» » Гуава, її склад і корисні властивості для організму людини
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 13:25)   
  •   0   
  •  293 
Батьківщиною гарбуза є Перу. Це рослина віддає перевагу теплий клімат тропічних і субтропічних країн і завдяки цьому дає урожай на протязі всього року. Плоди мають блідо-зелений або насичено зеленого кольору з яскравою м'якоттю, ніжним, ледве вловимим ароматом і неповторним солодким смаком. Завдяки формою і розмірами рослина ще називають тропічним яблуком. Корисні властивості кавуна знайшли широке застосування в кулінарії, медицині і косметології. Самими її найбільшими виробниками є Америка, Азія та Африка. Процес вирощування кавуна найдешевший після бананів, до єдиного недоліку можна віднести тільки те, що плоди дуже швидко псуються.

Склад


Кавун цінується не лише своїми ароматичними та смаковими якостями, але і цінними і корисними речовинами у складі, які надають користь практично на всі органи організму людини. Гуава є відмінним джерелом таких цінних речовин:

  • ніацин, бета-каротин, тіамін, рибофлавін, фолієва кислота, токоферол, піридоксин;

  • калій, магній, фосфор, натрій, кальцій, мідь, марганець, селен, залізо, цинк;

  • клітковина, зола.


  • Вміст аскорбінової кислоти в плодах приблизно в три рази перевищує її кількість у цитрусових. Рослина переважно містить білки і вуглеводи, меншою мірою — жири.

    Калорійність


    Плоди відрізняються низькою калорійністю, яка складає всього 70 ккал на 100 г сирого продукту
    Гуаву широко застосовують у дієтичному харчуванні, особливо в дієтах, спрямованих на зниження ваги.

    Корисні властивості


    Завдяки своєму складу гуава має ряд корисних властивостей, які благотворно впливають на весь організм людини. Плоди володіють наступними властивостями:


  • бактерицидні;

  • антисептичні;

  • в'язкі;

  • антимікробні.


  • Плоди мають дуже широке застосування в народній медицині при лікуванні багатьох захворювань.

    Гуава, її склад і корисні властивості для організму людини

    Застосування в медицині



  • М'якуш використовується при лікуванні дизентерії, порушення в роботі шлунково-кишкового тракту у вигляді розладів і отруєнь.

  • Допомагає при занепаді сил і використовується для підтримки імунної системи.

  • Застосовується при захворюваннях серцево-судинної системи.

  • Лікує мігрень, судоми і епілепсію.

  • Використовується при лікуванні горла, застуд, бронхів і легенів.

  • Зміцнює лімфатичну систему і впливає на підвищення тонусу організму в цілому.

  • Стабілізує артеріальний тиск.

  • Листя мають ранозагоювальні властивості, їх прикладають до уражених ділянок шкіри для знезараження та запобігання розмноженню хвороботворних мікробів. З листя варять відвари і застосовують при шкірних захворюваннях, лихоманці, кашлі, захворюваннях порожнини рота. Вони знімають зубний біль.

  • Дуже корисними плоди вважаються для вагітних жінок, годуючих матерів і дітей.

  • Регулярне вживання допомагає печінці знайти стійкість до негативних впливів.

  • Чай з кори і листя нормалізує менструальний цикл і позбавляє від запаморочення.

  • Надає омолоджуючу дію на шкіру та організм в цілому, запобігає старінню.

  • Насіння плодів використовують як проносний засіб.

  • Завдяки великому вмісту кальцію зміцнює зуби, кістки, нігті, волосся і відновлює м'язи.

  • Пектини у складі рослини допомагають вивести токсини і шлаки з організму.

  • Підвищує апетит.

  • Шкірка фрукта надає протипухлинну дію завдяки великій кількості природних антиоксидантів.

  • Регулює вироблення гормонів і нормалізує роботу ендокринної системи.

  • Надає заспокійливу і розслабляючу дію, знімає стрес.

  • Знижує ризик атеросклерозу і допомагає позбавитися від надлишкового холестерину.

  • Володіє антиалергічними властивостями.

  • Зменшує рівень глюкози в крові і тому широко використовується діабетиками.

  • Завдяки великій кількості вітаміну А покращує здоров'я очей і добре впливає на зір.

  • Сік кавуна допомагає в лікуванні астми, втамовує спрагу, освіжає і тонізує.

  • Покращує кровообіг і роботу мозку.

  • Перешкоджає утворенню зубного нальоту.


  • Гуава, її склад і корисні властивості для організму людини

    Застосування в косметології


    У косметології використовується пюре з плодів, яке допомагає зменшити пори, збагатити шкіру мікроелементами і вітамінами. Гуава регенерує дрібні судини шкіри, відновлює колаген, розгладжує зморшки і повертає шкірі пружність. Фрукт використовується в препаратах проти випадіння волосся в якості бальзамів, які живлять шкіру голову і насичують її.

    Гуава для схуднення


    Склад фрукта сприяє зниженню ваги, завдяки чому гуава широко використовується в дієтах, спрямованих на схуднення. Пектини у складі плодів створюють відчуття ситості, тому гуава незамінна при строгих дієтах.

    Гуава, її склад і корисні властивості для організму людини

    Протипоказання до застосування


    При надмірному вживанні фрукта може виникнути розлад кишечника, подразнення горла або алергія. У зв'язку з тим, що при транспортуванні плоди проходять хімічну обробку для збільшення терміну зберігання, використовувати їх в їжу краще без шкірки, щоб не завдати шкоди. Негативний вплив на роботу нирок можуть надати недозрілі плоди. Слід утриматися від вживання фрукта при індивідуальній непереносимості.

    Гуава, її склад і корисні властивості для організму людини

    Корисно знати



  • З давніх часів сік кавуна використовувався в якості сильного енергетичного напою для чоловіків перед полюванням або боєм, а також як засобу, що підвищує сексуальну активність.

  • У сушеному вигляді в плодах кавуна міститься набагато більше клітковини і йоду, ніж у свіжих фруктах.

  • З гуави виробляють цінний за складом вітамінний порошок завдяки великому вмісту вітаміну С.

  • З листя рослини роблять чорну фарбу, а деревину використовують в якості оздоблювального матеріалу в інтер'єрах приміщень.

  • Екстракт листя рослини додають в кошти від запаху поту, лікувальних зубних паст, ополіскувачів для рота.

  • Яскраво виражений запах дозволяє позбутися від тютюнового диму у приміщенні.
  • загрузка...
    Написати Вконтакте