» » Вишня: корисні і лікувальні властивості, користь і протипоказання, калорійність
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 13:36)   
  •   0   
  •  649 
Вишневий сад – це не тільки класичне витвір російської драматургії, але і гордість будь-якого садівника. Щоб виростити його, потрібно докласти чимало зусиль. Але результат коштує витрачених часу і сил – кожне літо дерева будуть радувати чудовим урожаєм соковитих кисло-солодких ягід, які ще й корисні.

Склад


Сама м'якоть вишні таїть у собі цілий набір вітамінів, мінералів і інших корисних складових.

  • Серед вітамінів найбільше вітаміну С. Крім нього, там присутні вітамін А, практично вся група В, Е, Н, РР.

  • Вишневі плоди багаті калієм (256 мг), кальцієм, магнієм, натрієм, фосфором, залізом, цинком, міддю.

  • З кислот там переважає аскорбінова, фолієва, елагова і нікотинова.

  • Каротин.


  • Скільки калорій?


    Калорійність вишні досить низька, що робить її дієтичним продуктом. В 100 г продукту налічується всього 52 кКал. А якщо з'їсти стаканчик кислих ягід, то можна добре втамувати голод, але при цьому наїсти всього 87 кКал. Крім калорійності, інші складові харчової цінності мають наступні показники:


    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/vishnya-korisn-lkuvaln-vlastivost-korist-protipokazannya-kalorynst_812.gif-->Вишня: корисні і лікувальні властивості, користь і протипоказання, калорійність



  • білки – 08 г;

  • жири – 02 г;

  • вуглеводи – 11 г;

  • крохмаль – 01 р.


  • Вишня: корисні і лікувальні властивості, користь і протипоказання, калорійність

    Користь та шкода?


    Вишня – продукт справді корисний. Серед інших фруктів і ягід вона стоїть на лідируючих позиціях по кількості корисних компонентів. Тому вишню вважають не тільки смачною, але і лікувальної.

    Примітно, що в боротьбі з недугами користь надають не тільки самі плоди, але і всі складові дерева.
    Популярним народним лікувальним засобом є відвар і настій з листя, а ефірні масла з кісточок використовуються в косметології.

    Навіть вишнева смола, яка рясно обліплює стовбури дерев і є улюбленим ласощами дітей, може принести користь. З неї виготовляють лікарські засоби для шлунково-кишкового тракту. А пожувати шматочок смоли, зірваної прямо з дерева, добре для порожнини рота, ясен і горла.

    Щоб корисні ягоди у вашому будинку не закінчувалися круглий рік, досить зібрати плоди, вимити їх і заморозити. Заморожування зберігає всі властивості і переваги ягід. З морозилки їх можна додавати в компоти, десерти, випічку.

    Але, незважаючи на свою корисність, вишня і має ряд протипоказань. Людям, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, виразкову хворобу або гастритом, не можна їсти кислі плоди. Це найголовніше протипоказання до вживання. В іншому випадку може підвищитися кислотність, і буде завдано шкоди страждаючому органу.

    В великих кількостях вишня може підвищити рівень глюкози в крові, тому людям, що страждають від цукрового діабету, краще утриматися від її вживання.

    Потрібно бути обережними і при обробці плодів. Серед корисних властивостей у неї є одна небезпечна – виділення синильної кислоти, яка завдає шкоди організму, отруюючи його. Таке може статися, якщо пускати в обробку плоди з кісточками. Тому при заготовках вина, компотів або варення потрібно попередньо видалити їх. Також не варто довго тримати подібні заготовки – якщо банки з варенням або компотом зберігаються більше одного сезону, то від вживання таких ласощів краще відмовитися.

    Вишня: корисні і лікувальні властивості, користь і протипоказання, калорійність

    Використання в медицині


    Вишня – це смачний спосіб профілактики і лікування деяких захворювань за рахунок своїх корисних властивостей і багатого складу.

  • Вишня – продукт для покращення роботи серцево-судинної системи. Це одне з головних властивостей даного плоду. Зміцнюються судини, а тиск знижується.

  • Вишневі плоди здатні вбивати і боротися з бактеріями. Діти, самі того не знаючи, надають собі користь, змащуючи подряпані лікті і зчесаний коліна вишневої м'якоттю.

  • Завдяки наявності в складі кумарину знижується згортуваність крові, що необхідно для деяких захворювань, наприклад, атеросклерозу.

  • Вишневий сік здатний очистити організм від зашлакованості, а також поліпшити апетит.

  • Хвороби суглобів, такі як артрит, протікають легше, якщо регулярно споживати м'якоть і сік. Таким же чином можна проводити профілактику подагри.

  • Елагова кислота не дає розвиватися раковим клітинам.


  • Використання в косметології


    Користь вишні помітна не тільки в медицині, але і в косметології. Здебільшого для цих цілей використовується сік, а також сама м'якоть вишневих плодів. Такими способами можна поліпшити стан як особи, так і волосся.

    Особливу популярність придбали маски. Вони чудово живлять шкіру обличчя та голови, а також освіжають її. Для приготування найпростішою маски потрібно відокремити плоди від кісточок, м'якоть добре розім'яти або збити блендером в кашку і наносити на обличчя. Таку маску потрібно залишити на 20 хвилин і змивати теплою водою. А якщо ваша шкіра схильна до вугрові утворень, то до кашки з м'якоті додайте картопляну борошно в пропорції 2 : 1.

    Якщо ваша шкіра або волосся схильні до жирності, то в цьому випадку на користь принесе сік. Для цього потрібно 2 столові ложки крохмалю залити соком, щоб вийшла кашка, по консистенції нагадує жирну сметану. Потім сюди додати сік лимона. Все змішати, втерти в шкіру голови на 40 хвилин, змив після теплою водою.

    Вишня: корисні і лікувальні властивості, користь і протипоказання, калорійність

    Худнемо з вишнею


    Низька калорійність вишні зумовила її використання в цілях зниження ваги. Легкий перекус такими ягодами наситить організм, не завдаючи особливої шкоди. Є навіть дієтично-розвантажувальні дні, головною в яких є саме вишнева складова.

    Природно, що цей продукт не здатний спалювати жир, але він відмінно справляється з функцією очищення організму, володіючи легким проносним властивостями.

    Однак перестаратися з вишнею не варто, інакше можна завдати шкоди своїй фігурі. Велика кількість цього продукту підвищує рівень глюкози в організмі, що може призвести до набору зайвої ваги. Звичайно, таке можливо, якщо споживати його кілограмами щодня. А стаканчик ягід в якості перекусу нічого поганого не принесе, а лише поліпшить результат.

    Цікаво знати


    У природі виділяється близько тисячі сортів цього дерева, але тільки близько півтисячі з них є їстівними, а решта – декоративними. Ось основні сорти, які рекомендовані професійними садівниками, щоб ваш вишневий сад почав, розростався і радував хорошим урожаєм:

  • Сіянець № 1 – відрізняється кислим смаком і високою врожайністю. М'якоть не насиченого червоного кольору, а жовтувата. Перший урожай можна зібрати через 3 роки після посадки.

  • Новодворська – ягода з великими плодами. М'якоть соковита, темного кольору. Дерево добре плодоносить.

  • Вінок – соковитий, кисло-солодкий сорт. Добре переносить морозні зими. Плоди приносить до середини літа.

  • Зірочка – відрізняється підвищеною врожайністю. Плоди великі, смак ніжний, кисло-солодкий. Має темно-червоний колір, ближче до бордового.


  • Вишня: корисні і лікувальні властивості, користь і протипоказання, калорійність

    Вишневі компоненти


    Якщо є якісь протипоказання до споживання плодів, але людині необхідна вишня в якості лікарського засобу від інших захворювань, то варто звернути увагу на листя, гілки та кісточки.

  • Вишневі листя здатні знімати запалення, виступають природним антисептиком. З них можна робити настої, відвари, заварювати чай. Відвари можуть бути як самостійними, так і в сукупності з іншими компонентами. Наприклад, якщо людина страждає недокрів'ям, то потрібно заварювати чай з листям горобини. А відвар на молоці лікує гепатит і дробить камені в жовчному міхурі. Можна засушити листки на зиму, щоб запастися про запас. Тільки не варто обривати їх прямо з гілки – корисні тільки ті листи, які опали самі після цвітіння.

  • Вишневі кісточки – досить специфічний компонент. Вони дуже добре допомагають при подагрі, якщо їх розтерти в крихту і прикладати до уражених місць. Але іноді вони можуть бути небезпечними через виділенням синильної кислоти.

  • Вишневі гілочки рятують при гастритах, виразковій хворобі, а також полегшують болі в суглобах і знімають набряклість. Їх заварюють і п'ють як чай. Таким напоєм можна балувати себе цілий рік – потрібно тільки засушити молоді, тонкі гілочки.
  • загрузка...
    Написати Вконтакте