
Вишня: корисні і лікувальні властивості, користь і протипоказання, калорійність
Здорове харчування
Вишневий сад – це не тільки класичне витвір російської драматургії, але і гордість будь-якого садівника. Щоб виростити його, потрібно докласти чимало зусиль. Але результат коштує витрачених часу і сил – кожне літо дерева будуть радувати чудовим урожаєм соковитих кисло-солодких ягід, які ще й корисні.
Сама м'якоть вишні таїть у собі цілий набір вітамінів, мінералів і інших корисних складових.
Серед вітамінів найбільше вітаміну С. Крім нього, там присутні вітамін А, практично вся група В, Е, Н, РР.
Вишневі плоди багаті калієм (256 мг), кальцієм, магнієм, натрієм, фосфором, залізом, цинком, міддю.
З кислот там переважає аскорбінова, фолієва, елагова і нікотинова.
Каротин.
Калорійність вишні досить низька, що робить її дієтичним продуктом. В 100 г продукту налічується всього 52 кКал. А якщо з'їсти стаканчик кислих ягід, то можна добре втамувати голод, але при цьому наїсти всього 87 кКал. Крім калорійності, інші складові харчової цінності мають наступні показники:
білки – 08 г;
жири – 02 г;
вуглеводи – 11 г;
крохмаль – 01 р.
Вишня – продукт справді корисний. Серед інших фруктів і ягід вона стоїть на лідируючих позиціях по кількості корисних компонентів. Тому вишню вважають не тільки смачною, але і лікувальної.
Примітно, що в боротьбі з недугами користь надають не тільки самі плоди, але і всі складові дерева.
Популярним народним лікувальним засобом є відвар і настій з листя, а ефірні масла з кісточок використовуються в косметології.
Навіть вишнева смола, яка рясно обліплює стовбури дерев і є улюбленим ласощами дітей, може принести користь. З неї виготовляють лікарські засоби для шлунково-кишкового тракту. А пожувати шматочок смоли, зірваної прямо з дерева, добре для порожнини рота, ясен і горла.
Щоб корисні ягоди у вашому будинку не закінчувалися круглий рік, досить зібрати плоди, вимити їх і заморозити. Заморожування зберігає всі властивості і переваги ягід. З морозилки їх можна додавати в компоти, десерти, випічку.
Але, незважаючи на свою корисність, вишня і має ряд протипоказань. Людям, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, виразкову хворобу або гастритом, не можна їсти кислі плоди. Це найголовніше протипоказання до вживання. В іншому випадку може підвищитися кислотність, і буде завдано шкоди страждаючому органу.
В великих кількостях вишня може підвищити рівень глюкози в крові, тому людям, що страждають від цукрового діабету, краще утриматися від її вживання.
Потрібно бути обережними і при обробці плодів. Серед корисних властивостей у неї є одна небезпечна – виділення синильної кислоти, яка завдає шкоди організму, отруюючи його. Таке може статися, якщо пускати в обробку плоди з кісточками. Тому при заготовках вина, компотів або варення потрібно попередньо видалити їх. Також не варто довго тримати подібні заготовки – якщо банки з варенням або компотом зберігаються більше одного сезону, то від вживання таких ласощів краще відмовитися.
Вишня – це смачний спосіб профілактики і лікування деяких захворювань за рахунок своїх корисних властивостей і багатого складу.
Вишня – продукт для покращення роботи серцево-судинної системи. Це одне з головних властивостей даного плоду. Зміцнюються судини, а тиск знижується.
Вишневі плоди здатні вбивати і боротися з бактеріями. Діти, самі того не знаючи, надають собі користь, змащуючи подряпані лікті і зчесаний коліна вишневої м'якоттю.
Завдяки наявності в складі кумарину знижується згортуваність крові, що необхідно для деяких захворювань, наприклад, атеросклерозу.
Вишневий сік здатний очистити організм від зашлакованості, а також поліпшити апетит.
Хвороби суглобів, такі як артрит, протікають легше, якщо регулярно споживати м'якоть і сік. Таким же чином можна проводити профілактику подагри.
Елагова кислота не дає розвиватися раковим клітинам.
Користь вишні помітна не тільки в медицині, але і в косметології. Здебільшого для цих цілей використовується сік, а також сама м'якоть вишневих плодів. Такими способами можна поліпшити стан як особи, так і волосся.
Особливу популярність придбали маски. Вони чудово живлять шкіру обличчя та голови, а також освіжають її. Для приготування найпростішою маски потрібно відокремити плоди від кісточок, м'якоть добре розім'яти або збити блендером в кашку і наносити на обличчя. Таку маску потрібно залишити на 20 хвилин і змивати теплою водою. А якщо ваша шкіра схильна до вугрові утворень, то до кашки з м'якоті додайте картопляну борошно в пропорції 2 : 1.
Якщо ваша шкіра або волосся схильні до жирності, то в цьому випадку на користь принесе сік. Для цього потрібно 2 столові ложки крохмалю залити соком, щоб вийшла кашка, по консистенції нагадує жирну сметану. Потім сюди додати сік лимона. Все змішати, втерти в шкіру голови на 40 хвилин, змив після теплою водою.
Низька калорійність вишні зумовила її використання в цілях зниження ваги. Легкий перекус такими ягодами наситить організм, не завдаючи особливої шкоди. Є навіть дієтично-розвантажувальні дні, головною в яких є саме вишнева складова.
Природно, що цей продукт не здатний спалювати жир, але він відмінно справляється з функцією очищення організму, володіючи легким проносним властивостями.
Однак перестаратися з вишнею не варто, інакше можна завдати шкоди своїй фігурі. Велика кількість цього продукту підвищує рівень глюкози в організмі, що може призвести до набору зайвої ваги. Звичайно, таке можливо, якщо споживати його кілограмами щодня. А стаканчик ягід в якості перекусу нічого поганого не принесе, а лише поліпшить результат.
У природі виділяється близько тисячі сортів цього дерева, але тільки близько півтисячі з них є їстівними, а решта – декоративними. Ось основні сорти, які рекомендовані професійними садівниками, щоб ваш вишневий сад почав, розростався і радував хорошим урожаєм:
Сіянець № 1 – відрізняється кислим смаком і високою врожайністю. М'якоть не насиченого червоного кольору, а жовтувата. Перший урожай можна зібрати через 3 роки після посадки.
Новодворська – ягода з великими плодами. М'якоть соковита, темного кольору. Дерево добре плодоносить.
Вінок – соковитий, кисло-солодкий сорт. Добре переносить морозні зими. Плоди приносить до середини літа.
Зірочка – відрізняється підвищеною врожайністю. Плоди великі, смак ніжний, кисло-солодкий. Має темно-червоний колір, ближче до бордового.
Якщо є якісь протипоказання до споживання плодів, але людині необхідна вишня в якості лікарського засобу від інших захворювань, то варто звернути увагу на листя, гілки та кісточки.
Вишневі листя здатні знімати запалення, виступають природним антисептиком. З них можна робити настої, відвари, заварювати чай. Відвари можуть бути як самостійними, так і в сукупності з іншими компонентами. Наприклад, якщо людина страждає недокрів'ям, то потрібно заварювати чай з листям горобини. А відвар на молоці лікує гепатит і дробить камені в жовчному міхурі. Можна засушити листки на зиму, щоб запастися про запас. Тільки не варто обривати їх прямо з гілки – корисні тільки ті листи, які опали самі після цвітіння.
Вишневі кісточки – досить специфічний компонент. Вони дуже добре допомагають при подагрі, якщо їх розтерти в крихту і прикладати до уражених місць. Але іноді вони можуть бути небезпечними через виділенням синильної кислоти.
Вишневі гілочки рятують при гастритах, виразковій хворобі, а також полегшують болі в суглобах і знімають набряклість. Їх заварюють і п'ють як чай. Таким напоєм можна балувати себе цілий рік – потрібно тільки засушити молоді, тонкі гілочки.
Склад
Сама м'якоть вишні таїть у собі цілий набір вітамінів, мінералів і інших корисних складових.
Скільки калорій?
Калорійність вишні досить низька, що робить її дієтичним продуктом. В 100 г продукту налічується всього 52 кКал. А якщо з'їсти стаканчик кислих ягід, то можна добре втамувати голод, але при цьому наїсти всього 87 кКал. Крім калорійності, інші складові харчової цінності мають наступні показники:
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/vishnya-korisn-lkuvaln-vlastivost-korist-protipokazannya-kalorynst_812.gif-->

Користь та шкода?
Вишня – продукт справді корисний. Серед інших фруктів і ягід вона стоїть на лідируючих позиціях по кількості корисних компонентів. Тому вишню вважають не тільки смачною, але і лікувальної.
Примітно, що в боротьбі з недугами користь надають не тільки самі плоди, але і всі складові дерева.
Популярним народним лікувальним засобом є відвар і настій з листя, а ефірні масла з кісточок використовуються в косметології.
Навіть вишнева смола, яка рясно обліплює стовбури дерев і є улюбленим ласощами дітей, може принести користь. З неї виготовляють лікарські засоби для шлунково-кишкового тракту. А пожувати шматочок смоли, зірваної прямо з дерева, добре для порожнини рота, ясен і горла.
Щоб корисні ягоди у вашому будинку не закінчувалися круглий рік, досить зібрати плоди, вимити їх і заморозити. Заморожування зберігає всі властивості і переваги ягід. З морозилки їх можна додавати в компоти, десерти, випічку.
Але, незважаючи на свою корисність, вишня і має ряд протипоказань. Людям, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, виразкову хворобу або гастритом, не можна їсти кислі плоди. Це найголовніше протипоказання до вживання. В іншому випадку може підвищитися кислотність, і буде завдано шкоди страждаючому органу.
В великих кількостях вишня може підвищити рівень глюкози в крові, тому людям, що страждають від цукрового діабету, краще утриматися від її вживання.
Потрібно бути обережними і при обробці плодів. Серед корисних властивостей у неї є одна небезпечна – виділення синильної кислоти, яка завдає шкоди організму, отруюючи його. Таке може статися, якщо пускати в обробку плоди з кісточками. Тому при заготовках вина, компотів або варення потрібно попередньо видалити їх. Також не варто довго тримати подібні заготовки – якщо банки з варенням або компотом зберігаються більше одного сезону, то від вживання таких ласощів краще відмовитися.
Використання в медицині
Вишня – це смачний спосіб профілактики і лікування деяких захворювань за рахунок своїх корисних властивостей і багатого складу.
Використання в косметології
Користь вишні помітна не тільки в медицині, але і в косметології. Здебільшого для цих цілей використовується сік, а також сама м'якоть вишневих плодів. Такими способами можна поліпшити стан як особи, так і волосся.
Особливу популярність придбали маски. Вони чудово живлять шкіру обличчя та голови, а також освіжають її. Для приготування найпростішою маски потрібно відокремити плоди від кісточок, м'якоть добре розім'яти або збити блендером в кашку і наносити на обличчя. Таку маску потрібно залишити на 20 хвилин і змивати теплою водою. А якщо ваша шкіра схильна до вугрові утворень, то до кашки з м'якоті додайте картопляну борошно в пропорції 2 : 1.
Якщо ваша шкіра або волосся схильні до жирності, то в цьому випадку на користь принесе сік. Для цього потрібно 2 столові ложки крохмалю залити соком, щоб вийшла кашка, по консистенції нагадує жирну сметану. Потім сюди додати сік лимона. Все змішати, втерти в шкіру голови на 40 хвилин, змив після теплою водою.
Худнемо з вишнею
Низька калорійність вишні зумовила її використання в цілях зниження ваги. Легкий перекус такими ягодами наситить організм, не завдаючи особливої шкоди. Є навіть дієтично-розвантажувальні дні, головною в яких є саме вишнева складова.
Природно, що цей продукт не здатний спалювати жир, але він відмінно справляється з функцією очищення організму, володіючи легким проносним властивостями.
Однак перестаратися з вишнею не варто, інакше можна завдати шкоди своїй фігурі. Велика кількість цього продукту підвищує рівень глюкози в організмі, що може призвести до набору зайвої ваги. Звичайно, таке можливо, якщо споживати його кілограмами щодня. А стаканчик ягід в якості перекусу нічого поганого не принесе, а лише поліпшить результат.
Цікаво знати
У природі виділяється близько тисячі сортів цього дерева, але тільки близько півтисячі з них є їстівними, а решта – декоративними. Ось основні сорти, які рекомендовані професійними садівниками, щоб ваш вишневий сад почав, розростався і радував хорошим урожаєм:
Вишневі компоненти
Якщо є якісь протипоказання до споживання плодів, але людині необхідна вишня в якості лікарського засобу від інших захворювань, то варто звернути увагу на листя, гілки та кісточки.

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/yaponska-ayva-korisn-vlastivost-shkodu_401.jpeg--> Айва походить з Азії. Разом з тим, вітчизняні садівники з

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/alicha-korist-shkoda-sortu-scho-rostut-v-seredny-smuz-rosyi_881.jpeg--> В Україні поширене переконання, що

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/brusnicya-korisn-vlastivost-yagd-zastosuvannya-ta-protipokazannya_131.jpeg--> Брусниця на Русі була не

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/lohina-yiyi-korisn-vlastivost-sklad-yagodi-korist-shkodu-dlya-organzmu_701.jpeg--> Лохина відноситься до

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/guava-yiyi-sklad-korisn-vlastivost-dlya-organzmu-lyudini_451.jpeg--> Батьківщиною гарбуза є Перу. Це рослина

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/zhimolost-kalorynst-korisn-vlastivost-shkodu-protipokazannya-do-zastosuvannya_481.jpeg--> Жимолость – це