
Болгарський перець: склад, користь, калорійність, корисні властивості
Здорове харчування
Болгарський перець вважається найбільш древнім овочем, який почав вирощуватися людиною. Його наші предки почали садити набагато раніше злакових і кукурудзи. Вчені знайшли інформацію, яка вказує на вирощування цієї рослини ще в VII тисячолітті до нашої ери. Ця культура спочатку використовувалася як ліки. Тільки через деякий час люди почали вживати його в їжу. Традиційно вважається, що рослина має болгарське походження, хоча на самому насправді він, як і кукурудза, походить з Нового Світу і був привезений звідти мореплавцями в якості екзотики. Тільки в кінці XVII століття ця рослина потрапила в Болгарію, де отримало широке поширення. Саме від болгар про цей корисний і смачний овоч вперше дізналися на Русі і в Молдові.
Болгарська, або солодкий перець досить широко використовується в кулінарії. Це пов'язано не тільки з його насиченим, неповторним смаком, але і з дуже корисним складом. Не дарма спочатку він вважався ліками від багатьох хвороб, яке, як визначали наші предки досвідченим шляхом, ще й неймовірно смачне.
Хоча цей овоч і називається «солодким», він містить невелику кількість цукрів (не більше 5 %). Завдяки цьому його справедливо відносять до дієтичних продуктів.
Даний плід – це справжнє джерело вітамінів. У ньому міститься вітамін С. Причому зміст цього вітаміну в даному продукті в десятки разів перевищує концентрацію в лимоні і смородині: в 100 г перцю – 150-250 мг вітаміну С.
Також він містить аскорбінову кислоту, яка дуже вдало поєднується в даному продукті з вітаміном Р, більш відомим як рутин. Подібна комбінація надзвичайно корисна, оскільки надає зміцнюючу дію на стінки кровоносних судин, роблячи їх більш еластичними та міцними.
У плодах цієї рослини також міститься велика кількість провітаміну А, не менше, ніж у моркві. Цей елемент надає зміцнюючу дію на стан зору, покращує еластичність шкіри, благотворно впливає на ріст волосся.
Наявність алкалоїду капсаїцину сприяє поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту, а також підшлункової залози. Крім усього іншого, цей елемент також володіє здатністю знижувати тиск і розріджувати кров. Чим більше цієї речовини в перці, тим більш гірким він є.
У ньому також міститься велика кількість мінеральних содей калію і натрію, йоду, фосфору, цинку, заліза, магнію, кальцію. Всі вони неймовірно важливі для нормальної роботи імунної системи. Крім того, завдяки наявності цих речовин перець з успіхом може застосовуватися для профілактики анемічних захворювань.
Наявність вітамінів В1 В2 В6 РР роблять цей овоч дуже корисним для тих, хто страждає від цукрового діабету, занепаду сил, депресії, безсоння, має проблеми з пам'яттю.
Наявність в перці бета-каротину, а також лікопіну запобігає появі ракових клітин.
Завдяки присутності в цьому овочі р-кумаровой і хлорогенової кислоти він виводить канцерогени.
Болгарський перець займає почесне місце серед дієтичних продуктів. Цей овоч неймовірно цінується в дієтології. Це пов'язано з тим, що він дуже низькокалорійний.
Застосування даного продукту в раціоні дуже доречно для тих, хто хоче позбутися від зайвих кілограмів. Саме ця рослина вважається головним овочем в раціоні тих, що худнуть. На 100 г ваги він містить всього 25-28 ккал. При цьому слід зазначити, що калорійність однакова для різних сортів цього овоча. І червоний, і жовтий, і зелений перці мають однакові показники.
Вирощування перцю в наших умовах досить поширене. Це пов'язано з його відносною простотою культивування. Він розмножується за допомогою насіння, з них вирощують розсаду, згодом висаживающуюся у відкритий грунт. Щоб проростити насіння, їх необхідно тримати при температурі 20-25 градусів.
Існує безліч різновидів даної культури.
Найбільш відомим є сорт під назвою «Подарунок Молдови». Його плоди належать до середньоранніх. Вони важать близько 70 г, мають насичений червоний колір.
До числа найбільш ранніх сортів належить «Тритон». Його плоди у міру дозрівання поступово змінюють забарвлення від зеленого до темно-червоного. Перці досить великі, аж до 150 р.
Не пізніше доспевает і «Солодкий банан». Плоди цієї культури – жовтого кольору, смак незвичайно ніжний і м'який.
Для самостійного розведення чудово підходить сорт «Гравець». Головною його перевагою є відсутність необхідності підв'язування, оскільки ця культура володіє невисоким потужним стеблом. При цьому плоди досить великі, до 150 р.
Сорт «Міраж» користується популярністю у любителів фаршированого перцю завдяки пружною щільною шкірці. Залежно від ступеня зрілості він буває білим, жовтим і червоним.
Для консервування чудово підходить сорт «Корвет».
Існує також велика кількість гібридних сортів. Вони є досягненням сучасних селекціонерів. Завдяки їм рослина стає набагато меншою мірою підвладні хворобам. Вони спокійно витримують зниження температури, згубний для інших видів перцю. Їх єдиним недоліком є неможливість зібрати насіння.
Визнаним лідером серед гібридних сортів є «Атлантік F1». Він має рекордно великими плодами, які можуть досягати 05 кг. З-за цього він вважається салатним, оскільки не підходить ні для консервації, ні для фарширування.
Сорт «Кардинал F1» також відрізняється досить великими перчинкамі, які можуть досягати до 300 р. Його плоди дозрівають достатньо рано. При цьому він стійко переносить будь-яку негоду, згубну для сортових перців.
Прекрасна рослина з м'ясистими плодами – «Помаранчеве диво F1». Воно приносить м'ясисті плоди з неймовірно ніжним смаком. У середньому плоди мають близько 200-300 р.
Для відкритого грунту також чудово підійде сорт «Каліфорнійське чудо F1». Його плоди вагою до 400 г дозрівають достатньо рано, завдяки чому сорт відносять до середньораннім.
Як тільки не готують цей продукт! Його варять, смажать, гасять, маринують, вживають в їжу сирим. Крім того, використовують його сік, переважно в лікувальних цілях. Про ці властивості люди знали ще в давнину. Саме тому його спочатку почали використовувати саме в якості лікарської рослини.
Він чудово стимулює роботу шлунково-кишкового тракту, розріджує кров, знижує тиск, є чудовою профілактикою ракових і серцево-судинних захворювань.
Поєднання різноманітних соків разом з соком цієї рослини допомагає досягти необхідного лікувального ефекту.
Щоб позбутися від пігментації на шкірі, сік, вичавлений з плодів цієї рослини, треба поєднувати з морквяним.
Мікс з томатним соком, соком яблука, моркви і буряків володіє загальнозміцнюючим ефектом.
Сік зелених плодів цієї культури разом з соком брокколі, огірків, кабачків, цукіні, брюссельської капусти надає благотворний вплив на печінку, а також має протиракову дію.
У чистому вигляді сік чудово спалює жир і володіє антицелюлітною ефектом.
Перед тим як почати вживання соку, вичавленого з плодів цієї рослини, необхідно проконсультуватися зі своїм лікуючим лікарем. Приймати його необхідно не більше, ніж по 05–1 склянці соку або міксу в день перед їжею. Цю порцію необхідно розділити на три прийоми.
Завдяки неймовірно багатим вітамінним складом болгарський перець широко використовується в косметології. З соком цієї рослини готують омолоджуючі, тонізуючі, загальнозміцнюючі маски.
Щоб досягти омолоджуючого ефекту, необхідно:
1 столову ложку соку цієї рослини змішати з 1 яйцем і 1 чайною ложкою сметани. Нанести на очищене обличчя на чверть години. Після цього змити і нанести на шкіру зволожуючий крем.
1 столову ложку соку, вичавленого з цього овоча, змішати з 1 чайною ложкою меду і 1 чайною ложкою води. Її необхідно наносити, як і попередню, що на чверть години. Змивати маску потрібно теплою водою. В іншому випадку змити мед буде досить складно. Цей рецепт допоможе знайти свіжість в'янучої і втомленою шкірі. Маска зробить її рівною і гладкою.
Прискорити зростання волосся можна, змішавши 2 столові ложки соку плодів цієї культури з 2 склянками кефіру, 1 столовою ложкою соку лимона і 2 столовими ложками блакитної глини. За півгодини до миття голови нанесіть цю суміш на голову.
Склад
Болгарська, або солодкий перець досить широко використовується в кулінарії. Це пов'язано не тільки з його насиченим, неповторним смаком, але і з дуже корисним складом. Не дарма спочатку він вважався ліками від багатьох хвороб, яке, як визначали наші предки досвідченим шляхом, ще й неймовірно смачне.
Хоча цей овоч і називається «солодким», він містить невелику кількість цукрів (не більше 5 %). Завдяки цьому його справедливо відносять до дієтичних продуктів.
Даний плід – це справжнє джерело вітамінів. У ньому міститься вітамін С. Причому зміст цього вітаміну в даному продукті в десятки разів перевищує концентрацію в лимоні і смородині: в 100 г перцю – 150-250 мг вітаміну С.
Також він містить аскорбінову кислоту, яка дуже вдало поєднується в даному продукті з вітаміном Р, більш відомим як рутин. Подібна комбінація надзвичайно корисна, оскільки надає зміцнюючу дію на стінки кровоносних судин, роблячи їх більш еластичними та міцними.
У плодах цієї рослини також міститься велика кількість провітаміну А, не менше, ніж у моркві. Цей елемент надає зміцнюючу дію на стан зору, покращує еластичність шкіри, благотворно впливає на ріст волосся.
Наявність алкалоїду капсаїцину сприяє поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту, а також підшлункової залози. Крім усього іншого, цей елемент також володіє здатністю знижувати тиск і розріджувати кров. Чим більше цієї речовини в перці, тим більш гірким він є.
У ньому також міститься велика кількість мінеральних содей калію і натрію, йоду, фосфору, цинку, заліза, магнію, кальцію. Всі вони неймовірно важливі для нормальної роботи імунної системи. Крім того, завдяки наявності цих речовин перець з успіхом може застосовуватися для профілактики анемічних захворювань.
Наявність вітамінів В1 В2 В6 РР роблять цей овоч дуже корисним для тих, хто страждає від цукрового діабету, занепаду сил, депресії, безсоння, має проблеми з пам'яттю.
Наявність в перці бета-каротину, а також лікопіну запобігає появі ракових клітин.
Завдяки присутності в цьому овочі р-кумаровой і хлорогенової кислоти він виводить канцерогени.
Калорійність
Болгарський перець займає почесне місце серед дієтичних продуктів. Цей овоч неймовірно цінується в дієтології. Це пов'язано з тим, що він дуже низькокалорійний.
Застосування даного продукту в раціоні дуже доречно для тих, хто хоче позбутися від зайвих кілограмів. Саме ця рослина вважається головним овочем в раціоні тих, що худнуть. На 100 г ваги він містить всього 25-28 ккал. При цьому слід зазначити, що калорійність однакова для різних сортів цього овоча. І червоний, і жовтий, і зелений перці мають однакові показники.
Кращі сорти
Вирощування перцю в наших умовах досить поширене. Це пов'язано з його відносною простотою культивування. Він розмножується за допомогою насіння, з них вирощують розсаду, згодом висаживающуюся у відкритий грунт. Щоб проростити насіння, їх необхідно тримати при температурі 20-25 градусів.
Існує безліч різновидів даної культури.
Найбільш відомим є сорт під назвою «Подарунок Молдови». Його плоди належать до середньоранніх. Вони важать близько 70 г, мають насичений червоний колір.
До числа найбільш ранніх сортів належить «Тритон». Його плоди у міру дозрівання поступово змінюють забарвлення від зеленого до темно-червоного. Перці досить великі, аж до 150 р.
Не пізніше доспевает і «Солодкий банан». Плоди цієї культури – жовтого кольору, смак незвичайно ніжний і м'який.
Для самостійного розведення чудово підходить сорт «Гравець». Головною його перевагою є відсутність необхідності підв'язування, оскільки ця культура володіє невисоким потужним стеблом. При цьому плоди досить великі, до 150 р.
Сорт «Міраж» користується популярністю у любителів фаршированого перцю завдяки пружною щільною шкірці. Залежно від ступеня зрілості він буває білим, жовтим і червоним.
Для консервування чудово підходить сорт «Корвет».
Існує також велика кількість гібридних сортів. Вони є досягненням сучасних селекціонерів. Завдяки їм рослина стає набагато меншою мірою підвладні хворобам. Вони спокійно витримують зниження температури, згубний для інших видів перцю. Їх єдиним недоліком є неможливість зібрати насіння.
Визнаним лідером серед гібридних сортів є «Атлантік F1». Він має рекордно великими плодами, які можуть досягати 05 кг. З-за цього він вважається салатним, оскільки не підходить ні для консервації, ні для фарширування.
Сорт «Кардинал F1» також відрізняється досить великими перчинкамі, які можуть досягати до 300 р. Його плоди дозрівають достатньо рано. При цьому він стійко переносить будь-яку негоду, згубну для сортових перців.
Прекрасна рослина з м'ясистими плодами – «Помаранчеве диво F1». Воно приносить м'ясисті плоди з неймовірно ніжним смаком. У середньому плоди мають близько 200-300 р.
Для відкритого грунту також чудово підійде сорт «Каліфорнійське чудо F1». Його плоди вагою до 400 г дозрівають достатньо рано, завдяки чому сорт відносять до середньораннім.
Користь соку болгарського перцю в медицині
Як тільки не готують цей продукт! Його варять, смажать, гасять, маринують, вживають в їжу сирим. Крім того, використовують його сік, переважно в лікувальних цілях. Про ці властивості люди знали ще в давнину. Саме тому його спочатку почали використовувати саме в якості лікарської рослини.
Він чудово стимулює роботу шлунково-кишкового тракту, розріджує кров, знижує тиск, є чудовою профілактикою ракових і серцево-судинних захворювань.
Поєднання різноманітних соків разом з соком цієї рослини допомагає досягти необхідного лікувального ефекту.
Перед тим як почати вживання соку, вичавленого з плодів цієї рослини, необхідно проконсультуватися зі своїм лікуючим лікарем. Приймати його необхідно не більше, ніж по 05–1 склянці соку або міксу в день перед їжею. Цю порцію необхідно розділити на три прийоми.
Застосування в косметології
Завдяки неймовірно багатим вітамінним складом болгарський перець широко використовується в косметології. З соком цієї рослини готують омолоджуючі, тонізуючі, загальнозміцнюючі маски.
Щоб досягти омолоджуючого ефекту, необхідно:

Перець відноситься до розряду спецій. На сьогоднішній день відома велика кількість видів перцю, серед яких: солодкий, запашний, гіркий, пекучий.

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/yaponska-ayva-korisn-vlastivost-shkodu_401.jpeg--> Айва походить з Азії. Разом з тим, вітчизняні садівники з

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/alicha-korist-shkoda-sortu-scho-rostut-v-seredny-smuz-rosyi_881.jpeg--> В Україні поширене переконання, що

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/arahs-korist-shkoda-kalorynst-sklad_581.jpeg--> Арахіс має безліч назв. Найпопулярнішим з них є «земляний

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/bazilk-korisn-vlastivost-shkodi-osoblivost-zastosuvannya_381.jpeg--> Базилік знаменитий як кулінарна

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/guava-yiyi-sklad-korisn-vlastivost-dlya-organzmu-lyudini_451.jpeg--> Батьківщиною гарбуза є Перу. Це рослина