» » Бруква — корисні властивості і протипоказання унікального продукту
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 13:40)   
  •   0   
  •  565 
Бруква використовувалася у сільському господарстві з давніх часів і до теперішнього часу цей коренеплід продовжує користуватися досить великою популярністю. Цей овоч є своєрідним гібридом ріпи і капусти. Одні вчені вважають, що це схрещування сталося само по собі в природних умовах, інші посилаються на факти, які підтверджують, що вона була виведена шведськими селекціонерами ще в ХVII столітті.

Зовні цей овоч трохи нагадує свого близького родича — ріпу, але відрізняється від неї трохи більшими розмірами. Її верхня частина має бузковий відтінок, нижня — зеленуватий.

М'якоть її світла, м'яка, солодка. Вона повністю позбавлена тієї гірчинки, яка властива ріпі. Бруква любить прохолодний клімат і саме в таких умовах виходить особливо смачною. Процес її дозрівання триває три місяця. А ось достиглий овоч у сухих умовах може зберігатися протягом року.

Склад


Цей коренеплід може похвалитися великою кількістю вхідних в його склад легкозасвоюваних вуглеводів, рослинних білків і харчових волокон.
Бруква містить стільки вітамінів і мікроелементів, що легко здатна обігнати по корисності багато інші овочі.


http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/brukva-korisn-vlastivost-protipokazannya-unkalnogo-produktu_782.gif-->Бруква — корисні властивості і протипоказання унікального продукту


Цукор в ній представлений у вигляді фруктози, а тому цей овоч настійно рекомендується до вживання діабетиками.

Що ж стосується вітамінного складу, то тут ми можемо зустріти вітаміни А, Н, Е, З і повний спектр вітамінів групи В і РР. Вона також багата бета-каротином, кальцієм, магнієм, калієм, натрієм, фосфором і залізом.

Вміст в ній вітаміну С більше, ніж в інших овочах, причому зберігається цей вітамін не тільки протягом всієї зими, але і при варінні овочів. Ось чому коренеплід є незамінним засобом підтримки імунітету в зимово-весняний період.

У цьому овоче порівняно з іншими гранично високий рівень вмісту калію, кальцію, а також йоду. Гірчична олія, що входить до складу цього коренеплоду, згубно позначається на шкідливих бактерій і додає стравам деяку пікантність.

Бруква — корисні властивості і протипоказання унікального продукту

Калорійність


Близький родич ріпи, вона нагадує її як за смаком, так і за своїм складом. Точно так само, як і ріпа, цей овоч відрізняється зовсім невеликий калорійністю — в 100 г продукту міститься всього 37 ккал. Ось чому його рекомендовано регулярно вживати в їжу всім тим, хто стежить за своєю фігурою.

Корисні властивості


Користь від даного овоча очевидна:

  • Завдяки високому відсотку вмісту кальцію вона показана до застосування серед людей, які страждають від розм'якшення кісткової тканини. Не завадить вона також усім тим, хто страждає від нестачі кальцію в організмі або змушений часто звертатися до стоматолога з тими чи іншими проблемами зубів.

  • Включати її в свій раціон рекомендують хворим атеросклерозом, оскільки вона прискорює обмінні процеси і виводить з організму «шкідливий» холестерин.

  • Приготований настій з насіння відмінно підходить для полоскання горла і порожнини рота при запальних процесах. Прийом цього настою всередину прискорює процес позбавлення від кору.

  • Сік брукви використовувався в якості ефективного ранозагоювальний і протизапальний засіб. Завдяки антибактеріальним властивостям її ще в давні часи використовували для лікування опіків і гнійних ран.

  • Коренеплоди позитивно позначаються на роботі травної системи. Фахівці рекомендують вживати її при запорах, а також як сечогінний засіб.

  • Цей овоч сприяє зменшенню набряків, а тому відмінно допомагає при серцево-судинних захворюваннях і проблемах з нирками.

  • Ще одне позитивні властивість цього коренеплоду — здатність розріджувати мокроту. Вона може перевести сухий кашель продуктивний і, таким чином, прискорити одужання. Рекомендована вона також при хронічних захворюваннях бронхів і легенів.

  • Завдяки високому вмісту вітаміну С вживання коренеплоду підвищує імунітет.

  • Бруква має також протираковими властивостями.

  • Регулярно вживати цей овоч слід при залізодефіцитній анемії, ось чому вона особливо показана вагітним.


  • Бруква — корисні властивості і протипоказання унікального продукту

    Використання в медицині


    Завдяки своїм властивостям цей корисний коренеплід досить широко застосовується в народній медицині:

  • Якщо ви застудилися і страждаєте від сухого кашлю, то випийте сік брукви, змішаний з медом у пропорції 2 до 1. Отримати сік можна, пропустивши цей овоч через м'ясорубку. Приймайте по 1 чайній ложці не менше трьох разів на день.

  • Людям, страждаючим від бронхіту, астми, пневмонії, а також хронічними проблемами з органами дихання слід включити в свій раціон овоч, тушкований у вершковому маслі з медом.

  • Щоб підвищити рівень кальцію в організмі, можна вживати сік брукви з медом. Тільки в даному випадку пропорція інша — 1 столова ложка меду на 05 склянки соку брукви. Приймати два рази на день.

  • Щоб вона сприяла виділенню радіонуклідів з організму, слід відварити коренеплід в трохи підсоленій воді, а потім з'їсти зі сметаною.

  • Якщо ви хочете використовувати її як засіб від опіків, то змішайте її сік з медом у рівних пропорціях і регулярно змащуйте цим засобом уражені ділянки.

  • Для того щоб підвищити імунітет, поліпшити травлення, а також для профілактики різних захворювань увімкніть різні страви з брукви в свій щоденний раціон.


  • Бруква для схуднення


    Сьогодні цей коренеплід входить до складу багатьох дієт для схуднення. Він здатний значно підсилити перистальтику кишечника, поліпшити процес травлення і прискорити обмін речовин, тому дуже ефективний для боротьби із зайвими кілограмами.

    Бруква — корисні властивості і протипоказання унікального продукту

    Небезпечні властивості


    Незважаючи на всі корисні властивості, до її вживання слід підходити обдумано. Завдяки високому вмісту клітковини цей коренеплід протипоказаний людям з гострими захворюваннями шлунка та кишечника.

    Як вживати


    Способів уживання даного коренеплоду існує величезна безліч, а тому приготувати з нього ви можете все, що тільки забажаєте.

    Наприклад, її можна використовувати у складі різних рагу, супів і запіканок.

    Її можна смажити і є як гарнір до страв з м'яса і риби. Якщо ж ви не любите смажену їжу, то просто відваріть і приготуйте з неї пюре. Цей овоч на смак буде чимось нагадувати картоплю, але, на відміну від нього, більше підходити до білкової їжі з-за низького вмісту в ньому крохмалю.

    З неї також виходять чудові салати, регулярне вживання яких дозволить швидко і легко позбутися зайвих кілограмів. Використовувати її в складі салатів можна як сирої, так і варено-пареної.

    Бадилля брукви, користь якої теж немаленька, може використовуватися і в свіжому вигляді, і у висушеному. Свіжу бадилля додають у салати, з сушеної виходить відмінна приправа для супів і основних страв.

    Вирощування


    Бруква являє собою дворічна рослина, яка любить яскраве освітлення і рясний полив. Її посадка може здійснюватися як за допомогою насіння, так і розсадою. Грунт для посадки повинна бути вологою і багатою органічними добривами.

    Вона активно вирощується не тільки в Росії, але і в країнах Скандинавії і Прибалтики. Існують різні сорти брукви. Наприклад, на території Росії найпоширенішим є Красносільська. Крім того, садівники вирощують також коренеплід таких сортів, як Шведська, Кая, Маріан, Рубай, Лизи та ін.

    Вона буває двох видів — кормовий та столовий. І ту, і іншу можна сміливо вживати в їжу. Різниця тільки в тому, що їдальня має більш м'яку м'якоть і приємний смак, а кормова відрізняється кращою врожайністю і менш вимоглива до догляду.

    Бруква — корисні властивості і протипоказання унікального продукту

    Цікаві факти



  • Саме бруква була улюбленим овочем Гете, який він досить часто вживав у їжу в самих різних варіаціях.

  • У швейцарському місті Рихтерсвиль з давніх часів і по сьогоднішній день щороку відзначають День брукви. Нещодавно така традиція дійшла і до Росії, де і влаштувалася в містечку Іваново.

  • У Фінляндії брюквенная запіканка є традиційним різдвяним блюдом.


  • Такою є бруква, корисні властивості та протипоказання якої слід пам'ятати і враховувати всім тим, хто стежить за своїм здоров'ям і фігурою.
    загрузка...
    Написати Вконтакте