 відноситься до типу