» » Алича: користь і шкода, сорти
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 16:03)   
  •   0   
  •  1774 
В Україні поширене переконання, що алича є сливою, тільки більш дрібна. Насправді ж, хоча цей продукт і належить до роду слив, але є самостійним фруктом, який суттєво відрізняється від звичайної сливи своїми смаковими якостями, а також харчовою цінністю. Це рослина прийшло до нас із Закавказзя. Крім того, воно надзвичайно широко поширена в Молдавії, Ірані, на Балканах, на півдні України.

Склад


Маленькі жовті і неймовірно ароматні плоди не тільки дуже смачні в свіжому вигляді і в різноманітних заготовках, але і корисні. Алича по праву вважається джерелом вітамінів і мікроелементів, які потрібні для нормального функціонування організму людини.

Вона містить досить низька кількість цукру, що робить її дієтичним продуктом, який можна вживати навіть при цукровому діабеті, ожирінні, порушеному обміні речовин.

У цьому маленькому фрукті міститься неймовірно велику кількість вітамінів групи В. Крім того, в ній також є вітаміни Е, РР, провітамін А.

Плоди цієї рослини є самим справжнім джерелом аскорбінової кислоти.
Фрукт неймовірно корисний дітям, вагітним, годуючим матерям, а також літнім людям завдяки високому вмісту різних мікроелементів і мінералів: калію, магнію, кальцію, заліза, нікелю.


http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/alicha-korist-shkoda-sortu-scho-rostut-v-seredny-smuz-rosyi_732.gif-->Алича: користь і шкода, сорти


Підвищений вміст вітаміну С і А роблять аличу прекрасним освіжаючим продуктом. Вона надає прекрасне вплив на шкіру людини і захищає організм від негативного впливу ззовні.

Жовті плоди мають високий вміст лимонної, а також яблучної органічної кислоти. Завдяки цьому компоти і відвари, приготовані з цього фрукта, рекомендовані людям зі зниженою кислотністю. Крім того, вони покращують процеси травлення і апетит.

Як і інші сливові, цей фрукт має проносний ефект і тому застосовується при запорах. Завдяки багатому запасу клітковини він виводить з організму радіонукліди та інші непотрібні і шкідливі елементи.

Прекрасні результати показує ця рослина як протизастудного кошти. Його сік має відхаркувальну дію, допомагаючи при кашлі. Крім того, він прекрасно втамовує спрагу. Алича свіжа запобігає розвитку таких хвороб, як куряча сліпота і цинга.

Квіти цього дерева допомагають вилікувати захворювання печінки, нирок, кишечника, а також повернути чоловіче здоров'я, стимулюючи потенцію. Подібна дія робить наявність великої кількості калію в м'якоті плодів, який до того ж зміцнює стінки судин і чинить позитивний вплив на серцево-судинну систему. Алича також благотворно впливає на нервову систему.

Навіть кісточки у аличі неймовірно корисні. Шкаралупа від кісточки також володіє цілющими властивостями. На Сході неї виготовляли активоване вугілля, допомагає полегшити шлункові болі.

Алича: користь і шкода, сорти

Калорійність


Фрукт належить до числа малокалорійних продуктів. Його калорійність складає 27-30 ккал на 100 г продукту. Завдяки цьому він широко використовується в самих різноманітних дієтах.

Шкода


Однак, незважаючи на всі свої корисні властивості, цей продукт може негативно позначатися на здоров'ї. Слід бути обережним із вживанням аличі тим, хто страждає різноманітними хворобами шлунка, особливо з підвищеною кислотністю, оскільки цей фрукт здатний посилити вже наявні проблеми. В першу чергу це люди, що страждають підвищеною секрецією шлункового і підшлункового соку, гастритами, виразковими хворобами. У цих випадках алича здатна викликати загострення і суттєво погіршити стан шлунково-кишкового тракту. Тим, хто страждає підвищеною кислотністю, рекомендується не більше двох плодів протягом дня.

Слід також бути обережним, вживаючи в їжу кісточки даного плоду. Справа в тому, що в них у високій концентрації міститься синильна кислота. Звичайно, отруєння можливо тільки при вживанні їх у великих кількостях, проте навіть варення, приготовані з кісточками, можна зберігати не більше, ніж три місяці. Ніколи не давайте серцевину кісточки в їжу дітям, оскільки у них навіть невелика кількість синильної кислоти здатне призвести до серйозних наслідків у вигляді отруєння.

Якщо вживати дані плоди у великих кількостях, існує ризик діареї з-за високих проносних характеристик.

Для того щоб цей чудовий фрукт приносив тільки користь, пам'ятайте про те, що його слід вживати в помірних кількостях!

Алича: користь і шкода, сорти


Опис використання аличі в народній медицині


У медицині цей фрукт знайшов широке застосування. Він корисний і в сирому, і в печеному, і у вареному вигляді. Корисні свіжі плоди, так і компоти, варення і джеми, приготовані з даного фрукта.

  • При кашлі застосовується компот з плодів аличі. Він також допомагає при хворобах горла, стимулює апетит.

  • Для поліпшення травлення доцільно використовувати компот з сухих фруктів. Також він має проносний ефект.

  • Кора даної культури також має лікувальні властивості. Настої з нею, а також відвари успішно застосовуються при застудних захворюваннях. Вони мають жарознижуючу, протизапальну і потогінний ефект.

  • Навіть камедь аличі корисна. Ця рідина, яка випливає з кори дерева, використовується при сильному кашлі. Вона володіє обволікаючим дією.

  • Ранозагоювальний ефект має суміш соку плодів з камфорним спиртом.

  • Олія з насіння цієї рослини має властивості, схожі за змістом глікозиду амиглодина, синильної кислоти і бензойного альдегіду з мигдальним. Це масло широко застосовується в косметології для створення медичного мила.

  • Сік аличі володіє послаблюючою дією. Також він допомагає при різного роду респіраторних захворюваннях як простудного, так і алергічного характеру.

  • При захворюваннях печінки допоможуть квіти. Необхідно зібрати 20 г залити 300 г окропу. Після того як вони настоятися протягом двох годин, відвар можна приймати по 100 г двічі на день.

  • Щоб вилікувати запор, можна настояти листя і квіти рослини. Для цього знадобиться 30 г листя і квіток. Їх залийте 400 г кип'яченої води. Наполягайте кілька годин. Після цього процідіть і вживайте по 100 г до їжі три рази на день.


  • Алича: користь і шкода, сорти

    Застосування в косметології


    Маски з цього фрукта роблять неймовірне омолоджуючу дію. Щоб освіжити шкіру, досить наносити м'якоть сливи на обличчя на півгодини. Велика кількість фруктових кислот надає на шкіру благодатний вплив. Завдяки їх позитивного впливу розгладжуються навіть найглибші зморшки. У сезон дозрівання можна істотно поліпшити колір обличчя і стан власної шкіри за допомогою подібного роду масок.

    Алича: користь і шкода, сорти

    Найпопулярніші сорти


    Існує досить велика кількість сортів цієї культури. Вона може являти собою дерево, досить густе і високе. У деяких випадках воно здатне досягати 10 м. Інші ж різновиди аличі більше нагадують чагарники. Всі сорти цієї рослини досить високоврожайні.

    У середній смузі Росії найчастіше вирощують такі сорти:

  • «Комета». Це досить поширений сорт, що володіє зимостійкими якостями. Саме вони в першу чергу забезпечили йому популярність. Незважаючи на будь-які морози, дерево виживає і при цьому дає відмінний урожай. Його плоди, що мають круглу форму, досить великі. Вони досягають 40 р. Колір фруктів являє собою щось середнє між фіолетовим і бордовим з соковитою жовтою м'якоттю, неймовірно солодкою на смак.

  • Сорт «Злато скіфів» представляє собою різновид жовтої аличі. Він володіє яскравим смаком, тонкою шкіркою і соковитою м'якоттю.

  • Класичним сортом жовтого фрукта є сорт «Царська». Вона відрізняється традиційним солодким смаком з цікавою кислинкою і неймовірно насиченим ароматом. Ці плоди можна вживати в будь-якому вигляді: і свіжими, і в різноманітних заготовках.

  • «Генерал» – це різновид крупноплідного рослини. Він плодоносить фруктами, вага яких може досягати 60 р. Єдиним недоліком цієї неймовірно соковитою і солодкої смакоти є її непереносимість морозів. З цієї причини даний сорт можна розводити тільки в регіонах з м'яким кліматом. Разом з тим, серед інших сортів аличі великоплідної цей найбільш морозостійкий.


  • Рослина вимагає якісного догляду. Пам'ятайте про це, вирішивши посадити дерево у себе на ділянці. Якщо ви забезпечите йому належні умови, воно буде з року в рік радувати вас смачними і корисними плодами.
    загрузка...
    Написати Вконтакте