» » Вітамін До - для чого він потрібен?
  • автор: admin  
  • (23-09-2016, 06:55)   
  •   0   
  •  69 
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-09/vtamn-do-dlya-chogo-vn-potrben_111.jpeg-->Вітамін До - для чого він потрібен?
Вітамін До – досить рідко згадується, порівняно з іншими вітамінами, біологічні активну речовину. А між тим його важливу роль у процесі життєдіяльності організму переоцінити складно. Адже його нестача вносить дисбаланс у роботу багатьох систем нашого тіла і може призвести до серйозних захворювань. Тому вкрай корисним для багатьох буде знання про те, що являє собою вітамін К та для чого він потрібен. Примітно, що своє найменування речовина отримала по першій букві прізвища Куік – так звали американського гематолога, якому належить честь відкриття даного біологічного з'єднання. Саме він першим встановив, що вітамін К в організмі здорової людини утворюється регулярно і в достатньому обсязі, якщо людина ослаблена або хвора, то йому потрібна особлива вітамінна підживлення.

Чим корисний вітамін К?


Дана речовина виконує дуже важливі функції, пов'язані з кровоносною системою. Зокрема, виступає в ролі коагулянту – відповідає за процес згортання крові. Якщо в організмі спостерігається дефіцит вітаміну К, то це загрожує крововиливами, локальними кровотечами. Це дуже небезпечно, адже навіть від невеликої ранки людина може втратити багато крові, у нього може розвинутися анемія і навіть лейкоз. Особливо неприємними наслідки від нестачі цього речовини можуть бути для вагітних жінок, які можуть просто стекти кров'ю під час пологів і померти.
Крім того, вітамін К, необхідний для нормалізації стану кісткової тканини: він разом з вітаміном Д бере участь у процесі засвоєння кальцію і допомагає доставляти його в безпосередньо в кісткові клітини. Ця речовина бере участь в синтезі деяких білків, які необхідні для нормальної роботи серця. Вітамін К також захищає організм від інтоксикації, він нейтралізує негативну дію отруйних біологічних сполук, які утворюються із-за отруєння несвіжою їжею. І ще він відповідає за нормалізацію рівня цукру в крові, тому при його дефіциті у людини може розвинутися цукровий діабет.
Ознаками того, що в організмі не вистачає вітаміну К, служать тривалі кровотечі навіть при дрібних ранках, постійне безпричинне утворення синців на шкірі, зниження рівня гемоглобіну, порушення нормальної роботи кишечника, часті запори. Дефіцит вітаміну К може з'являтися внаслідок порушення балансу мікрофлори в травному тракті, пригніченні функції сечового міхура і печінки, а також при наявності запалення в ШКТ і підшлункової залозі, після прийому антибіотиків та деяких інших лікарських препаратів.

Застосування вітаміну К


У добу людині потрібно приблизно 60-140 мкг вітаміну К, індивідуальна доза залежить від маси тіла – на 1 кг ваги повинно припадає 1 мкг речовини. З їжею ми поглинаємо зазвичай в два-три рази більше вітаміну До, але передозування нам при цьому все одно не загрожує. У вітаміну К немає протипоказань, оскільки він нетоксичний і його надлишки швидко виводяться природним шляхом. Медикаментозні препарати, що містять цю речовину, призначаються лікарем тільки в особливих випадку сильної втрати крові внаслідок травм, поранень, а також при виразковій хворобі, після хіміотерапії, пацієнтам з променевою хворобою.

Продукти, що містять вітамін К


Найбільше вітаміну К міститься в продуктах харчування рослинного походження зеленого кольору: капусті, листових овочах, зеленому горошку. Також багато його в дикій зелені – листях кропиви, малини , яглиці, хвої. В достатній кількості він представлений в зеленому чаї, коренеплодах, сої, хліб з пшеничного борошна, печінки, курячих яйцях, пряних травах.
Вітамін До - для чого він потрібен?
загрузка...
Написати Вконтакте