» » Лікувальні дієти
  • автор: admin  
  • (18-11-2016, 14:32)   
  •   0   
  •  41 
Лікувальні дієти
Медичні лікувальні дієти є спеціально складеними меню, що враховує специфіку харчування людей з тими чи іншими захворюваннями. Метою їх створення було прагнення лікарів попередити рецидиви, а також допомогти пацієнтам зміцнити організм, нормалізувати самопочуття і як можна швидше повернутися до звичного ритму життя.

Чи є відмінності між лікувальними дієтами і дієтичними столами?


Відповідно до медичної термінології, лікувальні дієти і дієтичні столи – це, по суті, одне і те ж. Тому, якщо мова йде про дієтичному столі №123 і т. д., то мається на увазі як раз дієтичне меню певного типу.

Лікувальні дієти за номерами з описом


Основними лікувальними дієтами є системи живлення під номерами 1-14 стіл №15 призначається досить рідко, оскільки є просто щадним режимом, не передбачають специфічних медичних рекомендацій.

  • №1 (підвиди а і б). Призначення – виразка шлунка і 12-палої кишки. Особливості: режим передбачає 5-6 прийомів теплою (але не гарячої) їжі, в основному в меню ходять протерті, пюрированние і відварні (парові) страви, обмежується вживання кухонної солі – до 8 г на добу.

  • №2 . Призначення – гастрити різних видів, коліти та ентероколіти. Особливості: базові страви – супи з круп і протертих овочів на воді, парове м'ясо і риба, кисломолочні продукти зниженої жирності.

  • №3 Призначення – хронічні запори . Особливості: базові страви – сирі та варені овочі, хліб їх грубої муки, фрукти (сухофрукти), кисломолочні продукти, каші з цілісних круп, рясне питво.

  • №4 (підвиди а, б і в). Призначення – хронічні кишкові розлади та інші захворювання кишкового тракту, що супроводжуються діареєю. Особливості: кілька разів в день пити міцний чай і каву з сухарями, додатково призначаються вітаміни 1-2 нікотинова кислота.

  • №5 (підвид а). Призначення – хвороби печінки і жовчного міхура. Особливості: їжа повинна ретельно измельчатся, основу раціону складають в'язкі каші і супи, кисломолочні продукти, варені і запечені овочі, обмежені жири до 30 г на добу, сіль – до 10 г, цукор – до 70 р.

  • №6 . Призначення – сечокам'яна хвороба, подагра. Особливості: рясне пиття – не менше 2-3 літрів, обмеження кількості солі до 6 г на добу.

  • №7 (підвиди а і б). Призначення – нефрит різних видів. Особливості: базові страви – овочеві супи, нежирне відварне м'ясо, круп'яні страви, сухофрукти , мед і варення замість чистого цукру.

  • №8 . Призначення – патологічне ожиріння. Особливості: виключення із раціону швидких вуглеводів, зниження споживання жирів до 80 г на добу, обов'язково вживання сирих овочів і фруктів.

  • №9 . Призначення – цукровий діабет всіх типів. У цілому дієта схожа на попередній варіант, але кількість вуглеводів трохи більше – до 300 г на добу.

  • №10 . Призначення – патології серцево-судинної системи. Особливості: зниження вживання солоної, копченої і жирної їжі.

  • №11 . Призначення – туберкульоз. Особливості: збільшення кількості молочного і тваринного білка, додатковий прийом вітамінно-мінеральних комплексів.

  • №12 . Призначення – нервові розлади, пов'язані з порушеннями функцій нервової системи. Особливості: повне вилучення з раціону жирної, гострої їжі, алкоголю, чаю та кави.

  • №13 . Призначення – гострі інфекційні патології. Особливості: базовими стають страви з високим вмістом вітамінів і білка.

  • №14 . Призначення – захворювання нирок, пов'язані з утворенням каменів. Особливості: виключаються продукти, багаті кальцієм і лужними речовинами – молочні та овочеві супи, копчене м'ясо, солоні страви, картопля.


  • Лікувальні дієти
    загрузка...
    Написати Вконтакте