» » Васабі: склад, калорійність, користь, протипоказання
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 13:39)   
  •   0   
  •  591 
Хто сьогодні не знає про знаменитому соусі васабі! Він набув неабиякої популярності завдяки суші, оскільки в усьому світі є традиційним додаванням до цієї страви. Хоча треба сказати, що в самій Японії цю приправу до суші стали подавати порівняно недавно, лише з початку минулого століття.

Що таке васабі?


Васабі є різновидом хрону. Він має серцеподібним листям. Ця культура належить до сімейства капустяних. Ця рослина росте виключно в Японії. Справа в тому, що воно досить примхлива до умов існування: йому потрібна температура в межах +10+17 градусів і чиста проточна вода. Самі цінні рослини ростуть вздовж крутих берегів гірських річок. Культивовані васабі, який вирощують городники і фермери, не має настільки насиченим і цікавим смаком, як їх дикорослі побратими.

Разом з тим, приправу, приготовану з зеленого хрону, можна зустріти досить рідко і лише в дуже солідних закладах, найчастіше в самій Японії. Це пов'язано з високою ціною даної культури, яка, в свою чергу, обумовлена особливостями культивування.
Вартість 1 кг японського хрону становить 200 євро.


http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/vasab-sklad-kalorynst-korist-protipokazannya_392.gif-->Васабі: склад, калорійність, користь, протипоказання


Цілком логічно, що більшість японських ресторанчиків віддають перевагу більш дешевої імітації соусу, яка має вигляд таблеток, порошку або пасти в тюбиках.

Соус, який видають за цей васабі, готується з більш дешевою різновиди цієї рослини – хрону васабі-дайкон. В нього додають різноманітні барвники і спеції, а також гірчицю, яка надає приправі гостроту і м'який смак.

Дайкон – це європейська культура, однак вона також культивується в Японії.

Зовні два види хрону досить різні, проте їх смакові якості схожі. З цієї причини в ресторанах отримав поширення більш дешевий дайкон.

Слід пам'ятати, що у недорогих закладах використовується приправа, виготовлена хімічним шляхом. Найчастіше в ній взагалі не міститься ця корисна культура. Навіть в самих якісних підробки відсоток васабі або дайкона не перевищує 2.

Васабі: склад, калорійність, користь, протипоказання

Склад


Обидві різновиди японського хрону вельми корисні. У них містяться вітаміни, необхідні для нормальної роботи організму людини. Серед них:

  • вітамін А, необхідний для красивої шкіри і гарного зору;

  • вітаміни групи В, що впливають на нормальну роботу імунної системи;

  • вітамін С, або аскорбінова кислота;

  • ніацин, тіамін, фолієва кислота, піридоксин;


  • Ця приправа також заряджає організм різноманітними мікроелементами, а саме:


  • кальцієм;

  • калієм;

  • міддю;

  • цинком;

  • марганцем;

  • магнієм.


  • Крім того, в цьому соусі є велика кількість изотиоцинатов, які здатні забезпечити зубах захист від карієсу. Справа в тому, що цей елемент гнітюче діє на групу бактерій, що провокують різноманітні захворювання зубної порожнини. Даний ефект доповнює сира риба, яка неймовірним чином посилює антимікробні властивості соусу.

    Васабі: склад, калорійність, користь, протипоказання

    Калорійність


    Даний продукт має досить низьку калорійність, яка не перевищує 109 ккал.

    У цій приправі чудово збалансована кількість білків, жирів і вуглеводів. Ці елементи містяться в продукті у наступному співвідношенні. Отже, у 100 грамах продукту містить:

  • 48 г білка;

  • 063 г жирів;

  • 2354 г вуглеводів.


  • Васабі: склад, калорійність, користь, протипоказання

    Корисні властивості хонвасаби


    Справжній японський васабі, або хонвасаби, неймовірно корисний для здоров'я людини. З широким використанням в їжу цієї приправи вчені пов'язують відмінне здоров'я і високу тривалість життя японців.

    Кореневище японського хрону багато цілим комплексом корисних речовин. Напевно, найбільш відомим є властивість цієї рослини блокувати розмноження ракових клітин і знищувати їх. Ізотіоціанати, що надають корені гострий і дуже специфічний смак, є натуральними антиоксидантами. Їх дія дійсно унікально: не ушкоджуючи здорові клітини, вони гальмують утворення метастаз. Відомі випадки, коли у людей, вводивших в свій раціон дану приправу, ця хвороба повністю відступала.

    Також ця культура завдяки все тим же изотиоцианатам виявляється досить дієвою при астмі та анафілактичному шоці.

    Вчені всього світу зійшлися на думці, що активне вживання японцями цієї приправи забезпечує чудове стан зубів, адже у представників цієї національності практично не зустрічається карієсу.

    Це рослина сьогодні знаходиться під пильною увагою японських вчених. Вони проводять велику кількість досліджень, метою яких є всебічне вивчення дії кореня цієї культури на організм людини. Вчені сподіваються створити на його основі ліки від таких хвороб, як сінна лихоманка, карієс, астма, артрит, алергія і, звичайно ж, рак.

    Вживання васабі не тільки є способом запобігти найрізноманітніші запалення в організмі, але і надає потужний антибактеріальну дію. Завдяки цьому він здатний запобігти харчові отруєння. Напевно, тому японці можуть собі дозволити вживати велику кількість сирої риби.

    Це рослина при вживанні в їжу уповільнює процеси старіння організму. Саме з цим пов'язують довголіття японців. Корінь цієї культури прагнуть використовувати і в косметології. Сьогодні в цьому напрямку проводяться активні дослідження.

    Васабі: склад, калорійність, користь, протипоказання

    Протипоказання


    Васабі потрібно вживати в помірних кількостях. В іншому випадку ця рослина принесе організму не тільки неймовірну користь, але і істотної шкоди.

    Гострота, яка викликана наявністю лікувального изотиоцината, здатна також спровокувати проблеми з роботою шлунково-кишкового тракту, викликаючи виразки, холецистит, панкреатит й інші захворювання. Також цілком можливо підвищення тиску і проблеми з серцево-судинною системою.

    Використання в кулінарії


    Перші відомості про використання кореневища цієї рослини в їжу відносяться до 1396 році. У стародавніх рукописах повідомляється, що його принесли в дар майбутнього сьогуну як символ його сили і довголіття.

    В японській кухні культура використовується повністю: у хід йдуть і стебла, і квітки, і листя. З них готується таке блюдо, як темпура.

    Готувати і переробляти цю рослину необхідно в мінімальних кількостях. Як і звичайний хрін, вона дуже швидко втрачає свій смак і аромат, а також цілющі властивості.
    загрузка...
    Написати Вконтакте