
Продукти, що містять йод
Здорове харчування
Йод – один з найважливіших мікроелементів в організмі, який впливає на правильне функціонування щитовидної залози, вироблення і обмін гормонів. Важливо вживати добову норму йоду в день для профілактики захворювань цього органу.
Добова норма йоду для людини
Для дітей до двох років норма дорівнює 50 мкг (мікрограм), від двох до шести років – 90 мкг. Для нормального розвитку організму підлітка потрібно 120 мкг, а для дорослого – 150 мкг. Одне з правил: чітко дотримуватися добові норми, так як надлишок йоду може призвести до негативних наслідків.
Найбільш йодовмісними є морепродукти. Майже всі види риби, креветок і кальмарів містять добову норму йоду для людини. Морська капуста - це якраз один з продуктів, що містять йод у великій кількості – 150-200 мкг на 100 грам. Також до цієї групи відноситься риб'ячий жир (700 мкг), печінка тріски (370 мкг).
Інші морські риби мають меншу кількість йоду, але, тим не менш, достатню для підтримки його рівня в організмі в нормі. Так, лосось, камбала і морський окунь містять 150-200 мкг йоду, а креветки і кальмари – 200-300 мкг. Тому у жителів прибережних районів рідше інших фіксують захворювання, пов'язані з гормональною системою і щитовидною залозою.
Пам'ятайте, що вживати рибу потрібно тільки один раз в день. У ній дуже багато йоду, його надлишок може призвести до негативних наслідків так само, як недолік. Занадто велика кількість йоду також веде до хвороб щитовидної залози, нестійкого психічного стану. Ще це веде до зниження необхідної кількості гормонів в організмі.
Жителі центральних районів материка більше схильні до дефіциту йоду, але вони також можуть запобігти пов'язані з цим хвороби. Для цього треба щодня вживати певні продукти і іноді змінювати раціон, щоб уникнути звикання.
Багато овочі та фрукти містять достатню кількість речовини. У 100 грамах яблук міститься 70 мкг йоду – найвищий показник серед фруктів. Багаті йодом також хурма, брокколі, квасоля і печериці.
М'ясо, крім усім відомих білків, володіє і визначеною кількістю йоду. У 100 грамах свинини або яловичини знаходиться 10-12 мкг йоду. Курка в цьому рейтингу набагато поступається їм, хоча йод в цьому продукті харчування теж є.
Йод є і в більш звичних продуктів: хліб, вівсянці, молоці, сметані. Щоденне вживання і комбінування різних продуктів допоможе відновити рівень вмісту йоду в організмі.
Чим загрожує дефіцит йоду?
При нестачі всього одного мікроелемента страждає весь організм. Недостатнє вживання продуктів, у яких високий вміст йоду впливає на розвиток інтелекту, і діти, які не отримують норму йоду, трохи гірше розвинені, ніж інші. Йод впливає на розвиток організму з перших днів внутрішньоутробного розвитку і формує білки, вуглеводи , систему обміну речовин і правильний розвиток всього організму, тому йод важливий під час вагітності.
Визначити у себе йододефіцит дуже просто: намалюйте на шкірі передпліччя або стегна сітку з йоду і стежте, як довго вона буде знаходитися на шкірі. Якщо вже протягом двох годин її не стане – в організмі дуже не вистачає цієї речовини. В нормальному стані йод буде вбиратися не менше дванадцяти годин. Інший спосіб – виявити, чи немає симптомів йододефіциту. Серед них висока стомлюваність, низька працездатність, в'ялість, сонливість, збільшення ваги, збій менструального циклу у жінок. І якщо ви підозрюєте у себе нестачу йоду, то необхідно здати аналізи на роботу гормонів щитовидної залози.
Добова норма йоду для людини
Для дітей до двох років норма дорівнює 50 мкг (мікрограм), від двох до шести років – 90 мкг. Для нормального розвитку організму підлітка потрібно 120 мкг, а для дорослого – 150 мкг. Одне з правил: чітко дотримуватися добові норми, так як надлишок йоду може призвести до негативних наслідків.
Які продукти багаті йодом?
Найбільш йодовмісними є морепродукти. Майже всі види риби, креветок і кальмарів містять добову норму йоду для людини. Морська капуста - це якраз один з продуктів, що містять йод у великій кількості – 150-200 мкг на 100 грам. Також до цієї групи відноситься риб'ячий жир (700 мкг), печінка тріски (370 мкг).
Інші морські риби мають меншу кількість йоду, але, тим не менш, достатню для підтримки його рівня в організмі в нормі. Так, лосось, камбала і морський окунь містять 150-200 мкг йоду, а креветки і кальмари – 200-300 мкг. Тому у жителів прибережних районів рідше інших фіксують захворювання, пов'язані з гормональною системою і щитовидною залозою.
Пам'ятайте, що вживати рибу потрібно тільки один раз в день. У ній дуже багато йоду, його надлишок може призвести до негативних наслідків так само, як недолік. Занадто велика кількість йоду також веде до хвороб щитовидної залози, нестійкого психічного стану. Ще це веде до зниження необхідної кількості гормонів в організмі.
Не морські продукти, що містять багато йоду
Жителі центральних районів материка більше схильні до дефіциту йоду, але вони також можуть запобігти пов'язані з цим хвороби. Для цього треба щодня вживати певні продукти і іноді змінювати раціон, щоб уникнути звикання.
Багато овочі та фрукти містять достатню кількість речовини. У 100 грамах яблук міститься 70 мкг йоду – найвищий показник серед фруктів. Багаті йодом також хурма, брокколі, квасоля і печериці.
М'ясо, крім усім відомих білків, володіє і визначеною кількістю йоду. У 100 грамах свинини або яловичини знаходиться 10-12 мкг йоду. Курка в цьому рейтингу набагато поступається їм, хоча йод в цьому продукті харчування теж є.
Йод є і в більш звичних продуктів: хліб, вівсянці, молоці, сметані. Щоденне вживання і комбінування різних продуктів допоможе відновити рівень вмісту йоду в організмі.
Чим загрожує дефіцит йоду?
При нестачі всього одного мікроелемента страждає весь організм. Недостатнє вживання продуктів, у яких високий вміст йоду впливає на розвиток інтелекту, і діти, які не отримують норму йоду, трохи гірше розвинені, ніж інші. Йод впливає на розвиток організму з перших днів внутрішньоутробного розвитку і формує білки, вуглеводи , систему обміну речовин і правильний розвиток всього організму, тому йод важливий під час вагітності.
Визначити у себе йододефіцит дуже просто: намалюйте на шкірі передпліччя або стегна сітку з йоду і стежте, як довго вона буде знаходитися на шкірі. Якщо вже протягом двох годин її не стане – в організмі дуже не вистачає цієї речовини. В нормальному стані йод буде вбиратися не менше дванадцяти годин. Інший спосіб – виявити, чи немає симптомів йододефіциту. Серед них висока стомлюваність, низька працездатність, в'ялість, сонливість, збільшення ваги, збій менструального циклу у жінок. І якщо ви підозрюєте у себе нестачу йоду, то необхідно здати аналізи на роботу гормонів щитовидної залози.

Віддаючи данину моді, кілька років тому в меню кожного третього ресторану з'явився розділ з японською кухнею. Що приваблює людей в суші: їх користь і

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/kambala-yiyi-kalorynst-korisn-vlastivost-korist-shkoda-cyeyi-ribi-dlya-lyudini_331.jpeg--> Камбала – це

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/chim-korisna-morska-kapusta-dlya-shudnennya-ta-zdorovya_551.jpeg--> Всі знають, що морська капуста корисна

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/produkti-dlya-dyeti-6-pelyustok-po-dnyah_411.jpeg--> Перелік дозволених продуктів по днях для дієти « 6

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/bagat-yodom-produkti-v-schodennomu-racon-zaporuka-zdorovya-schitovidnoyi-zalozi_261.jpeg--> Для жителів

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/lkuvannya-schitovidnoyi-zalozi-dyeta_221.gif--> Наш організм працює як єдиний складний механізм. Порушення