» » Лохина і її корисні властивості. Склад ягоди, користь і шкоду для організму
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 13:34)   
  •   0   
  •  1236 
Лохина відноситься до сімейства брусничних і росте в болотистій і вологій місцевості. Це плоди синього кольору з сизим нальотом, ніжним смаком і приємним ароматом, що володіють багатьма корисними властивостями. Дозріває лохина в кінці літа, вживається у свіжому, сушеному, замороженому і консервованому вигляді, зберігаючи при цьому свою харчову цінність.

Склад


Лохина є багатим джерелом цінних поживних речовин. Вона на 90 % складається з води, а харчова цінність представлена в наступному складі:

  • білки – 1 г;

  • жири – 05 г;

  • вуглеводи – 66 м;

  • сахариди – 66 м;

  • органічні кислоти – 14 м;

  • зольні речовини – 03 р.


  • Присутні в голубиці і такі органічні кислоти: яблучна, щавлева, оцтова й лимонна. Плоди багаті на вітаміни С, К, Р, РР, провітаміном А і групи В, а також залізом, кальцієм і фосфором.

    Лохина і її корисні властивості. Склад ягоди, користь і шкоду для організму

    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/lohina-yiyi-korisn-vlastivost-sklad-yagodi-korist-shkodu-dlya-organzmu_163.gif-->Лохина і її корисні властивості. Склад ягоди, користь і шкоду для організму


    Калорійність


    Лохина є однією з найбільш низькокалорійних ягід, що становить 61 ккал на 100 г продукту. Це дозволяє широко застосовувати її в різних дієтах, спрямованих на зниження ваги.
    Цей легкий продукт можна сміливо використовувати в якості сніданку, полуденка або вечері.

    Корисні властивості


    Лохина, як і багато інші лісові ягоди, є лікувально-профілактичним засобом з потужним ефектом, що допомагає при багатьох захворюваннях.


  • Вона має користь для жінок, підтримуючи і відновлюючи структуру шкіри, надовго зберігаючи її молодий. Її ягоди є в деякому сенсі еліксиром молодості. Вхідні до складу поліфеноли мають протизапальну дію, здатні гальмувати окислювальний процес, що значно уповільнює старіння мозку і стимулює омолодження пам'яті.

  • У свіжому вигляді підсилює обмін речовин і надають лікувальну дію при ангіні, гіпертонії і ревматизмі.

  • Входять до складу речовини очищають від радіонуклідів, важких металів, токсинів і шлаків. Тому ягоди дуже корисні для людей, які працюють на шкідливому виробництві та у несприятливих для здоров'я умовах.

  • Значно зменшує вірогідність виникнення алергічних реакцій у ході застосування різних лікарських препаратів, при цьому не викликаючи алергії.

  • Бере участь у лікуванні цукрового діабету, підсилює дію лікарських препаратів, спрямованих на зниження рівня цукру в крові.

  • При регулярному вживання плодів спостерігається зниження напруги з очей, поліпшення зору і збільшення концентрації уваги.

  • Значний вміст магнію в складі ягід робить благотворний вплив на серцево-судинну і нервову систему, підвищуючи при цьому рівень глюкози в крові.

  • Ефективне дію лохина надає при лікуванні онкологічних захворювань.

  • Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, сік з плодів стимулює вироблення шлункового соку.

  • Лохина містить велику кількість вітаміну С, ніж є незамінною при захворюванні на цингу, допомагає в боротьбі з катарактою та глаукомою.

  • Речовини у складі плодів підвищують згортання крові і беруть активну участь в лікуванні варикозного розширення вен.

  • В якості проносного засобу листя лохини активно використовуються для лікування закрепів.

  • Сік лохини є потужним природним антиоксидантом, що в його складі міститься добова норма всіх необхідних для людини вітамінів. Щоденне вживання 03 склянки соку посилить ефект будь-якої дієти і буде корисний у протизапальних цілях.

  • Ефективний вплив надає лохина для бажаючих схуднути завдяки наявності речовин, що розщеплюють жир.

  • Лохина не тільки забезпечить організм корисними речовинами, але і подарує гарний настрій і додасть життєві сили.

  • Підвищує опірність організму й благотворно впливає на імунну систему.

  • Жарознижуючу дію при високій температурі володіють не тільки сік, але і відвар з ягід і листя.


  • Лохина і її корисні властивості. Склад ягоди, користь і шкоду для організму

    Використання в косметології


    Ягода широко застосовується в косметології у вигляді екстракту, який додають у лосьйони, різноманітні креми і сироватки. Надає корисну дію на волосся, зміцнюючи і живлячи їх по всій довжині. Головне якість – це захист шкіри від негативного впливу сонячних променів і вільних радикалів. З допомогою що входять до складу ягід речовин зміцнюється епідерміс шкіри і відновлюються колагенові волокна. Це допомагає клітинам засвоювати енергію і запобігає старінню шкіри, роблячи її більш еластичною і пружною. Речовини, що входять до складу, сприяють загоєнню тріщин, подряпин і зняттю запалень. При вугрової висипки і розширених порах ефективно використовується сік лохини.

    Лохина і її корисні властивості. Склад ягоди, користь і шкоду для організму

    Сорти


    Крім дикоростучої малини, яка на території Росії представлена всього одним видом, існує багато сортів садової ягоди. В останні роки все більше вирощують на садових ділянках завдяки своїй невибагливості та стійкості до хвороб і низьких температур. Найпоширенішими є наступні види:

  • Високоросла рослина, що досягає висоти в межах від 2 до 4 м.

  • Звичайна – рослина, висота якого не перевищує 1 м. Такий чагарник називають ще низькорослим, болотистих чи топяним.

  • Вузьколиста – рослина з високою врожайністю завдяки своїй морозостійкості й невибагливості.


  • Найбільш морозостійкими є низькорослі сорти, урожайність яких залежить від висоти куща. Чим нижче висота, тим нижча врожайність. Популярними для вирощування сортами на території Росії є:

  • Блу Рей – середньостиглий сорт з великими ягодами, стійкий до захворювань і холодів.

  • Блюкроп – середньостиглий, морозостійкий і не схильний до хвороб сорт ідеально підходить для заморожування і консервації.

  • Ерлі Блу – ранній сорт з великими ягодами, смак яких значно поліпшується після заморожування. Рослина чудово переносить холодну погоду.

  • Патріот – сорт середньоранній, не боїться морозів і холодів.


  • Лохина і її корисні властивості. Склад ягоди, користь і шкоду для організму

    Протипоказання до застосування


    Незважаючи на всю цінність лохини, вона може принести не тільки користь організму, але і шкоду. При надмірному вживанні можуть з'явитися слабкість, головні болі, нудота і блювота. Також обережно слід поставитися годуючим мамам і вагітним жінкам, для яких ягода може стати алергеном. Крім того, слід максимально обмежити вживання плодів при наявності таких захворювань:

  • дискінезія жовчовивідних шляхів;

  • виразка дванадцятипалої кишки;

  • гастрит;

  • виразка шлунка;

  • знижений вміст глюкози в крові.


  • Необмежене вживання може викликати інтоксикацію організму.

    Корисно знати


    Лохина в обов'язковому порядку включається в раціон всіх північних народів. Збирати її необхідно дуже акуратно, щоб не пошкодити плоди. Зберігати при температурі -15 градусів можна протягом усього року. Для зберігання в сушеному вигляді необхідно забезпечити темне місце і ємність з щільно закривається кришкою.
    Свіжа ягода зберігається протягом двох тижнів при температурі +4 градуси. Сік краще вживати відразу ж після приготування, в такому випадку всі присутні в ньому корисні речовини зберігаються і потрапляють в організм.
    загрузка...
    Написати Вконтакте