» » Груша: користь і шкода, калорійність і властивість фрукта, корисні поради щодо вибору
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 13:26)   
  •   0   
  •  507 
Грушу відносять до сімейства рожевих. Людина культивує цей фрукт вже дуже давно. Мало хто знає, але самі перші нотатки про грушевих деревах відносять до давнього періоду. До теперішнього моменту невідомо, яка країна є їх батьківщиною, але є деякі припущення. Існують гіпотези, що вперше їх почали вирощувати в Китаї, а потім у Персії, пізніше греки і римляни обзавелися грушевими деревами. На сьогоднішній день налічується кілька тисяч сортів цього природного ласощі, яке отримало широке розповсюдження в усьому світі.

Класична форма нагадує лампу, але є такі види, для яких характерна кругла форма. Зазвичай ці смачні дари природи м'які і солодкі, мають особливий аромат. Чим аромат сильніше, тим більше вітамінний «персонаж» перед вами. З ласощі готують варення, джеми, варять компоти, в'ялять, додають у десерти і, звичайно ж, вживають у свіжому вигляді. У кулінарії ви знайдете масу дивовижних рецептів, які мають невисоку калорійність. Шкода може бути тільки при наявності алергії, в іншому дивовижні властивості плодів надають позитивний вплив.

Склад


Якщо ви любите поласувати красунею-грушею, то не зайвим буде вивчити її склад, який неймовірно багатий. Мало хто знає, скільки тут корисних речовин. Склад може похвалитися глюкозою, різними ферментами, дубильними речовинами та органічними кислотами.

Крім того, у фрукті містяться:

  • вітаміни (РР, Р, В1 С);

  • провітамін А;

  • флавоноїди;

  • фітонциди.


  • Стиглі варіанти містять велика кількість поживних волокон (25 г волокон на 100 г продукту).

    Цей дар природи за змістом вітаміну С не поступається лимону, а по кількості фолієвої кислоти перевершує навіть чорну смородину!

    Калорійність


    Калорійність неодмінно зацікавить тих, хто стежить за своєю фігурою і дотримується здорового харчування. У свіжих груш калорійність не так висока, навіть незважаючи на чималий вміст глюкози. Тут присутня 40 калорій в 100 р. Але не варто лякатися того, що в складі є глюкоза, в даному випадку вона піде тільки на користь, адже ці цукри мають властивість швидко розкладатися.

    Груша: користь і шкода, калорійність і властивість фрукта, корисні поради щодо вибору

    Користь для здоров'я


    Користь буде максимальною при їх вживанні в свіжому вигляді, тому що при термічній обробці частина вітамінів і мікроелементів випаровується. Смак цих плодів здається більш солодким, ніж у яблук, однак тут менше цукру, ніж у яблучного побратима.

    Груша містить йод, користь якого очевидна для людини. Цей елемент необхідний для оптимальної роботи щитовидної залози, підвищує розумову діяльність. Фолієва кислота корисна вагітним і дітям, також вона допомагає при проблемах кровотворення. Добову норму кобальту можна забезпечити, вживши в їжу 100 р. Кобальт корисний нирках, він виводить зайву рідину, а також бере участь в утворенні гемоглобіну, засвоєнні заліза. При порушеннях серцевого ритму досягається благотворний ефект. Справа в тому, що тут багато калію і тому яскраво виражені лужні здібності, які позитивно впливають на роботу серця.

    Груша: користь і шкода, калорійність і властивість фрукта, корисні поради щодо вибору


    Добова норма калію може бути заповнена грушами. Їжте їх у своє задоволення і стільки, скільки хочеться! Шкода може бути тільки при алергії, яку легко розпізнати. Даний фрукт корисний для легенів. Для травної системи також виявляється неоціненна користь. Солодке ласощі сприяє переварюванню їжі, показане при розладах кишечника, оскільки надає в'яжучу дію. Скільки грамів цього смачного природного ласощі з'їдати в день – вирішувати вам, але важливо не перестаратися.

    Користь фрукта для шлунково-кишкового тракту:

  • показаний при хворобах печінки;

  • незамінний при гастритах з підвищеною кислотністю;

  • нейтралізує диспепсію (здуття живота).


  • Цей корисний фрукт можна варити, готувати з неї компоти, відвари мають антибактеріальний ефект, містять арбутин (природний антибіотик). Як вже згадувалося раніше, калорійність груш порівняно невисока, а тому їх можна вживати в їжу людям, які страждають зайвою вагою.

    Груша: користь і шкода, калорійність і властивість фрукта, корисні поради щодо вибору

    Застосування в медицині


    Грушу активно застосовують у медицині, оскільки вона відрізняється унікальними корисними властивостями. Серед інших, можна виділити основні характеристики цього смачного плоду:

  • надає в'яжучу дію;

  • пригнічує кашель;

  • має сечогінну ефектом;

  • дезінфікує.


  • Вищевказані дії характерні не тільки для свіжих плодів, але і для киселів, відварів, соків, сушених плодів. Цей фрукт відрізняється від інших своїм антисклеротичну ефектом, чистить судини і знімає запалення. Тому цей щедрий дар природи рекомендований при сильної втоми, головних болях, тахікардії.

    Якщо ви страждаєте поганим апетитом, то вам потрібно частіше є ці цілющі плоди.

    Регулярне вживання ароматною груші допоможе людям, які страждають від хвороб нирок, оскільки фрукт відмінно виводить воду. Те ж саме можна сказати і про людей, у яких є захворювання кишечника. Фрукт має протизапальну і в'яжучу ефектом, який дуже благотворно вплине на стан ШКТ, але при загостренні їх їдять запеченими. Максимальний вміст вітаміну Р в диких сортах, також тут багато арбутину (природного антисептика), хлорогенової кислоти.

    Це страва здавна використовується людиною для лікування простатиту. В даному випадку дуже корисно варити відвар. Вже через пару тижнів регулярного вживання можна побачити позитивний результат.

    Якщо потрібно зняти спазми і задуха при кашлі, то зверніть увагу на печені плоди. Також їх можна відварювати. Східна медицина застосовує не тільки м'якоть, але і листя дерева. Лист цього фрукта може похвалитися яскраво вираженою протизапальною дією, а також протигрибковим ефектом. Тому відвари з листя використовують при грибкових ураженнях, дерматитах, а також підвищеному потообразовании.

    За допомогою даних плодів можна успішно лікувати деякі захворювання. Приміром, якщо у вас холецистит, гастрит або виразка, з'їдайте вранці дві стиглі груші. Таким чином, ви усунете дискомфорт в кишечнику, нормалізуете виділення соляної кислоти.

    Щоб позбавитися від бронхіту, можна взяти 1 склянку соку груші і розвести в ній 1 чайну ложку шипшини. Смачне ліки приймають по 05 склянки тричі на добу. При сильному кашлі налягайте на варені і запечені плоди. Таке лікування буде не тільки корисним, але і вельми приємним.

    Груша: користь і шкода, калорійність і властивість фрукта, корисні поради щодо вибору


    Як вилікувати застуду грушами, знали ще наші предки. Потрібно взяти сушений плід і відварити його. Пийте при найменших відчуття спраги. Засіб допомагає при кашлі і підвищеній температурі тіла.

    Якщо у вас розлад шлунка, візьміть 05 склянки сухих, нарізаних груш, засипте 3 столовими ложками вівсяних пластівців, додайте 2 склянки окропу і варіть 20-25 хвилин. Потім відвар настоюють близько 1 години, проціджують і вживають по 05 склянки чотири рази на день перед прийомом їжі.

    Використання в косметології


    Властивості груші дозволяють застосовувати її в косметології. Користь тут очевидна, оскільки фрукт є джерелом вітамінів і корисних речовин, тому з нього готують маски, лосьйони. М'якоть здатна загоювати рани, тріщини. Підходить для будь-якого типу шкіри. Якщо у вас бліда шкіра обличчя, то вам підійде маска з стиглого плоду: беремо грушу і очищаємо її шкірки. М'якоть (2 столові ложки) змішати з соком лимона (1 чайна ложка), додаємо збитий яєчний білок (1 чайна ложка) і накладаємо на 25-30 хвилин. Змиваємо теплою водою.

    Крім того, екстракти цього фрукта додають в готові косметичні засоби: креми, лосьйони, шампуні тощо

    Користь для схуднення


    Безліч людей вважає, що фрукти, які мають щільну шкірку, варто очищати, оскільки вживання плода зі шкіркою несе шкоду. Але скільки людей, стільки й думок. Насправді це відноситься не до всіх фруктів. Дивовижні властивості не закінчуються на м'якоті, шкірка також корисна, тільки її слід ретельно вимивати. Немає ніякої шкоди, адже тут міститься велика кількість волокон, клітковини. Калорійність плода скромна (близько 50-60 калорій на 100 г), а солодкий смак, який ми відчуваємо, досягається не за наявності цукру. Тут справа у фруктозі, яка швидко засвоюється організмом і дарує йому енергію. Якщо у вас на рахунку кожна калорія, але ви хочете поласувати солодким – купуйте грушу!

    При дотриманні дієти допускається приготування десертів з цього фрукта. Можна запікати в духовці з горіхами, медом. Але все ж краще вживати в сирому вигляді. Запікання без меду робить фрукт більш м'яким, і жодна зайва калорія не буде вас дратувати або лякати! Крім того, таке ласощі корисні для кишечника. Запікають зазвичай в шкірці. Якщо ви дотримуєтеся дієти, то в якості перекусів підійде сушена груша. При наявності проблем з кишечником не налягайте на сирій фрукт (він може викликати запори).

    Як вибирати


    При купівлі слід прислухатися до тактильним відчуттям і вивчати аромат груші. Хороші варіанти будуть пахнути дуже сильно і солодко. Крім того, ці дари природи мають здатність дозрівати вже після того, як їх зірвали з дерева. Так, вони дуже швидко дозрівають будинку при кімнатній температурі. Тому якщо ви не маєте намір з'їсти їх відразу, то візьмете злегка недостиглі (тверді) варіації. Очевидно, що на поверхні не повинно бути слідів гнилі і пошкоджень.
    загрузка...
    Написати Вконтакте