» » Арахіс: користь і шкода, калорійність, склад
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 16:02)   
  •   0   
  •  1553 
Арахіс має безліч назв. Найпопулярнішим з них є «земляний горіх». Це пов'язано з тим, що зав'язь для повного дозрівання занурюється в землю. В іншому випадку ця культура не може дійти до потрібного стану. Насправді ж, незважаючи на таку промовисту назву, ця рослина не є горіхом, а належить до сімейства бобових.

Ця рослина походить з Нового Світла. Вперше в Європу його привіз Колумб. На своїй батьківщині, в Америці, плоди цієї рослини вживали в їжу з незапам'ятних часів. Про це існує безліч свідчень, зокрема – ваза із специфічним малюнком, яка виготовлена у формі плоду. Її прикрашали розписні малюнки, що зображують цю культуру.

Склад


Це рослина, як і родичі – квасоля і горох, неймовірно поживний. Майже половина складу – це жири. Крім того, понад 26 г, 100 г – це білки. Вуглеводи займають десяту частину продукту. Харчових волокон в ньому міститься трохи більше 8 г на 100 р.
Земляні горішки мають неймовірно корисний вітамінно-мінеральний склад. Всього в ньому міститься 12 8 незамінних та замінних амінокислот.


http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/arahs-korist-shkoda-kalorynst-sklad_372.gif-->Арахіс: користь і шкода, калорійність, склад


Всього 100 г горіха містять добову норму багатьох речовин, необхідних для нормальної життєдіяльності людини, наприклад, триптофану, вітаміну PP, гістидину, лейцину та інших важливих елементів.

Крім того, в ньому у великих кількостях містяться вітаміни групи В. Ця культура також багата мікроелементами, такими як магній, фосфор, калій.

У складі цієї рослини повністю відсутній холестерин.

Калорійність


Незважаючи на те, що показник калорійності в цьому рослині досить високий – в 100 г горішків міститься 551 ккал, його рекомендується включати в свій раціон тим, хто стежить за власною вагою.

Справа в тому, що наявність в даній культурі великої кількості корисних речовин, а також висока поживність дозволяють швидко насититися і здобути необхідний для нормальної роботи організму заряд вітамінів і мінералів.

Арахіс: користь і шкода, калорійність, склад


Земляний горіх, з'їдений в якості перекусу між сніданком і обідом, дозволить вам не вживати в їжу сумнівні продукти і прекрасно відчувати себе при цьому. Також дана культура з легкістю може замінити традиційний десерт – набагато менш калорійна, ніж тістечко, але при цьому багатьом більш корисна.

Калорійність цього рослини після обробки може помітно підвищуватися. Приміром, смажений земляний горіх за рахунок впитанного олії містить цілих 626 ккал. Найбільш оптимальним варіантом буде посмажити його самостійно на сухій сковороді, не використовуючи при цьому масла.

Арахіс в шоколаді має показник калорійності на 100 г – 430 ккал. Також високим є цей показник і в солоних горішків, які користуються небувалою популярністю у любителів пива і становить 598 ккал на 100 р.

Найкраще з точки зору калорійності вживати свіжий продукт.

Корисні властивості


Даний харчовий продукт за досить короткий час придбав достатню популярність на континенті. Вже на початку позаминулого століття налічувалося більше 300 товарів, які готувалися з використанням плодів цієї рослини. Їх застосовували для створення напоїв і барвників, всілякої косметики та лікарських засобів. Сьогодні застосування цієї культури настільки ж широко. Особливою популярністю користується ця рослина у прихильників вегетаріанства. За допомогою цієї рослини поповнюються запаси жирів і білка в організмі.

Арахіс: користь і шкода, калорійність, склад


Крім цього, земляний горіх володіє і іншими корисними властивостями, які використовуються в медицині. Це:

  • Здатність підтримувати нормальний рівень цукру в крові, нормалізувати кров'яний тиск, позитивно впливати на роботу серцево-судинної системи. Цей ефект досягається завдяки високій концентрації магнію, калію і натуральних жирів.

  • Загальнозміцнюючу дію на імунну систему людини. Завдяки наявності амінокислоти триптофан, яка при попаданні в організм людини здатна синтезувати серотонін, або, як ще називають, гормон радості, за допомогою плодів цієї культури можна боротися з депресіями і пригніченим настроєм.

  • Поліпшення роботи мозку за рахунок великого вмісту вітаміну В3. Земляний горіх, таким чином, сприяє поліпшенню пам'яті, уваги і підвищує здатність оперативного реагування на виникаючі завдання.

  • Здатність уповільнювати ріст ракових клітин. Регулярне вживання в їжу земляного горіха здатне істотно сповільнити, а в деяких випадках – навіть зупинити процес зростання ракових клітин. Вельми актуально вживання цього продукту в профілактичних цілях.

  • Очищаючу дію. Земляний горіх здатний виводити з організму токсини і шкідливі речовини, які накопичились у ньому внаслідок життєдіяльності. Таким чином, ця культура покращує якість крові і стимулює процес кровотворення.

  • Дію, стимулює нормалізацію сексуальної сфери. За деякими даними, цей цінний представник сімейства бобових здатний допомогти позбавитися від безпліддя, нормалізує гормональний баланс організму як жінки, так і чоловіки. У будь-якому випадку, вживання в їжу вагітних арахісу дуже бажано, оскільки в ньому міститься велика кількість фолієвої кислоти, необхідної для нормального розвитку плоду.

  • Антиоксидантні здатності даного рослини, перевершити яку може лише гранат.

  • Можливість застосування в якості заспокійливого засобу при занепаді сил. У цьому разі ця рослина надає тонізуючий вплив.

  • Здатність покращувати роботу шлунка і нирок.

  • Застосування в якості відхаркувального засобу. Існує думка, що рисова каша з земляними горіхами здатна однаково добре заспокоїти сухий кашель як у дітей, так і дорослих.


  • Арахіс: користь і шкода, калорійність, склад

    Арахісове масло


    Буває трьох видів:

  • рафінована;

  • нерафінована;

  • рафінована дезодорована.


  • В азіатських країнах популярністю користується нерафінована арахісове масло, яке відрізняється приємним насиченим арахісовим смаком і ніжним червоно-коричневим відтінком.

    В європейських країнах і Новому Світі віддають перевагу очищеним сортів цього продукту зі світло-жовтим забарвленням, ніжним горіховим ароматом і незабутнім смаком.

    Олія з земляного горіха ідеально для смаження завдяки високому температурному порогу початку «згоряння». Разом з тим, його можна використовувати не тільки в кулінарних, але і в лікувальних цілях.

    У медицині олія з земляного горіха застосовується як профілактичний засіб, що запобігає розвиток проблем з серцево-судинною системою, шлунково-кишковим трактом, печінкою, жовчним міхуром.

    Завдяки високому вмісту мононенасичених жирних кислот цей продукт сприяє виведенню холестерину. З цієї причини його рекомендують для вживання хворим ішемією, а також тим, хто зіштовхнувся з різного роду порушеннями у роботі системи кровообігу.

    Крім цього, для даного продукту характерні ранозагоювальні і антибактеріальні властивості. Також це масло покращує м'язовий тонус, сприяє посиленню рухової активності, добре позначається на роботі нервової системи.

    Арахіс: користь і шкода, калорійність, склад


    Помітним є також позитивний вплив арахісового масла на сексуальну сферу людини, стимулюючи потенцію, нормалізує гормональний фон.

    Олія з земляного горіха також знайшло широке застосування в області косметології, виступаючи в якості незамінного інгредієнта безлічі препаратів косметичного і захисного призначення. Особливо актуальним є його застосування для захисту шкіри і волосся від негативного впливу навколишнього середовища.

    Відомо також про те, що вживання в їжу цього продукту, незважаючи на його досить високу калорійність, яка становить близько 899 ккал на 100 г продукту, позитивно позначається на фігурі. З цієї причини дієтологи рекомендують включати її в раціон тих, що худнуть. Справа в тому, що вживання арахісового масла стимулює прискорення обміну речовин, а також дуже швидко викликає відчуття насичення.

    Шкода


    Незважаючи на те, що земляний горіх є неймовірно цінним і корисним продуктом, його вживання рекомендовано далеко не всім. Насамперед з обережністю визначайте порції, оскільки надмірне споживання не принесе користі нікому.

    Особливо обережним з даним продуктом треба бути алергікам, адже це рослина досить алергенна, в першу чергу за рахунок шкірки, покриває горішки.

    Не варто захоплюватися цим продуктом і тим, хто страждає артрозами і артритом.

    У будь-якому випадку, не слід забувати, що будь-які ліки у великих кількостях здатне перетворитися на отруту, і споживати земляний горіх в помірних кількостях. Це дозволить вам отримувати від нього тільки користь.
    загрузка...
    Написати Вконтакте