» » Базилік: корисні властивості, шкоди, особливості застосування
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 16:01)   
  •   0   
  •  455 
Базилік знаменитий як кулінарна приправа. Його неповторний аромат додає цікавий смак найрізноманітнішим гарячих страв і салатів. Разом з тим, це прекрасне рослина має також неймовірно корисними властивостями, які по праву дозволяють називати його лікарською травою. Ця назва об'єднує більше 35 видів багаторічних і однорічних трав, а також чагарників. Всі вони родом з тропіків. Крім того, деякі сорти також виростають в помірно теплих областях континенту, переважно в Азії. В Узбекистані ця культура більш відома під ім'ям «райхон». У Вірменії і на півдні Росії її іменують «реган».

Склад


Трави, які об'єднані назвою «базилік», містять велику кількість поживних речовин. Реган містить у своєму складі 3 % білків, 1 % жирів, велику кількість клітковини і золу.

Їх хімічний склад воістину унікальний. У цій культурі міститься не надто велика кількість вітамінів, серед яких:

  • вітаміни групи В – рибофлавін, тіамін, пантотенова і фолієва кислота, піридоксин, холін, ніацин;

  • бета-каротин або вітамін А;

  • каротин або провітамін А;

  • аскорбінова кислота, також відома як вітамін С;

  • токоферол або вітамін Е;

  • філохінон або вітамін К;

  • нікотинова кислота або вітамін РР.


  • Ця культура є справжнім джерелом макроелементів.


    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/bazilk-korisn-vlastivost-shkodi-osoblivost-zastosuvannya_922.gif-->Базилік: корисні властивості, шкоди, особливості застосування


    У базиліці міститься велика кількість калію, магнію, фосфору, натрію, кальцію. Мікроелементи представлені залізом, міддю, магнієм і марганцем.
    Також в райхоне у великих кількостях містяться корисні глікозиди, дубильні речовини, сапоніни. Ефірне масло, яке присутнє в цьому продукті в досить великому обсязі (до 15 %), містить меилхавинол, евгенол, линаалол, цинеол, оцимен, камфору.

    Базилік: корисні властивості, шкоди, особливості застосування

    Калорійність


    Свіжий базилік належить до числа низькокалорійних продуктів. Цей показник становить всього 27 ккал на 100 г рослини.

    Корисні властивості


    Всі різновиди даної трави, і фіолетовий, і лимонний, і зелений, – неймовірно корисні рослини, які з успіхом застосовуються в різних галузях медицини.

  • Як протимікробний засіб використовують настій трави. Він застосовується при простудних захворюваннях, для полоскання горла, при запаленні ясен або інші проблеми з ротовою порожниною, також він здатний освіжати дихання. Цей настій може надавати дезинфікуючий вплив на рани, якщо його використовувати в якості примочок.

  • Рослина володіє сечогінною дією. З цієї причини його застосовують для лікування дисфункції сечостатевої системи. Просте вживання в якості кулінарної приправи надає позитивний вплив на роботу сечовивідних органів.

  • В даній культурі містяться речовини, дія яких дозволяє трактувати це рослина, як природний антибіотик, який дозволяє лікувати захворювання верхніх і нижніх дихальних шляхів, причому не тільки застуду, але і астму і туберкульоз. Багато вважають, що він допомагає також при різного роду вірусних інфекціях.

  • На основі базиліка вже давно і успішно створюються препарати, які допомагають зняти запалення суглобів.

  • Ця рослина надає благотворний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту, знімаючи проблеми колітів, підвищеного метеоризму. Також ця трава має ранозагоювальною дією при гастритах.

  • Вплив райхона на центральну нервову систему забезпечується за рахунок високого вмісту камфорного масла. Завдяки цьому вирівнюється серцевий ритм, знімаються серцеві спазми, які мають невротичні причини. Також він стабілізує роботу в дихальному і серцевому центрах головного мозку.

  • Наявність високого вмісту антиоксидантів дозволяє використовувати реган для профілактики онкологічних захворювань.

  • Настій з даної культури відновлює фізичний і розумовий потенціал, знімаючи напругу мозку і центральної нервової системи.

  • Наявність досить великої кількості вітамінів С і Р позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, зміцнюючи стінки судин і роблячи їх набагато більш еластичними.

  • Велика кількість вітаміну А позитивно позначається на органах зору.

  • Стан шкіри помітно поліпшується при вживанні в їжу базиліка завдяки вітаміну А.


  • Базилік: корисні властивості, шкоди, особливості застосування


    Неймовірно виражені властивості райхона як афродізіака. У багатьох традиційних культурах Сходу він вважався рослиною любові і був символом єднання чоловічого і жіночого начала. Наприклад, у Румунії у весільних традиціях існує обряд дарування нареченою нареченому гілочки райхона.

    Пряний запах цієї рослини сприяє прискоренню струму крові. Це, в свою чергу, збуджує і посилює ерекцію.

    Регулярне вживання чоловіками в їжу базиліка здатне надавати позитивний вплив на потенцію.

    Ця трава також корисна для жінок, оскільки спазмолітичну дію базиліка сприяє зменшенню болю під час менструацій.

    Базилік: корисні властивості, шкоди, особливості застосування

    Як використовувати цю культуру в медичних цілях


    Застосування цієї трави актуально при безлічі хвороб.

  • Зняти лихоманку при застуді допоможе чай, приготований з листя базиліка і зерен кардамону. Щоб поліпшити смакові якості напою, можна використовувати молоко і цукор. Жарознижуючою дією, ефект якого виражений набагато більш яскраво, має свіжовичавлений сік.

  • При кашлі різного походження, а також астмі та бронхіті рекомендовано приймати відвар листя базиліка разом з імбиром і медом. Якщо в нього додати соду, тоді напій може використовуватися і для лікування грипу.

  • Настоянка листя цієї культури, запаренних окропом і настояних протягом декількох годин, допомагає при різноманітних дерматологічних захворюваннях. Її можна використовувати при прищах, стригучому лишаї. Ця ж настоянка знімає запалення очей.


  • Слід зазначити, що всі корисні властивості свіжого рослини зберігаються і у висушеному базиліці. З цієї причини в рівній мірі доцільно використання як свіжої, як і сушеної трави.

    Застосування для схуднення


    В дієтології насіння базиліка вважаються дуже цінним продуктом, який дозволяє досягти бажаних результатів і зробити фігуру стрункою і красивою.

    Вживання насіння базиліка виводить холестерин і прискорює обмін речовин, що, у свою чергу, і змушує зайвий жир піти з талії і стегон.

    Масло


    Масло, отримане з цієї культури, є надзвичайно цінним продуктом, який з однаковим успіхом застосовується як у медицині, так і в косметології. Це масло являє собою безбарвну рідину, іноді – з легким жовтуватим відтінком, яка відрізняється приємним, дещо солодкуватим запахом.

    Вищим вмістом масел можуть похвалитися листя цієї культури.

    Можливу шкоду й протипоказання


    Як і кожна рослина, що володіє яскраво вираженими лікувальними властивостями, вживання базиліка має деякі протипоказання. Серед них:

  • Захворювання, що провокують венозне розширення.

  • Перенесені серцеві захворювання, наприклад, інфаркт або інсульт, ішемічні захворювання.

  • Траплялися в минулому епілептичні припадки. Якщо вони хоч коли-небудь мали місце, з вживанням цього рослини треба бути вкрай обережним.

  • Проблеми, пов'язані зі згортанням крові.

  • Знижений тиск.


  • Не варто вживати його вагітним жінкам і годуючим мамам, оскільки високий вміст ефірної олії може негативно позначитися на дитині.

    У будь-якому випадку, використання базиліка не повинно ставати повсякденною звичкою. Справа в тому, що його постійне вживання у великих кількостях сприяє накопичення ртуті в організмі. Буде цілком достатньо використовувати його тільки для лікарських цілей або ж два-три рази в тиждень освіжати в його допомогою звичний смак традиційних страв.

    Базилік: корисні властивості, шкоди, особливості застосування

    Сорти


    Існує досить велика кількість різновидів регана, як традиційних, так і гібридних. Його використовують не тільки для вживання в їжу або в медичних цілях, але і в якості декоративного рослини.

    Приміром, якщо посадити поруч кілька різновидів, скажімо, зелений і фіолетовий або червоний, можна добитися цікавого ефекту на клумбі.

    Найбільш відомим сортом декоративної культури, яка, тим не менш, також з успіхом може застосовуватися в кулінарії, є «Мулен Руж». Його відрізняють яскраві червоні листя, що володіють глянцевою поверхнею, а також м'який і ніжний смак.

    Сорт «Анісової» належить до числа гібридних. Його аромат відрізняється від традиційного запаху цієї рослини. Листя, що ростуть на ньому, досить дрібні, зеленого кольору. Застосовується переважно в східній кухні.

    «Лимонний» відрізняється неймовірно красивими яскраво-зеленим листям. Його запах має лимонні нотки. Власне, завдяки цьому він і отримав свою назву.

    Сорт «Балконстар» належить до числа переважно кулінарних. Він відрізняється приємним ароматом і чудовим смаком. Його квіти – ніжно-білого кольору.

    «Генуезький базилік» – теж переважно кулінарний сорт. Він володіє великими листками темно-зеленого кольору і має чудові смакові якості.
    загрузка...
    Написати Вконтакте