» » Японська айва: корисні властивості і шкода
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 16:08)   
  •   0   
  •  737 
Айва походить з Азії. Разом з тим, вітчизняні садівники з успіхом культивують цю рослину. Вона має досить специфічним терпким смаком, який, до того ж, досить терпкий і провокує наявність неймовірно великої кількості дубильних речовин. З цієї причини вона практично ніколи не вживається свіжою. Разом з тим, цей фрукт неймовірно смачний у вареннях, компотах і інших заготовках.

Склад


Надзвичайну популярність їй також забезпечують її унікальні властивості, яких вона зобов'язана чудовому складу.

Айва містить велику кількість фруктози і глюкози. Також в цьому фрукті у великих кількостях присутній пектин, каротин, вітамін С, вітаміни групи B. Крім того, вона містить неймовірно велику кількість мікроелементів, які просто необхідні для нормального функціонування людського організму.

М'якоть і насіння цієї рослини багаті мінеральними солями, а також залізом, калієм, кальцієм, фосфором, марганцем, бором, нікелем, титаном, міддю.

У насінні також присутні желюючі речовини, які з успіхом використовуються для приготування різноманітних желе і конфітюрів.

Японська айва: корисні властивості і шкода

Калорійність


Айва вважається достатньо дієтичним продуктом. Її калорійність на 100 г складає 35-38 ккал, що дозволяє використовувати її тим, хто прагне позбутися зайвих кілограмів. В приготованому вигляді калорійність продукту помітно змінюється. Вона залежить від способу приготування і кількості додаткових інгредієнтів. Приміром, варення з цього фрукта з великою кількістю цукру точно не належить до дієтичних продуктів.


http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/yaponska-ayva-korisn-vlastivost-shkodu_883.gif-->Японська айва: корисні властивості і шкода


Корисні властивості


Айва має значний лікувальний ефект. Завдяки цьому ці плоди здавна використовуються в народній медицині і косметології. Справа в тому, що в них унікальним чином поєднуються дубильні і пектинові речовини. Їх спільна дія неймовірно благотворно для всього організму.
Фрукт успішно використовують як ефективний кровоспинний, протизапальний, закріплює кошти.

Використання в медицині


Використання цієї рослини з метою лікування дійсно безмежне:

  • відвар плодів без додавання цукру – прекрасний засіб, що допомагає при розладах шлунка;

  • сирі плоди роблять благотворний вплив на роботу серцево-судинної системи, володіючи не тільки профілактичним, але і лікувальним дією;

  • м'якоть здатна допомогти при недокрів'ї завдяки високому вмісту заліза;

  • необроблений плід володіє сечогінним ефектом за рахунок високого вмісту калію;

  • цей фрукт допомагає впоратися також з проблемами в роботі дихальних шляхів, а також регулює нормальну роботу печінки.


  • Вважається, що найбільш корисним є відвар, який готують з перетертих плодів. Для цього фрукт труть на тертці разом з насінням. Також можна попередньо пропарити плоди і після цього протерти їх через марлю.

    Щоб приготувати відвар з насіння, їх необхідно попередньо просушити.

    Японська айва: корисні властивості і шкода

    Як використовувати в лікарських цілях



  • Якщо турбують маткові кровотечі, допоможе відвар, приготований з сушених плодів. Приймати його потрібно 2-3 рази протягом дня по 100 р.

  • Відвар з насіння цього фрукта надає хорошу дію при проносах і інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Для цього 1 чайну ложку сушених насіння необхідно залити склянкою води і варити на повільному вогні протягом чверті години після закипання. Приймати відвар необхідно три рази на день по столовій ложці. Цей же відвар допомагає при кашлі та застудних захворюваннях.

  • Щоб полегшити стан рани при опіках, залийте холодною водою 1 чайну ложку насіння айви на 4 години і робіть з цього настою примочки.

  • Вилікувати анемію і гіпертонічну хворобу допоможе сироп, приготований з плодів і насіння. Для цього необхідно свіжий плід, розрізану на кілька частин, проварити в невеликій кількості води до розм'якшення. Віджати м'якоть і одержаний відвар варити до густоти сиропу. Приймати його необхідно три рази на день по 50 р. Цей же сироп допомагає при блювоті і проносах.

  • Сік айви надзвичайно корисний тим, хто страждає астмою. Однак, його з обережністю слід приймати алергікам.

  • Тушкована або печена м'якоть покращує перистальтику кишечника.

  • Сік цього фрукта або сироп з нього в якості примочок здатний полегшити стан при таких проблемах, як випадання прямої кишки, а також тріщини заднього проходу.

  • Настій, приготований з плодів айви, допомагає зняти запалення очей, якщо його використовувати як примочок.


  • Приготовлені сиропи і настої можуть зберігатися в холодильнику не більше чотирьох днів.

    Японська айва: корисні властивості і шкода

    Застосування в лікувальних цілях листя айви


    Велика кількість лікарських властивостей мають не тільки плоди, а й листя цієї чудової культури. Вони здатні круглий рік прийти на допомогу в різних ситуаціях. Вони містять вітамін В17 який також відомий як рослинний глікозид амігдалін. Цей елемент значно покращує обмін речовин, а також позитивно діє на роботу серцево-судинної системи. Листя айви славляться своїм бактерицидним, обволікаючу, в'яжучу, кровоспинну, протизапальну, в'яжучу дію завдяки високій концентрації в них мікроелементів, дубильних речовин і слизу.

  • При цукровому діабеті вживають водний настій з листя. Він допомагає нормалізувати вміст глюкози в крові. Для його приготування необхідно залити 1 столову ложку листя склянкою окропу. Протримавши їх до повного охолодження, настоянку потрібно процідити і приймати по 2 столові ложки тричі на день.

  • При астмі відвар з листя здатний значно полегшити напади. Все, що для цього потрібно, – це заварити десять листя склянкою кип'яченої води. Після того як вони настоятися протягом півгодини, настій необхідно процідити і приймати до їжі чотири рази на день по 2 столові ложки.

  • У листі цієї рослини містяться особливі речовини, здатні знижувати тиск. Завдяки цьому вони успішно використовуються для лікування гіпертонічних хвороб. Щоб приготувати настоянку, необхідно залити 100 г спирту або горілки 100 г листя і дати настоятися протягом тижня в прохолодному темному місці. Готовий настій проціджують і приймають по 20 крапель двічі на день.

  • Ниркові захворювання лікують чаєм, приготованим з листя і насіння цього фрукта. Він допомагає при запаленнях нирок завдяки чудовій сечогінній дії.

  • Листя рослини також можуть використовуватися для лікування запалення ротової порожнини і горла завдяки дезінфікуючу, протизапальну і властивостями.


  • Використання листя в косметичних цілях


    Застосування листя цієї рослини в косметології неймовірно широко.

  • Ванночка з настою листя цього дерева допомагає при тріщинах на ногах. Крім того, вона здатна допомогти загрубілим п'ятах.

  • Приготований з листя айви відвар надає зміцнюючу дію на волосся. До того ж він усуває лупу, сприяє загоєнню і відновленню шкіри голови.

  • Відвар також застосовується для фарбування сивого волосся, якщо настоєм полоскати волосся тричі на тиждень.


  • Японська айва: корисні властивості і шкода

    Лікувальні властивості кісточок


    Відвар, приготовлений з насіння цього фрукта, допомагає вирішити велику кількість проблем зі здоров'ям. Він, наприклад, може вживатися для зняття запалення очей, лікування опіків, подразнень.

    Також його вживання доцільно при кашлі, бронхітах, маткових кровотечах.

    Щоб приготувати цілющий відвар, потрібно 1 чайну ложку насіння завити склянкою окропу і кип'ятити чверть години, поки не з'явиться характерна слиз. Приймати в охолодженому вигляді по чверті склянки за 30 хвилин до їжі.

    Різновиди і сорти


    Японська айва відома людям з давніх часів. Спочатку її відносили до того ж розряду, що і яблуні з грушами, пізніше вона була виділена в окремий рід Pyrus japonica, або японська груша, куди входили такі культури, як:

  • хеномелес, або айва японська;

  • айва китайська;

  • доциния, або айва вічнозелена.


  • Вони об'єднувалися спільними ознаками, до яких належали досить жорстка м'якоть, багатонасінні плоди, дуже сильний аромат.

    Разом з тим, вони мали серйозні відмінності. З цієї причини на початку XIX століття японська була виділена в окремий рід Chaenomeles.

    Айва звичайна, яка найчастіше вирощується на садових ділянках нашої країни, має п'ять різновидів. Це:

  • Мармурова, що належить до декоративних сортів. Її відрізняє цікавий забарвлення листя, який, власне, і дав назву цьому виду. Вони суцільно покриті білими і жовтими плямами.

  • Пірамідальна, відмінною особливістю якої є крона пірамідального типу. Цей сорт також відносять до декоративних.

  • Грушовидна. Вона плодоносить фруктами, мають грушовидну форму. Серед цієї різновиди даної культури зустрічаються як ранні, так і пізні сорти. Грушовидна більш соковита і солодка, ніж інші види.

  • Яблоковидная. Ці сорти цієї культури належать до числа більш скоростиглих. Разом з тим, вони не такі соковиті, як інші різновиди.

  • Португальська. Це найстаріший європейський сорт даної культури. Його вивели ще в Стародавньому Римі, і з тих пір він не перестає користуватися популярністю у садівників.


  • Якою б сорт ви вирішили посадити у себе на садовій ділянці, всі вони неймовірно корисні і смачні. Це дерево не тільки подарує вам естетичну насолоду, але і допоможе оздоровити власний організм.
    загрузка...
    Написати Вконтакте