» » Дієта стіл 5 – меню на кожен день
  • автор: admin  
  • (17-08-2016, 17:10)   
  •   0   
  •  192 
Дієта стіл 5 – меню на кожен день
Величезна кількість захворювань вимагає дотримання спеціального харчування і особливо це стосується хвороб органів ШКТ. Таку залежність лікування хвороб печінки, шлунка, кишечника і жовчного міхура від надходить їжі простежив лікар-терапевт Певзнер ще у далекому 1920 році. У 1945 році вийшли офіційні рекомендації, яких медики дотримуються і донині. Дієта або як її ще називають стіл №5 має певне меню на кожен день, якого варто дотримуватися аж до одужання або настання стадії ремісії.
Кому показана і в чому полягає?
Дотримання дієти або столу №5 рекомендують особам із захворюваннями жовчовивідних шляхів, печінки, в тому числі різних інфекційних недуг, шлунка – виразкою, гастрит, у тому числі і виразкою 12-палої кишки. Треба сказати, що під номером 5 ховається п'ятнадцять різних дієтичних столів. Наприклад, дієта при захворюванні печінки радить дотримуватися столу №5а, що дозволяє накопичити в цьому органі глікоген, поліпшити відділення жовчі і нормалізувати роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту разом з обміном речовин. Дієта №5Р показана особам в післяопераційному періоді і т. д. Власне, її принципи залишаються однаковими для всіх столів і в чому вони полягають, належить розібратися.
В першу чергу надходить в організм їжа повинна бути механічно, термічно і хімічно щадна. Всі перші страви рекомендується збивати блендером, а м'ясо готувати тільки у вигляді котлет і тюфтельок . Крім того, їжа не повинна бути занадто гарячою або дуже холодною, а також містити щавлеву кислоту, ефірні олії, пурини, холестерин, продукти окислення жирів. Смаження спосіб приготування виключається повністю. Це ж стосується продуктів, багатих тугоплавкими жирами. В цілому в добу необхідно отримувати 70 г жиру переважно рослинного походження, 50 г вуглеводів і 100 г білка. Лікувальна дієта або стіл №5 має енергетичну цінність від 2500 до 2900 Ккал.
Рекомендовані і виключаються продукти:

  • Супи рекомендується варити на воді з додаванням овочів, локшини або круп. М'ясні, рибні та грибні бульйони виключаються.

  • Меню дієти або столу №5 на кожен день передбачає вживання приготованих на пару або відварених котлет з нежирного м'яса або риби. Жирним на столі не місце.

  • Молочні продукти також повинні містити знижений відсоток жирності.

  • Хліб підсушений або вчорашній. Свіжий, як і здоба з випічкою не допускаються. Можна їсти сухарі, хлібці, бублики, сухе печиво.

  • Крупи будь-які, крім бобових.

  • Овочі будь-які, крім багатих кислотою і ефірними маслами – білокачанної капусти , баклажанів, редьки, редиски, цибулі, часнику, щавлю і т. п.

  • При складанні зразкового меню столу №5 або лікувальної дієти допускається вживання некислих фруктів і ягід, а ось шоколад, морозиво і кондитерку потрібно виключити.

  • Пити можна соки, компоти, морси, киселі, трав'яний та іншої неміцний чай. Особливо корисний настій шипшини. Тамувати спрагу міцним чаєм і кавою, какао і газованою водою не рекомендується. Не місце в раціоні і алкоголю.


  • Зразкове меню на один день:

  • на сніданок омлет, хліб з сиром і чай;

  • перекус бананами;

  • на обід порція овочевого супу, котлета з телятини з картопляним пюре,
    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-08/dyeta-stl-5-menyu-na-kozhen-den_242.jpeg-->Дієта стіл 5 – меню на кожен день
    овочі, приготовані на пару, яблучний сік;

  • на полуденок сирна запіканка з сухофруктами і кисіль;

  • на вечерю варені рис і риба. Тушковані в соняшниковій олії овочі. Мінеральна вода без газу;

  • перед сном склянку кефіру.


  • Таку дієту можуть рекомендувати дотримуватись від кількох тижнів до кількох років залежно від тяжкості захворювання. Як тільки загострення пройде, а стан всіх органів травлення нормалізується, то можна буде потроху включати в раціон звичні продукти харчування, але у випадку хронічних захворювань харчування такого характеру може стати довічним.
    загрузка...
    Написати Вконтакте