
Аніс: корисні якості, застосування в медичних цілях і протипоказання
Здорове харчування
Аніс – це пряність, яка прийшла до нас з давніх часів. Його ще називають зірчастим за зовнішню схожість із зірочкою. У Давньому Римі він активно використовувався в приготуванні різних страв. Саме в цій державі ця рослина окультурили і стали вирощувати спеціально. Крім кулінарного застосування, його використовували в засушеному вигляді для релаксації і поліпшення сну. З кожною епохою пряність ставала все цінніше і коштувала чималих грошей. Сьогодні аніс доступний за ціною, але все так само цінний в медицині, кулінарії та косметології.
Популярність і цінність рослини зумовлена її багатим складом. Воно багате вітаміном С, тому 100 г насіння наповнюють організм 20 г аскорбінової кислоти. Також це джерело всього спектру вітамінів групи В. Фолієва кислота і клітковина – ще одні цінні складові.
Серед мінералів виділяється калій – 1440 мг на 100 р. Крім нього, прянощі багата кальцієм (640 мг), фосфором (440 мг), магнієм (170 мг), залізом (37 мг) і натрієм (16 мг).
Аніс – дуже калорійна пряність. Вона налічує 338 кКал на 100 р. Проте така велика цифра не така вже й страшна. 100 г – це дуже велика кількість насіння. Як правило, використовується тільки їх мала частка.
Харчова цінність рослини така: на частку білків припадає 17 г, жирів – 16 і вуглеводів – 35 р.
Плоди і насіння – ось, що цінується в зірчастої траві найбільше. Різноманітні відвари, настоянки виходять саме з цих складових. Не відстає по ефективності і ефірне масло, яке вдало справляється із захворюваннями верхніх і нижніх дихальних шляхів.
Аніс без перебільшення можна назвати лікувальної і корисною пряністю. Саме в медицині вона знайшла своє широке застосування. Її навіть додають в деякі лікарські препарати, щоб просто поліпшити їх смак. Але й здоровій людині невелика порція рослини додасть апетит.
Як і у всіх трав і прянощів, у цьому також є свої протипоказання. Її застосування неможливе при вагітності, а також дітям до 12 років.
Заборонена вона також людям, що страждають хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту або мають виразкову хвороба.
Багаті на лікувальні властивості зумовили активне використання рослини в медичних цілях. Аніс впливає на наступні органи і системи організму:
роботу м'язів і суглобів;
верхні і нижні дихальні шляхи;
шлунково-кишковий тракт;
невралгію.
Якщо не забувати про протипоказання, пряність може стати активним борцем з багатьма хворобами.
Рослина здатна боротися з температурою і кашлем різного походження. Його масло навіть є складовою сиропів і льодяників від кашлю. Також у боротьбі з кашлем ефективний і відвар. Не тільки легкий кашель, але і такі важкі захворювання, як бронхіт, астма, пневмонія, здатний виліковувати аніс. А для нормалізації осипшего голосу потрібно випити анісовий відвар з медом.
Насіння в якості відвару добре впливають і на органи черевної порожнини, зокрема, на печінку і підшлункову залозу. А для шлунково-кишкового тракту – це просто знахідка. Рослина володіє послаблюючою дією, покращує роботу кишечника і сприяє виділенню шлункового соку.
У гінекології він налагоджує менструальний цикл, роблячи його регулярним і безболісним. А якщо у мами-годувальниці мало молока, то подібні відвари гарантують його приплив.
Опіки швидше пройдуть, якщо робити компреси з ефірного масла з яєчним білком. Робота серцево-судинної системи покращиться із застосуванням відвару з коренів рослини.
Корисні властивості позитивно позначаються і на невралгії. Депресивні стану, головні болі і стреси пройдуть при регулярному введенні в раціон анісових відварів і чаїв.
У косметології аніс використовується у вигляді ефірної олії. Це витяжка з насіння. Стан шкіри поліпшується, якщо її змащувати маслом. Воно не залишає жирних слідів, повністю вбирається в шкіру і живить її зсередини. Рекомендовано застосування такого засобу жінок середніх років, у яких є дрібні, не дуже глибокі зморшки. Рослина володіє такими властивостями, які здатні розгладжувати зморшки і омолоджувати шкіру.
Не варто скептично ставитися до даного рослині тим, хто хоче схуднути. Багато хто вважає його занадто калорійним, тому не здатним боротися із зайвими кілограмами. Насіння допомагають виділятися шлунковому соку, а значить, перетравлюватися їжа буде швидше. Тільки не варто забувати про те, що ця пряність покращує апетит, тому варто виробити силу волі, щоб принести собі тільки користь, а не нашкодити ще більше.
Крім медицини, косметології та кулінарії, аніс використовується і в магічних цілях. Це було одне з перших застосувань даної прянощі в давнину. Вважається, що ця рослина володіє захисними властивостями і здатне очищати людини. Щоб позбутися від негативних думок, потрібно зробити ванну з додаванням в неї ефірної олії рослини. Така ванна не тільки позбавить від депресії, але і створить захисну ауру.
Щоб захист завжди була з людиною, роблять спеціальні натуральні намисто з плодів анісу, а також лаванди, мускатного горіха, бобів. Прийнято вважати, що таке намисто може захистити від псування, пристріту, обмов. Крім того, така рослина покращує сон і бореться з кошмарами – досить лише покласти під подушку його засушену гілочку.
Якщо анісове масло активно використовується в косметології, а насіння – у медицині, то анісовий чай – це універсальний засіб. Володіючи багатими властивостями, він стає способом позбавлення від недуг, і просто засобом для розслаблення.
Найпростіший спосіб приготування чаю – це залити склянкою окропу 1 чайну ложку насіння. Наполягати рідину потрібно близько 10 хвилин. Після цього можна процідити і пити. Для підсилення смаку можна додавати мед. Такий чай відмінно розслабить. А при кашлі або проблеми з травленням можна пити чотири-п'ять склянок на день.
А якщо додати в заварку по 1 чайній ложці кмину і фенхелю, поліпшується смак і потроюється користь напою.
Склад прянощі
Популярність і цінність рослини зумовлена її багатим складом. Воно багате вітаміном С, тому 100 г насіння наповнюють організм 20 г аскорбінової кислоти. Також це джерело всього спектру вітамінів групи В. Фолієва кислота і клітковина – ще одні цінні складові.
Серед мінералів виділяється калій – 1440 мг на 100 р. Крім нього, прянощі багата кальцієм (640 мг), фосфором (440 мг), магнієм (170 мг), залізом (37 мг) і натрієм (16 мг).
Калорійність
Аніс – дуже калорійна пряність. Вона налічує 338 кКал на 100 р. Проте така велика цифра не така вже й страшна. 100 г – це дуже велика кількість насіння. Як правило, використовується тільки їх мала частка.
Харчова цінність рослини така: на частку білків припадає 17 г, жирів – 16 і вуглеводів – 35 р.
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/ans-korisn-yakost-zastosuvannya-v-medichnih-clyah-protipokazannya_333.gif-->

У чому користь?
Плоди і насіння – ось, що цінується в зірчастої траві найбільше. Різноманітні відвари, настоянки виходять саме з цих складових. Не відстає по ефективності і ефірне масло, яке вдало справляється із захворюваннями верхніх і нижніх дихальних шляхів.
Аніс без перебільшення можна назвати лікувальної і корисною пряністю. Саме в медицині вона знайшла своє широке застосування. Її навіть додають в деякі лікарські препарати, щоб просто поліпшити їх смак. Але й здоровій людині невелика порція рослини додасть апетит.
Як і у всіх трав і прянощів, у цьому також є свої протипоказання. Її застосування неможливе при вагітності, а також дітям до 12 років.
Заборонена вона також людям, що страждають хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту або мають виразкову хвороба.
Застосування в медицині
Багаті на лікувальні властивості зумовили активне використання рослини в медичних цілях. Аніс впливає на наступні органи і системи організму:
Якщо не забувати про протипоказання, пряність може стати активним борцем з багатьма хворобами.
Косметологічне застосування
У косметології аніс використовується у вигляді ефірної олії. Це витяжка з насіння. Стан шкіри поліпшується, якщо її змащувати маслом. Воно не залишає жирних слідів, повністю вбирається в шкіру і живить її зсередини. Рекомендовано застосування такого засобу жінок середніх років, у яких є дрібні, не дуже глибокі зморшки. Рослина володіє такими властивостями, які здатні розгладжувати зморшки і омолоджувати шкіру.
Аніс для схуднення
Не варто скептично ставитися до даного рослині тим, хто хоче схуднути. Багато хто вважає його занадто калорійним, тому не здатним боротися із зайвими кілограмами. Насіння допомагають виділятися шлунковому соку, а значить, перетравлюватися їжа буде швидше. Тільки не варто забувати про те, що ця пряність покращує апетит, тому варто виробити силу волі, щоб принести собі тільки користь, а не нашкодити ще більше.
Цікаво знати
Крім медицини, косметології та кулінарії, аніс використовується і в магічних цілях. Це було одне з перших застосувань даної прянощі в давнину. Вважається, що ця рослина володіє захисними властивостями і здатне очищати людини. Щоб позбутися від негативних думок, потрібно зробити ванну з додаванням в неї ефірної олії рослини. Така ванна не тільки позбавить від депресії, але і створить захисну ауру.
Щоб захист завжди була з людиною, роблять спеціальні натуральні намисто з плодів анісу, а також лаванди, мускатного горіха, бобів. Прийнято вважати, що таке намисто може захистити від псування, пристріту, обмов. Крім того, така рослина покращує сон і бореться з кошмарами – досить лише покласти під подушку його засушену гілочку.
Анісовий чай
Якщо анісове масло активно використовується в косметології, а насіння – у медицині, то анісовий чай – це універсальний засіб. Володіючи багатими властивостями, він стає способом позбавлення від недуг, і просто засобом для розслаблення.
Найпростіший спосіб приготування чаю – це залити склянкою окропу 1 чайну ложку насіння. Наполягати рідину потрібно близько 10 хвилин. Після цього можна процідити і пити. Для підсилення смаку можна додавати мед. Такий чай відмінно розслабить. А при кашлі або проблеми з травленням можна пити чотири-п'ять склянок на день.
А якщо додати в заварку по 1 чайній ложці кмину і фенхелю, поліпшується смак і потроюється користь напою.

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/brusnicya-korisn-vlastivost-yagd-zastosuvannya-ta-protipokazannya_131.jpeg--> Брусниця на Русі була не

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/gvozdika-ta-yiyi-vlastivost-korist-pryanosch-shkoda-vikoristannya-specy-gvozdiki-v-medicin_281.jpeg-->

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/guava-yiyi-sklad-korisn-vlastivost-dlya-organzmu-lyudini_451.jpeg--> Батьківщиною гарбуза є Перу. Це рослина

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/zhimolost-kalorynst-korisn-vlastivost-shkodu-protipokazannya-do-zastosuvannya_481.jpeg--> Жимолость – це

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/knza-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost-protipokazannya_271.jpeg--> Кінза здавна вважається однією з

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/kardamon-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost-protipokazannya_151.jpeg--> Ще в давнину в різних країнах світу,