
Базилік: корисні властивості, шкоди, особливості застосування
Здорове харчування
Базилік знаменитий як кулінарна приправа. Його неповторний аромат додає цікавий смак найрізноманітнішим гарячих страв і салатів. Разом з тим, це прекрасне рослина має також неймовірно корисними властивостями, які по праву дозволяють називати його лікарською травою. Ця назва об'єднує більше 35 видів багаторічних і однорічних трав, а також чагарників. Всі вони родом з тропіків. Крім того, деякі сорти також виростають в помірно теплих областях континенту, переважно в Азії. В Узбекистані ця культура більш відома під ім'ям «райхон». У Вірменії і на півдні Росії її іменують «реган».
Трави, які об'єднані назвою «базилік», містять велику кількість поживних речовин. Реган містить у своєму складі 3 % білків, 1 % жирів, велику кількість клітковини і золу.
Їх хімічний склад воістину унікальний. У цій культурі міститься не надто велика кількість вітамінів, серед яких:
вітаміни групи В – рибофлавін, тіамін, пантотенова і фолієва кислота, піридоксин, холін, ніацин;
бета-каротин або вітамін А;
каротин або провітамін А;
аскорбінова кислота, також відома як вітамін С;
токоферол або вітамін Е;
філохінон або вітамін К;
нікотинова кислота або вітамін РР.
Ця культура є справжнім джерелом макроелементів.
У базиліці міститься велика кількість калію, магнію, фосфору, натрію, кальцію. Мікроелементи представлені залізом, міддю, магнієм і марганцем.
Також в райхоне у великих кількостях містяться корисні глікозиди, дубильні речовини, сапоніни. Ефірне масло, яке присутнє в цьому продукті в досить великому обсязі (до 15 %), містить меилхавинол, евгенол, линаалол, цинеол, оцимен, камфору.
Свіжий базилік належить до числа низькокалорійних продуктів. Цей показник становить всього 27 ккал на 100 г рослини.
Всі різновиди даної трави, і фіолетовий, і лимонний, і зелений, – неймовірно корисні рослини, які з успіхом застосовуються в різних галузях медицини.
Як протимікробний засіб використовують настій трави. Він застосовується при простудних захворюваннях, для полоскання горла, при запаленні ясен або інші проблеми з ротовою порожниною, також він здатний освіжати дихання. Цей настій може надавати дезинфікуючий вплив на рани, якщо його використовувати в якості примочок.
Рослина володіє сечогінною дією. З цієї причини його застосовують для лікування дисфункції сечостатевої системи. Просте вживання в якості кулінарної приправи надає позитивний вплив на роботу сечовивідних органів.
В даній культурі містяться речовини, дія яких дозволяє трактувати це рослина, як природний антибіотик, який дозволяє лікувати захворювання верхніх і нижніх дихальних шляхів, причому не тільки застуду, але і астму і туберкульоз. Багато вважають, що він допомагає також при різного роду вірусних інфекціях.
На основі базиліка вже давно і успішно створюються препарати, які допомагають зняти запалення суглобів.
Ця рослина надає благотворний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту, знімаючи проблеми колітів, підвищеного метеоризму. Також ця трава має ранозагоювальною дією при гастритах.
Вплив райхона на центральну нервову систему забезпечується за рахунок високого вмісту камфорного масла. Завдяки цьому вирівнюється серцевий ритм, знімаються серцеві спазми, які мають невротичні причини. Також він стабілізує роботу в дихальному і серцевому центрах головного мозку.
Наявність високого вмісту антиоксидантів дозволяє використовувати реган для профілактики онкологічних захворювань.
Настій з даної культури відновлює фізичний і розумовий потенціал, знімаючи напругу мозку і центральної нервової системи.
Наявність досить великої кількості вітамінів С і Р позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, зміцнюючи стінки судин і роблячи їх набагато більш еластичними.
Велика кількість вітаміну А позитивно позначається на органах зору.
Стан шкіри помітно поліпшується при вживанні в їжу базиліка завдяки вітаміну А.
Неймовірно виражені властивості райхона як афродізіака. У багатьох традиційних культурах Сходу він вважався рослиною любові і був символом єднання чоловічого і жіночого начала. Наприклад, у Румунії у весільних традиціях існує обряд дарування нареченою нареченому гілочки райхона.
Пряний запах цієї рослини сприяє прискоренню струму крові. Це, в свою чергу, збуджує і посилює ерекцію.
Регулярне вживання чоловіками в їжу базиліка здатне надавати позитивний вплив на потенцію.
Ця трава також корисна для жінок, оскільки спазмолітичну дію базиліка сприяє зменшенню болю під час менструацій.
Застосування цієї трави актуально при безлічі хвороб.
Зняти лихоманку при застуді допоможе чай, приготований з листя базиліка і зерен кардамону. Щоб поліпшити смакові якості напою, можна використовувати молоко і цукор. Жарознижуючою дією, ефект якого виражений набагато більш яскраво, має свіжовичавлений сік.
При кашлі різного походження, а також астмі та бронхіті рекомендовано приймати відвар листя базиліка разом з імбиром і медом. Якщо в нього додати соду, тоді напій може використовуватися і для лікування грипу.
Настоянка листя цієї культури, запаренних окропом і настояних протягом декількох годин, допомагає при різноманітних дерматологічних захворюваннях. Її можна використовувати при прищах, стригучому лишаї. Ця ж настоянка знімає запалення очей.
Слід зазначити, що всі корисні властивості свіжого рослини зберігаються і у висушеному базиліці. З цієї причини в рівній мірі доцільно використання як свіжої, як і сушеної трави.
В дієтології насіння базиліка вважаються дуже цінним продуктом, який дозволяє досягти бажаних результатів і зробити фігуру стрункою і красивою.
Вживання насіння базиліка виводить холестерин і прискорює обмін речовин, що, у свою чергу, і змушує зайвий жир піти з талії і стегон.
Масло, отримане з цієї культури, є надзвичайно цінним продуктом, який з однаковим успіхом застосовується як у медицині, так і в косметології. Це масло являє собою безбарвну рідину, іноді – з легким жовтуватим відтінком, яка відрізняється приємним, дещо солодкуватим запахом.
Вищим вмістом масел можуть похвалитися листя цієї культури.
Як і кожна рослина, що володіє яскраво вираженими лікувальними властивостями, вживання базиліка має деякі протипоказання. Серед них:
Захворювання, що провокують венозне розширення.
Перенесені серцеві захворювання, наприклад, інфаркт або інсульт, ішемічні захворювання.
Траплялися в минулому епілептичні припадки. Якщо вони хоч коли-небудь мали місце, з вживанням цього рослини треба бути вкрай обережним.
Проблеми, пов'язані зі згортанням крові.
Знижений тиск.
Не варто вживати його вагітним жінкам і годуючим мамам, оскільки високий вміст ефірної олії може негативно позначитися на дитині.
У будь-якому випадку, використання базиліка не повинно ставати повсякденною звичкою. Справа в тому, що його постійне вживання у великих кількостях сприяє накопичення ртуті в організмі. Буде цілком достатньо використовувати його тільки для лікарських цілей або ж два-три рази в тиждень освіжати в його допомогою звичний смак традиційних страв.
Існує досить велика кількість різновидів регана, як традиційних, так і гібридних. Його використовують не тільки для вживання в їжу або в медичних цілях, але і в якості декоративного рослини.
Приміром, якщо посадити поруч кілька різновидів, скажімо, зелений і фіолетовий або червоний, можна добитися цікавого ефекту на клумбі.
Найбільш відомим сортом декоративної культури, яка, тим не менш, також з успіхом може застосовуватися в кулінарії, є «Мулен Руж». Його відрізняють яскраві червоні листя, що володіють глянцевою поверхнею, а також м'який і ніжний смак.
Сорт «Анісової» належить до числа гібридних. Його аромат відрізняється від традиційного запаху цієї рослини. Листя, що ростуть на ньому, досить дрібні, зеленого кольору. Застосовується переважно в східній кухні.
«Лимонний» відрізняється неймовірно красивими яскраво-зеленим листям. Його запах має лимонні нотки. Власне, завдяки цьому він і отримав свою назву.
Сорт «Балконстар» належить до числа переважно кулінарних. Він відрізняється приємним ароматом і чудовим смаком. Його квіти – ніжно-білого кольору.
«Генуезький базилік» – теж переважно кулінарний сорт. Він володіє великими листками темно-зеленого кольору і має чудові смакові якості.
Склад
Трави, які об'єднані назвою «базилік», містять велику кількість поживних речовин. Реган містить у своєму складі 3 % білків, 1 % жирів, велику кількість клітковини і золу.
Їх хімічний склад воістину унікальний. У цій культурі міститься не надто велика кількість вітамінів, серед яких:
Ця культура є справжнім джерелом макроелементів.
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/bazilk-korisn-vlastivost-shkodi-osoblivost-zastosuvannya_922.gif-->

У базиліці міститься велика кількість калію, магнію, фосфору, натрію, кальцію. Мікроелементи представлені залізом, міддю, магнієм і марганцем.
Також в райхоне у великих кількостях містяться корисні глікозиди, дубильні речовини, сапоніни. Ефірне масло, яке присутнє в цьому продукті в досить великому обсязі (до 15 %), містить меилхавинол, евгенол, линаалол, цинеол, оцимен, камфору.
Калорійність
Свіжий базилік належить до числа низькокалорійних продуктів. Цей показник становить всього 27 ккал на 100 г рослини.
Корисні властивості
Всі різновиди даної трави, і фіолетовий, і лимонний, і зелений, – неймовірно корисні рослини, які з успіхом застосовуються в різних галузях медицини.
Неймовірно виражені властивості райхона як афродізіака. У багатьох традиційних культурах Сходу він вважався рослиною любові і був символом єднання чоловічого і жіночого начала. Наприклад, у Румунії у весільних традиціях існує обряд дарування нареченою нареченому гілочки райхона.
Пряний запах цієї рослини сприяє прискоренню струму крові. Це, в свою чергу, збуджує і посилює ерекцію.
Регулярне вживання чоловіками в їжу базиліка здатне надавати позитивний вплив на потенцію.
Ця трава також корисна для жінок, оскільки спазмолітичну дію базиліка сприяє зменшенню болю під час менструацій.
Як використовувати цю культуру в медичних цілях
Застосування цієї трави актуально при безлічі хвороб.
Слід зазначити, що всі корисні властивості свіжого рослини зберігаються і у висушеному базиліці. З цієї причини в рівній мірі доцільно використання як свіжої, як і сушеної трави.
Застосування для схуднення
В дієтології насіння базиліка вважаються дуже цінним продуктом, який дозволяє досягти бажаних результатів і зробити фігуру стрункою і красивою.
Вживання насіння базиліка виводить холестерин і прискорює обмін речовин, що, у свою чергу, і змушує зайвий жир піти з талії і стегон.
Масло
Масло, отримане з цієї культури, є надзвичайно цінним продуктом, який з однаковим успіхом застосовується як у медицині, так і в косметології. Це масло являє собою безбарвну рідину, іноді – з легким жовтуватим відтінком, яка відрізняється приємним, дещо солодкуватим запахом.
Вищим вмістом масел можуть похвалитися листя цієї культури.
Можливу шкоду й протипоказання
Як і кожна рослина, що володіє яскраво вираженими лікувальними властивостями, вживання базиліка має деякі протипоказання. Серед них:
Не варто вживати його вагітним жінкам і годуючим мамам, оскільки високий вміст ефірної олії може негативно позначитися на дитині.
У будь-якому випадку, використання базиліка не повинно ставати повсякденною звичкою. Справа в тому, що його постійне вживання у великих кількостях сприяє накопичення ртуті в організмі. Буде цілком достатньо використовувати його тільки для лікарських цілей або ж два-три рази в тиждень освіжати в його допомогою звичний смак традиційних страв.
Сорти
Існує досить велика кількість різновидів регана, як традиційних, так і гібридних. Його використовують не тільки для вживання в їжу або в медичних цілях, але і в якості декоративного рослини.
Приміром, якщо посадити поруч кілька різновидів, скажімо, зелений і фіолетовий або червоний, можна добитися цікавого ефекту на клумбі.
Найбільш відомим сортом декоративної культури, яка, тим не менш, також з успіхом може застосовуватися в кулінарії, є «Мулен Руж». Його відрізняють яскраві червоні листя, що володіють глянцевою поверхнею, а також м'який і ніжний смак.
Сорт «Анісової» належить до числа гібридних. Його аромат відрізняється від традиційного запаху цієї рослини. Листя, що ростуть на ньому, досить дрібні, зеленого кольору. Застосовується переважно в східній кухні.
«Лимонний» відрізняється неймовірно красивими яскраво-зеленим листям. Його запах має лимонні нотки. Власне, завдяки цьому він і отримав свою назву.
Сорт «Балконстар» належить до числа переважно кулінарних. Він відрізняється приємним ароматом і чудовим смаком. Його квіти – ніжно-білого кольору.
«Генуезький базилік» – теж переважно кулінарний сорт. Він володіє великими листками темно-зеленого кольору і має чудові смакові якості.

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/yaponska-ayva-korisn-vlastivost-shkodu_401.jpeg--> Айва походить з Азії. Разом з тим, вітчизняні садівники з

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/alicha-korist-shkoda-sortu-scho-rostut-v-seredny-smuz-rosyi_881.jpeg--> В Україні поширене переконання, що

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/arahs-korist-shkoda-kalorynst-sklad_581.jpeg--> Арахіс має безліч назв. Найпопулярнішим з них є «земляний

Болгарський перець вважається найбільш древнім овочем, який почав вирощуватися людиною. Його наші предки почали садити набагато раніше злакових і

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/vasab-sklad-kalorynst-korist-protipokazannya_261.jpeg--> Хто сьогодні не знає про знаменитому соусі васабі!

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/guava-yiyi-sklad-korisn-vlastivost-dlya-organzmu-lyudini_451.jpeg--> Батьківщиною гарбуза є Перу. Це рослина