» » Апельсин: склад, користь, шкоду плоду, ефірної олії, соку і цедри фрукта
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 16:02)   
  •   0   
  •  637 
З усіх цитрусових саме апельсин – самий популярний і улюблений фрукт. Він має в міру солодким смаком, соковитою м'якоттю і неповторним ароматом. Як не дивно, але це гібрид – похідний від інших цитрусових різновидів. Він відомий ще з давніх часів – в Азії його вирощували більше 2000 років до нашої ери. Цей фрукт цінується не тільки за свою смакота плоду, але і за соковитість, ароматну цедру і корисне ефірна олія.

Склад фрукта


Перше, що приходить на розум, коли мова заходить про цитрусових, – це вітамін С. Його в помаранчевому фрукті 532 мг на 100 р. Але, крім цього вітаміну, в апельсині є ще маса інших, не менш корисних і важливих компонентів. Серед вітамінів А, С, РР, група В, в невеликій кількості Е.

З мікроелементів виділяються калій (181 мг) на великій кількості, кальцій (40 мг), фосфор (14 мг) і магній (10 мг), а також невелика частка цинку (70 мкг), заліза (100 мкг) і міді (45 мкг). Клітковина і жирні ненасичені і насичені кислоти також присутні в даному цитрусе.

Щоб плід надовго зберіг свій джерело вітамінів, а значить, і корисних властивостей, довго тримати його не варто, а вживати якомога швидше.

Калорійність


Відмітна особливість апельсинів – в їхній низькій калорійності. В них міститься всього 37 кКал на 100 р. При цьому в плоді великий відсоток води – 865 р. Апельсин – вуглеводний продукт. Зміст вуглеводів тут дорівнює 935 р. Показник білків і жирів нижче одиниці – 012 г жирів і 094 г білків.

Зважаючи таких параметрів можна сказати, що м'якоть цього цитруса є знахідкою для тих, кого турбує проблема зайвої ваги. Трохи вище калорійність у соку, але цей показник також знаходиться на допустимому для тих, що худнуть рівні – 50 кКал. Тільки якщо мова йде про свіжовичавленому, натуральному соку, а не магазинному аналогу.

Апельсин: склад, користь, шкоду плоду, ефірної олії, соку і цедри фрукта

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/apelsin-sklad-korist-shkodu-plodu-efrnoyi-olyi-soku-cedri-frukta_853.gif-->Апельсин: склад, користь, шкоду плоду, ефірної олії, соку і цедри фрукта


Чим корисно помаранчеве диво


Предмет гордості апельсина і його головна перевага – у високому вмісті вітаміну С. Досить з'їсти всього 150 г м'якоті цього фрукта, щоб заповнити добову норму аскорбінової кислоти в організмі. Зважаючи такого великого змісту аскорбінки вся користь від неї передається людині через цей плід. Вона здатна зміцнювати імунну систему і стояти на сторожі різних вірусних та інфекційних захворювань, а також допомагати іншим вітамінів і мікроелементів засвоюватися, а шкідливим речовинам – швидше залишати організм. А великий вміст кальцію і магнію зміцнює волосся, нігті і зубну емаль.

Серед корисних властивостей апельсина не варто забувати і про те, що він може нанести шкоду організму. Найбільш вразливими до нього є діти.
Від великої кількості вітаміну С можуть спостерігатися алергічні реакції.
Їм також схильні й деякі дорослі. Про це свідчать численні відгуки. Тому якщо у когось є схильність до алергії, споживати помаранчеві плоди треба в помірних кількостях. Також обережними потрібно бути і вагітним жінкам. Надмірне захоплення цитрусом може заподіяти шкоду – призвести до розвитку алергії у малюка.

Оранжевий плід в медицині


Апельсин благотворно впливає на багато систем організму.

  • Травна система. Для тих, хто страждає відсутністю апетиту, цей фрукт стане знахідкою – він є хорошим збудником апетиту. Також він сприяє активному виділенню жовчі, що позитивно позначається на процесі травлення. Жирна їжа краще засвоюється з цим плодом, а холестерин знижується. Сік ефективний при запорах.

  • Антибактеріальні властивості – здатність боротися зі шкідливими бактеріями – ще одна користь від апельсина. Тут на перший план виходить масло плода, яке допомагає в загоєнні ран різного ступеня. Особливо добре ефірне масло справляється з лікуванням запалень порожнини рота.

  • Нервова система. Цей помаранчевий плід здатний поліпшувати настрій не тільки своїм виглядом, але і складом і властивостями. Він тонізує, заряджає бадьорістю, захищає від депресивного стану і невралгічних розладів.


  • Крім цього, апельсин приносить користь при гіпертонії, хворобах печінки, суглобів. Це один з головних продуктів в боротьбі з ожирінням.

    Апельсин: склад, користь, шкоду плоду, ефірної олії, соку і цедри фрукта

    Цитрус і косметологія


    Як і в медицині, косметології апельсин також широко поширений завдяки своїм корисним властивостям. З метою поліпшення свого зовнішнього вигляду можна використовувати як сам плід, так і сік, і ефірне масло.

    Найпоширеніше застосування – це боротьба з дерматологічними проблемами шкіри обличчя. Лущення, вугри та прищі можна подолати з допомогою апельсинової.

  • Найпростіший спосіб – це змащувати шкіру обличчя і шиї свіжовичавленим соком, а через кілька годин змивати.

  • Можна зробити маску. Є спеціальні маски для конкретного типу шкіри. А цей варіант підійде всім. Потрібно взяти саму м'якоть фрукта, без шкірки, кісточок і перетинок, розчавити м'якоть виделкою. Цю кашку нанести на обличчя, накрити марлею і залишатися в такому положенні 15 хвилин. Після цього змити теплою водою і нанести крем.

  • Поліпшить колір обличчя наступний варіант – апельсин без шкірки потрібно залити окропом, настояти, поки рідина не охолоне. Після охолодження протирати обличчя і шию.


  • Апельсинове схуднення


    Цей фрукт дуже цінний для схуднення, адже він низькокалорійний. Плюс до цього він здатний виводити шкідливі і токсичні речовини, поліпшувати травлення і обмінні процеси організму.

    Клітковина, яка входить до складу, дозволяє швидко отримувати, тому перекуси з апельсина присутні практично в кожній дієті. З'ївши один плід, можна відчувати ситість кілька годин. Також клітковина сприяє зменшенню обсягів, особливо в області живота, який для багатьох є проблемною зоною.

    Багато дієтологів радять ввести в свій щоденний раціон 2-3 фрукта. Цього достатньо, щоб скинути вагу.

    Апельсин: склад, користь, шкоду плоду, ефірної олії, соку і цедри фрукта

    Корисно і цікаво


    Ми звикли, що апельсин – солодкий фрукт. Однак є різні його сорти. Виділяються солодкі і гіркі різновиди. Солодкі сорти – це 80 % всього ринку продукції по всьому світу. 20 % припадає на гіркі варіанти. Їх смак – це суміш гірчинки з кислинкою. Такий плід в їжу не вживають, зате його активно використовують у парфюмерній промисловості, а також для селекції, щоб отримувати нові фруктові різновиди.

    Серед звичних для нас солодких сортів зустрічаються свої різновиди:

  • традиційні – з м'якою і соковитою м'якоттю. Сюди можна віднести валенский сорт, гамлин, канданеру, макетеру, мозамби, Парсон Браун;

  • корольки або сицилійські фрукти;

  • пупкові – з невеликою гіркуватістю соку. Це Вашингтон Невел і Кара-Кара.


  • Свіжовичавлений сік – користь і шкода


    Апельсиновий сік не менш популярний і любимо, ніж сам плід. Тільки робити його потрібно самостійно. Не варто купувати магазинні варіанти у коробках або банках. Як правило, там соком тільки пахне, але зроблений він не з фруктів, а порошків і барвників.

    Свіжовичавлений сік в деяких випадках впливає на організм краще, ніж сам плід. Наприклад, при запорах один стакан соку натще покращують роботу кишечника. Вітамінний склад у соку практично такий же, як і у самого фрукта, тому користь від нього майже така ж. Він зміцнює імунітет, бореться з невралгічними розладами, виводить шкідливі речовини, сприяє схудненню. Сік дуже корисний при нестачі заліза в організмі і низькому гемоглобіні.

    Щоб не завдати організму шкоди і не викликати алергію, потрібно пити сік в помірних кількостях – не більше склянки на день. А якщо є схильність до підвищеної кислотності або є виразка шлунка, то його споживання скорочується до 50 р.

    Апельсин: склад, користь, шкоду плоду, ефірної олії, соку і цедри фрукта

    Ефірне масло


    Апельсинове масло володіє високим ароматизирующим дією. Воно здатне тонізувати, бадьорити і освіжати. Якщо присутні втома або погане настрій, поліпшити його можна за допомогою даного аромату.

    Активне воно знайшло застосування в медицині і косметології. Таке масло здатне знімати запалення і загоєння ранки і виразки в порожнині рота. Також вона знімає болі в суглобах.

    Це активний компонент багатьох кремів і масок для обличчя та шиї. А якщо волосся дуже сухі, і є схильність до лупи, то, за відгуками, масло відмінно справляється з цією проблемою.

    У боротьбі із зайвою вагою і целюлітом подібне засіб виступає як складова обгортань. Зігріваючи шкіру, таке обгортання допомагає спалити жир.

    Апельсинові кірки


    В апельсині корисно все – і м'якоть, і сік, і кірки. Самі кірки в дієтології не надто популярні. Серед усіх складових фрукта в них найбільше калорій. А ось у побуті і кулінарії ці не менш корисні складові знайшли своє застосування. З них роблять цукати, варять варення, засушують. В побутових цілях засушені скоринки виступають чудовим ароматизирующим засобом.
    загрузка...
    Написати Вконтакте