» » Горбуша: склад, користь і калорійність риби
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 13:29)   
  •   0   
  •  618 
Горбуша, відома нам ще і як «рожевий лосось», є однією з найпопулярніших промислових риб. Водиться вона переважно в холодних північних водах. Особливо поширена у узбереж Тихого, а також Північного Льодовитого океану. Щороку це риба здійснює міграції з солоних водойм в прісні, а потім назад. При цьому найбільшу харчову цінність вона представляє ще до того, як починається її міграція, оскільки в річковій воді її м'ясо втрачає свій приємний рожевий відтінок, а разом з ним і незрівнянні смакові якості.

Рожевий лосось відноситься до недорогих рибам. Тим не менш, у сучасних ресторанах з нього готують справжні делікатеси. Завдяки високій щільності м'яса з цією рибою дуже зручно працювати кухарям. Крім того, унікальні страви з неї може робити кожен з нас. Наприклад, цю рибу можна запікати, смажити, тушкувати, маринувати і піддавати засолюванні.

Склад


Горбуша містить майже всі мікроелементи, відомі на сьогоднішній день. Саме цим і пояснюється її особлива харчова цінність.

Горбуша: склад, користь і калорійність риби


Так, до складу тієї риби входять:

  • Цінний білок, який дозволяє відчувати насичення навіть після невеликого з'їденого шматочка.

  • Ненасичені жирні кислоти Омега-3. Саме вони відповідають за молодість всіх клітин нашого організму, роблять їх сильними і стійкими до будь-якого негативного впливу.

  • Вітаміни А, С і практично всі існуючі вітаміни групи В. Крім того, в горбуші високий відсоток вмісту вітаміну РР, який відповідає за стабільну роботу шлунково-кишкового тракту, а також надзвичайно корисний для центральної нервової системи. Цей вітамін є далеко не у всіх продуктах харчування, більш того, він є навіть не в кожній рибі. А ось у горбуші його справді предостатньо.

  • Йод, що забезпечує повноцінну роботу ендокринної залози.

  • Фтор, калій, натрій, цинк беруть участь у кровотворенні, а також сприяють регенерації кісткових тканин.

  • Різні мінерали, необхідні для повноцінного функціонування організму людини: сірка, залізо, магній, кальцій, фосфор, мідь, марганець, кобальт, хлор, хром, нікель, молібден та ін.


  • Калорійність


    Рожевий лосось може розрізнятися по жирності, а це значить, що і калорійність його може бути самою різною. Але в середньому в 100 г продукту міститься від 140 до 170 ккал.

    Свій вплив на те, скільки калорій міститься в горбуші, надає спосіб її приготування.
    Приміром, в тушкованому вигляді вона є ідеальним дієтичним продуктом, а ось в результаті копчення її калорійність підвищується майже до 200 ккал.

    Корисні властивості


    Завдяки своєму унікальному складу горбуша настільки корисна для організму людини, що її можна вважати справжньою панацеєю від цілого ряду різних захворювань.

  • Регулярне вживання рожевого лосося позитивно позначається на здоров'ї центральної нервової системи.

  • Його м'ясо прописують людям, що страждають від захворювань ШЛУНКОВО-кишкового тракту, а також хвороб нирок.

  • Вживання цієї риби здатне зробити шкіру більш чистою і свіжою, а також покращує стан слизових оболонок.

  • Завдяки вмісту ненасичених жирних кислот Омега-3 вживання в їжу горбуші здатне істотно відсунути процеси старіння, надати енергії та нових сил.

  • Кислоти Омега-3 також виступають в ролі природних антиоксидантів.

  • Рожевий лосось сприяє регуляції цукру у крові.

  • Високий вміст фосфору прискорює обмін речовин, а одне з його сполук – фосфорнокислі солі – допомагає в побудові тканин скелета.

  • Особливу увагу вживання горбуші слід приділити всім тим, хто страждає від захворювань щитовидної залози, оскільки в цій рибі дуже багато йоду.

  • Високий вміст вітаміну В6 надзвичайно корисно для кровоносної системи мозку. Цей вітамін покращує пам'ять, підвищує працездатність і просто піднімає настрій.


  • Горбуша: склад, користь і калорійність риби

    Горбуша в косметології


    Рожевий лосось активно використовується не тільки в кулінарії і лікуванні різних захворювань, але також і в косметології. Зокрема, мова йде про його ікрі. Завдяки своїм дивовижним властивостям вона допомагає повертати молодість і сяйво шкіри, робити волосся більш густими і шовковистим, стимулювати більш інтенсивне їх зростання.

    Для того щоб використовувати ікру в складі косметичних засобів, потрібні високоефективні сучасні технології, здійснюють необхідну переробку цього продукту. Ось чому створенням відповідної косметики сьогодні займаються лише великі косметологічні компанії світу. В більшості випадків їх продукція має антивіковий характер і орієнтована на жінок у віці від 35 років.

    Горбуша для схуднення


    Горбуша є дієтичним продуктом, який відмінно вписується в раціон тих, хто стежить за своєю вагою або хоче позбутися від непотрібних кілограмів. Причина цього полягає в низькому вмісті жирів у її м'ясі і в той же час високому рівні енергетичної цінності.

    Оскільки ця риба містить багато цінного бека, навіть невеликого її шматочка достатньо для того, щоб швидко вгамувати голод і ще довго відчувати почуття насичення. При цьому всі спожиті калорії будуть витрачатися на підтримання життєвих сил організму, а не відкладатися у вигляді жирових прошарків.

    Особливо приємним моментом є те, що всі дієти, які побудовані на вживанні рожевого лосося, не вимагають обмежувати своє харчування і рахувати калорії. Більш того, на відміну від більшості інших дієт, вони не завдають організму шкоди, оскільки не позбавляють її необхідних вітамінів.

    Горбуша: склад, користь і калорійність риби


    Звичайно, дієтична користь горбуші багато в чому залежить від способу її приготування. Так, дієтологи ні в якому разі не радять її смажити або, приміром, вживати консервованої, адже в такому разі її м'ясо просочується рослинними жирами, і число калорій в ньому збільшується.

    Краще всього приготувати горбушу в духовці або на пару, тоді вона збереже максимум своїх корисних властивостей. Приготовлена таким чином, вона буде не тільки низькокалорійної, але також і неймовірно соковитою і смачною.

    Приготовану рибу можна збризнути лимонним соком і подавати разом з овочевим гарніром.

    Корисно знати


    Для того щоб горбуша була смачною і дійсно принесла користь організму, необхідно грамотно підходити до її вибору і придбання. На прилавки наших магазинів ця риба, як правило, надходить в замороженому вигляді, а тому визначити її свіжість вкрай складно, але все-таки можливо. Для цього потрібно лише дотримуватися деяких порад:

  • зябра повинні бути чистими і обов'язково червоного або рожевого кольору, але ніяк не чорного або зеленуватого;

  • черевце має бути рожевим, але не жовтим;

  • якщо на хвості або плавниках помітні сліди «заветренности», це говорить про те, що риба вже не раз піддавалася розморожуванні.


  • Крім того, якщо ви купуєте філе, зверніть увагу на його колір. Якщо воно має не рожевий, а білястий відтінок, це означає, що риба була виловлена у прісноводної річці. Тобто, її м'ясо помітно програє по своїм смаковим якостям рожевого лосося, спійманому в море.

    Горбуша: склад, користь і калорійність риби

    Шкідливі властивості


    Горбуша практично не має протипоказань. Однак у деяких людей може бути непереносимість морських продуктів. У такому разі до її вживання слід ставитися з максимальною обережністю. Крім того, відмовитися від використання її в їжу слід тим, у кого спостерігається алергія на продукти, що містять йод і фосфор.

    Також лікарі рекомендують не захоплюватися споживанням рожевого лосося людям, страждаючим від виразкових захворювань ШКТ та хронічних хвороб печінки.

    Ви любите побалувати себе копченою рибкою? В цьому немає нічого поганого, якщо ви дотримуєтеся принципів помірності. Єдина умова — не варто їсти шкірку копченої горбуші. Справа в тому, що в процесі копчення в ній скупчуються різні шкідливі речовини, які можуть негативно позначитися на стані вашого здоров'я.
    загрузка...
    Написати Вконтакте