
Дієта стіл 5 – меню на кожен день
Здорове харчування
Величезна кількість захворювань вимагає дотримання спеціального харчування і особливо це стосується хвороб органів ШКТ. Таку залежність лікування хвороб печінки, шлунка, кишечника і жовчного міхура від надходить їжі простежив лікар-терапевт Певзнер ще у далекому 1920 році. У 1945 році вийшли офіційні рекомендації, яких медики дотримуються і донині. Дієта або як її ще називають стіл №5 має певне меню на кожен день, якого варто дотримуватися аж до одужання або настання стадії ремісії.
Кому показана і в чому полягає?
Дотримання дієти або столу №5 рекомендують особам із захворюваннями жовчовивідних шляхів, печінки, в тому числі різних інфекційних недуг, шлунка – виразкою, гастрит, у тому числі і виразкою 12-палої кишки. Треба сказати, що під номером 5 ховається п'ятнадцять різних дієтичних столів. Наприклад, дієта при захворюванні печінки радить дотримуватися столу №5а, що дозволяє накопичити в цьому органі глікоген, поліпшити відділення жовчі і нормалізувати роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту разом з обміном речовин. Дієта №5Р показана особам в післяопераційному періоді і т. д. Власне, її принципи залишаються однаковими для всіх столів і в чому вони полягають, належить розібратися.
В першу чергу надходить в організм їжа повинна бути механічно, термічно і хімічно щадна. Всі перші страви рекомендується збивати блендером, а м'ясо готувати тільки у вигляді котлет і тюфтельок . Крім того, їжа не повинна бути занадто гарячою або дуже холодною, а також містити щавлеву кислоту, ефірні олії, пурини, холестерин, продукти окислення жирів. Смаження спосіб приготування виключається повністю. Це ж стосується продуктів, багатих тугоплавкими жирами. В цілому в добу необхідно отримувати 70 г жиру переважно рослинного походження, 50 г вуглеводів і 100 г білка. Лікувальна дієта або стіл №5 має енергетичну цінність від 2500 до 2900 Ккал.
Рекомендовані і виключаються продукти:
Супи рекомендується варити на воді з додаванням овочів, локшини або круп. М'ясні, рибні та грибні бульйони виключаються.
Меню дієти або столу №5 на кожен день передбачає вживання приготованих на пару або відварених котлет з нежирного м'яса або риби. Жирним на столі не місце.
Молочні продукти також повинні містити знижений відсоток жирності.
Хліб підсушений або вчорашній. Свіжий, як і здоба з випічкою не допускаються. Можна їсти сухарі, хлібці, бублики, сухе печиво.
Крупи будь-які, крім бобових.
Овочі будь-які, крім багатих кислотою і ефірними маслами – білокачанної капусти , баклажанів, редьки, редиски, цибулі, часнику, щавлю і т. п.
При складанні зразкового меню столу №5 або лікувальної дієти допускається вживання некислих фруктів і ягід, а ось шоколад, морозиво і кондитерку потрібно виключити.
Пити можна соки, компоти, морси, киселі, трав'яний та іншої неміцний чай. Особливо корисний настій шипшини. Тамувати спрагу міцним чаєм і кавою, какао і газованою водою не рекомендується. Не місце в раціоні і алкоголю.
Зразкове меню на один день:
на сніданок омлет, хліб з сиром і чай;
перекус бананами;
на обід порція овочевого супу, котлета з телятини з картопляним пюре,
на полуденок сирна запіканка з сухофруктами і кисіль;
на вечерю варені рис і риба. Тушковані в соняшниковій олії овочі. Мінеральна вода без газу;
перед сном склянку кефіру.
Таку дієту можуть рекомендувати дотримуватись від кількох тижнів до кількох років залежно від тяжкості захворювання. Як тільки загострення пройде, а стан всіх органів травлення нормалізується, то можна буде потроху включати в раціон звичні продукти харчування, але у випадку хронічних захворювань харчування такого характеру може стати довічним.
Кому показана і в чому полягає?
Дотримання дієти або столу №5 рекомендують особам із захворюваннями жовчовивідних шляхів, печінки, в тому числі різних інфекційних недуг, шлунка – виразкою, гастрит, у тому числі і виразкою 12-палої кишки. Треба сказати, що під номером 5 ховається п'ятнадцять різних дієтичних столів. Наприклад, дієта при захворюванні печінки радить дотримуватися столу №5а, що дозволяє накопичити в цьому органі глікоген, поліпшити відділення жовчі і нормалізувати роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту разом з обміном речовин. Дієта №5Р показана особам в післяопераційному періоді і т. д. Власне, її принципи залишаються однаковими для всіх столів і в чому вони полягають, належить розібратися.
В першу чергу надходить в організм їжа повинна бути механічно, термічно і хімічно щадна. Всі перші страви рекомендується збивати блендером, а м'ясо готувати тільки у вигляді котлет і тюфтельок . Крім того, їжа не повинна бути занадто гарячою або дуже холодною, а також містити щавлеву кислоту, ефірні олії, пурини, холестерин, продукти окислення жирів. Смаження спосіб приготування виключається повністю. Це ж стосується продуктів, багатих тугоплавкими жирами. В цілому в добу необхідно отримувати 70 г жиру переважно рослинного походження, 50 г вуглеводів і 100 г білка. Лікувальна дієта або стіл №5 має енергетичну цінність від 2500 до 2900 Ккал.
Рекомендовані і виключаються продукти:
Зразкове меню на один день:
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-08/dyeta-stl-5-menyu-na-kozhen-den_242.jpeg-->
овочі, приготовані на пару, яблучний сік; 
Таку дієту можуть рекомендувати дотримуватись від кількох тижнів до кількох років залежно від тяжкості захворювання. Як тільки загострення пройде, а стан всіх органів травлення нормалізується, то можна буде потроху включати в раціон звичні продукти харчування, але у випадку хронічних захворювань харчування такого характеру може стати довічним.

Медична дієта стіл №10 розроблена з метою полегшення стану здоров'я осіб із захворюваннями серцево-судинної системи. Вона передбачає виключення з

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-07/dyeta-pri-polpah-v-zhovchnomu-mhur_801.jpeg-->Поліпи в жовчному міхурі можуть закрити просвіт в цьому органі

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-04/harchuvannya-pri-virazc-shlunka-dvanadcyatipaloyi-kishki_791.jpeg-->Харчування при виразці шлунка і 12-палої

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-04/scho-mozhna-yisti-pri-virazc_281.jpeg-->Виразка відноситься до захворювань, при яких важливо відкоригувати

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-5-stl-spisok-produktv-menyu-recept_301.jpeg-->