
Гірчиця: склад, калорійність і корисні властивості
Здорове харчування
Така популярна сьогодні приправа, як гірчиця, була відома людям ще з давніх часів. Її використовували в їжу представники різних станів, нерідко до її допомоги вдавалися різні медики і цілителі, адже в якості лікувального засобу вона приносить дуже велику користь. Сьогодні ця пряність присутній в раціоні практично кожного з нас. При цьому ми часто навіть не здогадуємося про те, наскільки корисними властивостями вона володіє.
Ця приправа виготовляється з перетертих насіння однойменного рослини певного сорту. Кожне з цих насіння містить всі необхідні людині жири, білки і вуглеводи. Крім того, до їх складу входять ненасичені жирні кислоти, органічні кислоти, глікозиди, харчові волокна, жирні та ефірні олії, а також такі мінерали, як фосфор, калій, магній, кальцій, залізо, цинк і натрій. Вітамінний склад представлений переважно вітаміном Е і різними вітамінами групи В.
Крім насіння, в їжу може використовуватися і листова гірчиця, з якої виходять чудові салати. У кожному з її листочків багато мінеральних солей, флавоноїдів і різних вітамінів.
Цим складом і визначаються корисні властивості цієї рослини.
Гірчичний порошок сам по собі відрізняється гранично низькою калорійністю — приблизно 66 ккал на 100 р. Але для приготування їдальні приправи, яку ми вживаємо в їжу, до нього додають оцет, цукор, сіль, корицю, олія та ін В результаті калорійність одержуваного продукту часто перевищує 400 ккал.
Звичайно ж, калорійність листової гірчиці зовсім не велика — всього 26 ккал.
Гірчицю відповідного сорту можна вживати в їжу в якості їдальні приправи або використовувати у вигляді порошку і масла.
Її користь для організму людини величезна, вона позитивно позначається на стані його здоров'я.
Основні види її впливу на організм:
Нормалізує травлення, позбавляє від закрепів і лікує інфекційні захворювання ШКТ.
Підвищує циркуляцію крові і є відмінною профілактикою різних захворювань серцево-судинної системи.
Покращує стан кісток.
Регулярне її вживання здатне поліпшити зір.
Рятує від застуди і служить чудовим відхаркувальним засобом.
Допомагає зняти болі при ревматизмі, радикуліті і навіть м'язових судомах.
Користь гірчичного порошку в тому, що він рятує від переохолодження.
На сьогоднішній день гірчиця досить широко застосовується для лікування самих різних захворювань, що стає можливим завдяки її численним корисним властивостям:
Вона ефективно допомагає справлятися як з звичайною застудою, так і з хронічними хворобами органів дихання — бронхітом, пневмонією і т. д. Правда, для цього її потрібно не вживати в пишу, а використовувати в складі ванн і гірчичників. Також можна насипати гірчицю на ніч шкарпетки хворому. Єдина умова — відсутність підвищеної температури у хворого.
Ванни з додаванням в них гірчичного порошку допомагають також людям, що страждають від ревматизму і радикуліту. Можна наносити на хворі місця мазь, що представляє собою суміш гірчиці, камфори і спирту.
Якщо у воду з розчиненим у ній гірчичним порошком опустити кисті рук, то можна полегшити біль при мігрені.
Всього п'яти гірчичного насіння, з'їдених натщесерце, достатньо для того, щоб налагодити травлення і позбутися від запорів. Крім того, вони також сприяють поліпшенню апетиту.
Гірчиця, змішана з кухонною сіллю, є перевіреним засобом від подагри.
У це складно повірити, але насіння даної рослини застосовуються також і в якості додаткового ліки від онкологічних захворювань. Так, наприклад, при раку легень рекомендують приймати гірчичний порошок, розведений у молоці.
Широко застосовується гірчиця не тільки в кулінарії і медицині, але також і в косметології. Приміром, незамінною є вона для догляду за волоссям.
Зміцнити волосся і запобігти їх передчасне випадання допоможе гірчичне масло. Його необхідно нанести на коріння волосся, розподілити по всій їх довжині і залишити приблизно на 20 хвилин. Після цього змити теплою водою.
Якщо ви хочете, щоб ваші волосся швидше відростало, то змішайте гірчичний порошок з відваром ромашки чи шавлії, а також будь-яким косметичним маслом. Нанесіть засіб на коріння волосся, почекайте півгодини, після чого добре помийте голову шампунем.
Надати волоссю об'єм допоможе маска з використанням желатину. Для її приготування потрібно залити теплою водою 1 чайну ложку желатину і почекати, поки він набубнявіє. Потім додати до нього жовток і трохи гірчичного порошку. Отримана суміш наноситься на волосся по всій їх довжині, а потім змивається водою.
Не принесе шкоди гірчиця також і шкірі як особи, так і всього тіла. Так, маска для обличчя, приготовлена з суміші гірчичного порошку і набряклих у теплій воді вівсяних пластівців, здатна продовжити молодість шкіри.
Якщо ви хочете приготувати тонізуючий засіб, то змішайте гірчицю з зеленим чаєм, оливковою олією і медом. Отриману маску нанесіть на очищене обличчя, а через 10 хвилин змийте розчином з ромашки.
Гірчичне масло також здатне ефективно впоратися з целюлітом. Все, що для цього потрібно, — всього лише регулярно втирати його в проблемні зони.
На сьогоднішній день гірчиця також виступає в ролі вірного помічника всім тим, хто прагне скинути зайві кілограми. При цьому є кілька способів використовувати її для турботи про власну фігуру.
Дієта. Вживання відповідної приправи прискорює метаболізм і сприяє більш ефективному спалюванню жиру. Крім того, вона також володіє легким проносним ефектом, дозволяючи кишечнику позбутися від зайвих шлаків і токсинів. Звичайно, дієтологи для більшого результату та максимальної користі рекомендують відмовитися від солодкого і мучного і пити побільше рідини.
Ванни з додаванням гірчичного порошку не тільки допомагають у лікуванні від різних захворювань, але і сприяють більш ефективному схудненню. Завдяки своїм розігріваючим властивостям гірчиця в складі ванни прискорює кровообіг, відкриває пори і виводить шлаки з організму. Під час прийняття ванни не варто повністю опускатися в воду, оскільки область серця повинна залишатися на поверхні. Сама процедура повинна займати не більше 10 хвилин. Однак такі ванни протипоказані при проблемах з серцем і наявності запальних процесів в організмі, інакше процедура буде приносити більше шкоди, а не користі.
Обгортання. Для приготування суміші потрібно змішати з водою гірчичний порошок, мед і рослинне масло. Отриманий засіб наноситься на проблемні зони, які потім щільно замативаются харчовою плівкою. Наступні півгодини ви можете займатися своїми звичайними домашніми справами, потім вам залишиться тільки змити гірчичну суміш під теплою водою. Повторюйте процедуру протягом 10 сеансів з проміжком в 3 дні між ними.
Незважаючи на всю свою користь, ця пряність показана далеко не всім. Так, краще відмовитися від неї, якщо спостерігаються такі проблеми зі здоров'ям:
гіпертонія;
виразкові захворювання;
гастрит;
хвороби нирок;
запалення легенів;
туберкульоз.
У таких випадках як листова, так і у вигляді насіння, вона принесе тільки шкоду. Не слід вживати її і в разі індивідуальної непереносимості даного продукту або при схильності до алергій.
І навіть якщо ніяких перерахованих вище проблем зі здоров'ям у вас не спостерігається, не слід занадто сильно налягати на дану приправу, яку користь вона не приносила. Надмірне її вживання може викликати появу задишки, брадикардію і навіть втрату свідомості.
Склад
Ця приправа виготовляється з перетертих насіння однойменного рослини певного сорту. Кожне з цих насіння містить всі необхідні людині жири, білки і вуглеводи. Крім того, до їх складу входять ненасичені жирні кислоти, органічні кислоти, глікозиди, харчові волокна, жирні та ефірні олії, а також такі мінерали, як фосфор, калій, магній, кальцій, залізо, цинк і натрій. Вітамінний склад представлений переважно вітаміном Е і різними вітамінами групи В.
Крім насіння, в їжу може використовуватися і листова гірчиця, з якої виходять чудові салати. У кожному з її листочків багато мінеральних солей, флавоноїдів і різних вітамінів.
Цим складом і визначаються корисні властивості цієї рослини.
Калорійність
Гірчичний порошок сам по собі відрізняється гранично низькою калорійністю — приблизно 66 ккал на 100 р. Але для приготування їдальні приправи, яку ми вживаємо в їжу, до нього додають оцет, цукор, сіль, корицю, олія та ін В результаті калорійність одержуваного продукту часто перевищує 400 ккал.
Звичайно ж, калорійність листової гірчиці зовсім не велика — всього 26 ккал.
Корисні властивості
Гірчицю відповідного сорту можна вживати в їжу в якості їдальні приправи або використовувати у вигляді порошку і масла.
Її користь для організму людини величезна, вона позитивно позначається на стані його здоров'я.
Основні види її впливу на організм:
Гірчиця в медицині
На сьогоднішній день гірчиця досить широко застосовується для лікування самих різних захворювань, що стає можливим завдяки її численним корисним властивостям:
Гірчиця в косметології
Широко застосовується гірчиця не тільки в кулінарії і медицині, але також і в косметології. Приміром, незамінною є вона для догляду за волоссям.
Гірчиця для схуднення
На сьогоднішній день гірчиця також виступає в ролі вірного помічника всім тим, хто прагне скинути зайві кілограми. При цьому є кілька способів використовувати її для турботи про власну фігуру.
Шкода
Незважаючи на всю свою користь, ця пряність показана далеко не всім. Так, краще відмовитися від неї, якщо спостерігаються такі проблеми зі здоров'ям:
У таких випадках як листова, так і у вигляді насіння, вона принесе тільки шкоду. Не слід вживати її і в разі індивідуальної непереносимості даного продукту або при схильності до алергій.
І навіть якщо ніяких перерахованих вище проблем зі здоров'ям у вас не спостерігається, не слід занадто сильно налягати на дану приправу, яку користь вона не приносила. Надмірне її вживання може викликати появу задишки, брадикардію і навіть втрату свідомості.

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/vanl-yiyi-korisn-vlastivost-vikoristannya-v-medicin-kosmetologyi-korist_671.jpeg--> Ваніль – це рослина, що

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/dinya-sklad-kalorynst-korist-shkodu_681.jpeg--> Складно знайти людину, який би не любив диню. Цей продукт

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/zhelatin-harchoviy-sklad-korist-shkodu-zastosuvannya-dlya-lkuvannya-suglobv_771.jpeg--> Желатин не має ні

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/zra-sklad-kalorynst-korist-shkodu_511.jpeg--> Зіра являє собою насіння пряної трави — індійського кмину,

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/kardamon-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost-protipokazannya_151.jpeg--> Ще в давнину в різних країнах світу,

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/karr-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost_231.jpeg--> Карі вже давно здобула популярність в країнах СНД. Її