» » Абрикоси: властивості, застосування, сорти
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 16:09)   
  •   0   
  •  1004 
Судячи з давніми джерелами, батьківщиною абрикоса визнають кілька країн. Найбільш поширена версія — це Китай. Нерідко ми можемо почути назву «вірменське яблуко», яке вказує на походження фрукта з Кавказу. Також вирощування фруктів було поширене і по всій Азії, тому неможливо сказати, з якого регіону в Європу потрапив цей смачний помаранчевий плід.

На сьогоднішній день виявлено 44 сорту абрикоса. Всі вони були розмножені насінням і щепленням (вегетативний спосіб розмноження). Відрізняються між собою розмірами, кольором, смаком і ароматом.

Абрикоси: користь і шкода


У народній медицині фрукт нерідко застосовувався і донині використовується в лікувальних цілях. Він містить вітаміни (А, В1 В2 В5 В6 В9 С, Р, РР), кислоти (лимонна, яблучна, винна, саліцилова), макроелементи (кальцій, фосфор, магній, калій). Є також невелику кількість мікроелементів (залізо, йод). З усіх фруктів, що ростуть в слов'янських країнах, у абрикосі найбільше міститься каротину (провітамін А). Завдяки вмісту калію (в сушеному вигляді його в 5 разів більше, ніж у свіжому), фрукт включають в добовий раціон пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями. Абрикос також містить пектин, який сприяє виведенню з організму токсинів і холестерину.

У багатьох із-за плутанини з вітаміном А і провітаміном А створюється помилкове думка, що абрикос завжди корисний при лікуванні авітамінозу та гіповітамінозу. Його не рекомендується приймати, якщо поряд з цими хворобами у хворого спостерігається зниження функції щитовидної залози або захворювання печінки. В обох випадках провітамін А як раз не засвоюється організмом, тому доцільно приймати саме вітамін А.

Абрикоси: властивості, застосування, сорти


Незважаючи на низьку калорійність (44 ккал/100 г), абрикос приносить шкоду людям, страждають цукровим діабетом і ожирінням, оскільки містить багато цукру. Через здатність подразнювати слизову оболонку фрукт не рекомендується їсти на голодний шлунок — це може спричинити за собою загострення гастриту або виразки шлунка.

Абрикосові кісточки: склад, властивості


Зазвичай, з'ївши абрикос, ми викидаємо кісточку, не знаючи про те, що вона як окремий продукт несе свою користь. Абрикосове ядро містить маловідомий вітамін В17 (амігдалин), який сприяє можливого знищення ракових клітин. Крім того, абрикосові кісточки використовують при лікуванні бронхіту, кашлюку, в боротьбі з глистами. В останньому випадку ядра будуть мати ефективний вплив, якщо їх вживати сирими. До речі кажучи, кісточки можна приймати перорально в сирому, сушеному або прожареному вигляді. Ліміт вживаних за раз абрикосових ядер не повинен перевищувати 20 р. Добова норма — 50 г (дітям — не більше 25 м). Таке обмеження пояснюється ціанідом, що міститься в кісточках, — в малих кількостях він може бути корисний, у великих же здатний пошкодити здорові клітини в організмі.

У порівнянні з м'якоттю рівень калорійності абрикосових кісточок перевищено в десять разів — на 100 грамів продукту доводиться 450 ккал.

Абрикоси: властивості, застосування, сорти

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/abrikosi-vlastivost-zastosuvannya-sorti_624.gif-->Абрикоси: властивості, застосування, сорти


Абрикосове масло: корисні властивості, застосування


У косметологічних і медичних цілях найчастіше застосовують абрикосове масло, що добувається шляхом холодного віджимання кісточок. Нерідко, коли масло використовують для ін'єкційних розчинів. Також воно служить основою при приготуванні мазей і мила. Сучасні дівчата його часто застосовують для догляду за віями, волоссям, зміцнення нігтів, живлення шкіри. Крім того, масло можна використовувати в якості засобу по догляду за шкірою малюків.
Важливо! Не використовуйте абрикосове масло в чистому вигляді. Поєднуйте його з іншими рослинними оліями, наприклад, з маслом авокадо, жожоба, мигдалю.
При регулярному зовнішньому застосуванні олія абрикосових кісточок:

  • живить, зволожує шкіру (особливо корисно власникам сухої шкіри);

  • регенерує омертвілі клітини;

  • стимулює утворення колагену (робить шкіру еластичною, зберігає її пружність);

  • тонізує;

  • покращує колір обличчя, надає їй здоровий вигляд;

  • знімає запалення, усуває почервоніння.


  • Абрикосове масло має рідку в'язку консистенцію, слабкий горіхово-абрикосовий аромат. При нанесенні на шкіру залишає ледве помітний жирний блиск.

    Сорти абрикоса


    За терміном дозрівання сорти класифікують на:

  • ранні;

  • середньостиглі;

  • пізні.


  • До ранніх сортів відносяться:

  • Альоша. Плоди середніх розмірів, до 20 м кожен. Текстура щільна, форма злегка сплюснута, забарвлення яскраво-оранжевий (місцями коричнева цятка), смак кисло-солодкий.

  • Мелітопольський ранній Стійкий до зараження, зимостійкий. Вага плоду — до 60 г, форма приплюснута, колір світло-помаранчевий, текстура щільна, смак солодкий. Волокна в м'якоті відсутні.

  • Лескоре. Яскраво-оранжеві плоди не більше 45 р. Різкий, але приємний аромат, смак солодкий. Чутливий до захворювань.


  • Середньостиглі сорти:

  • Червонощокий. Плід вагою до 35 р. Одна сторона жовтого кольору, інша — червонуватого. Форма овальна, смак кисло-солодкий. Стійкість до зараженням середня, має унікальну властивість — самоплідність.

  • Поліський крупноплідний. Назва говорить сама за себе — плід щодо великої ваги (до 55 г), злегка приплюснутий, овальний. Помаранчевий окрас з коричневими вкрапленнями. Смак кисло-солодкий.

  • Ялтинець. Один з найбільших сортів — до 65 р. Боки сплюснуте, форма яйцеподібна. Колір світло-, іноді яскраво-помаранчевий. Смак солодкий, без кислинки.

  • Ананасний. Вага досягає 50 г, забарвлення світло-помаранчевий, форма округла, злегка стисле з боків. Щільність середня, смак солодкуватий, аромат приємний.


  • Абрикоси: властивості, застосування, сорти


    До пізніх сортів відносять:

  • Фаворит. Плоди відносно невеликі — до 30 р. Форма округла, забарвлення помаранчевий, у червонувату цяточку з одного боку. М'якоть щільної текстури. Назва сорту пояснюється смаком — один з найприємніших.

  • Іскра. Розмір плодів середній — 45 р. Часто форма кругла, але може бути асиметричною, наприклад, грушоподібної. Яскравий оранжевий колір, дрібні червоні вкраплення. Кисло-солодкий смак, щільність м'якоті середня.


  • Це далеко не повний перелік сортів абрикоса, але всі перераховані сорти вважаються кращими для дачників.

    Листя абрикоса: користь, застосування


    Найчастіше листя абрикоса використовують для відварів (виводять токсини, женуть сечу). Тим, хто через професійних обставин змушений часто контактувати з шкідливими речовинами (хімічна промисловість, текстиль, друкарня та ін), рекомендується вживати відвар листя абрикосового дерева. Перевага віддається диким (жердела) і культурних (див. вище розділ «Сорти абрикоса») сортам.

    Абрикоси: властивості, застосування, сорти


    Крім того, відвар листя абрикоса служить відмінним засобом проти глистів, діареї. В останньому випадку рекомендується перетирати листя в порошок і розбавляти водою до кашоподібної консистенції. При гематомах доцільно робити компрес з м'ятих свіжого листя. Також ними рекомендується протирати уражену ділянку (прищі, сонячний опік, екзема). Для зубів корисно навіть жувати листя абрикосового дерева — допомагають видалити наліт, вилікувати стоматит.

    Кора абрикосового дерева: корисні властивості


    Абрикосова кора надає дію, схожу з лікарським засобом пірацетам: стимулює роботу серця, центральної нервової системи. У зв'язку з цим відвар кори прописують людям, що перенесли інсульт, або тим, у кого спостерігається порушення кровопостачання в мозок. Також відвар буде корисний породіллям (тим більше, якщо пологи були важкими) — абрикосова кора сприяє швидкому відновленню організму.

    Окрему увагу варто приділити смолі (абрикосова камедь). При внутрішньому застосуванні вона здатна обволікати стінки шлунка. За властивостями смола нагадує гуміарабік — не розчиняється і не всмоктується шлунком, у товстому кишечнику розщеплюється повільно.

    Зелені абрикоси: користь чи шкода?


    Незважаючи на те, що зелені абрикоси на незрілому етапі вже включають практично всі корисні компоненти, що містяться в стиглих, здоровим людям до вживання вони не рекомендуються (можуть спровокувати діарею). Але це більше стосується тих, у кого слабкий шлунок. У зв'язку з цим недоспілий продукт радять вживати страждають запором.
    загрузка...
    Написати Вконтакте