» » Диня: склад, калорійність, користь і шкода
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 13:25)   
  •   0   
  •  1471 
Складно знайти людину, який би не любив диню. Цей продукт володіє дивовижним смаком і дуже приємним і ніжним ароматом. Він є чудовим ласощами, і часто ми навіть не здогадуємося про те, наскільки корисними, а часом навіть цілющими властивостями він володіє. Примітно, що свої корисні властивості диня зберігає в сушеному і замороженому вигляді, а для поліпшення здоров'я можна використовувати не тільки м'якоть, але також насіння, сік і навіть шкірку.

Склад


Незвичайна користь даного продукту визначається його складом. Справа в тому, що цей овоч є справжнім сховищем самих різних вітамінів та інших корисних речовин. Основними з них є наступні:

  • аскорбінова кислота, зміцнююча імунітет і дозволяє протистояти застудам;

  • фолієва кислота, яка підвищує рівень вмісту заліза в крові і особливо важлива для вагітних жінок;

  • кальцій, що дозволяє покращити стан зубів і зміцнити кістки;

  • йод, необхідний людям із захворюваннями щитовидної залози і благотворно впливає на мозкову активність і пам'ять;

  • вітаміни групи В, поліпшують обмін речовин у всіх клітинах організму;

  • вітамін А, який також нормалізує обмін речовин і при цьому регулює утворення білків;

  • фосфор, який перешкоджає ламкості кісток і позитивно позначається на розумовій діяльності;

  • поліненасичені жирні кислоти, корисні для роботи серця.


  • У дині високий вміст води, яка не лише втамовує спрагу, а також позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт, нормалізує водно-сольовий баланс в організмі.

    Калорійність


    Незважаючи на те, що диня — продукт солодкий, а іноді навіть і нудотний смак, її калорійність зовсім не велика і складає всього 33 ккал на 100 р. При цьому сорт ніякої ролі не грає.

    Диня: склад, калорійність, користь і шкода

    Корисні властивості


    Користь від дині дійсно суттєва. Найголовніше — вживати даний продукт в міру. Він володіє наступними корисними властивостями:

  • допомагає зняти втому і дратівливість, є ефективним засобом від безсоння;

  • використовується для профілактики недокрів'я;

  • володіє загоюючим ефектом;

  • допомагає при серцево-судинних захворюваннях;

  • сприяє очищенню кишечника від шлаків і токсинів;

  • лікує сечо - і жовчокам'яну хворобу;

  • покращує стан шкіри, волосся, нігтів;

  • піднімає настрій.


  • Крім того, насіння дині будь-якого сорту є також і ефективним афродизіаком. Змішані з медом, вони здатні значно збільшити чоловічу силу. Ось тільки вживати дану суміш необхідно не більше 1 чайної ложки в день, щоб не викликати проблем з селезінкою.

    Диня: склад, калорійність, користь і шкода


    Диня в медицині


    На сьогоднішній день цей овоч активно використовується і медицині, оскільки володіє лікувальними властивостями. В першу чергу він використовується в якості ефективного засобу очищення кишечника. Якщо їсти його натще, то м'якоть даного продукту набуває проносний ефект. Саме тому він входить до складу багатьох дієт для схуднення.

    Крім того, диня може виступати також і в якості ефективного засобу, знімає втому, прибирає нудьгу і піднімає настрій.

    З її насіння шляхом холодного пресування роблять масло, всього 2 чайних ложок якого достатньо для того, щоб забезпечити добову норму організму в поліненасичених жирних кислотах. Також дане масло істотно знижує ризик появи і розвитку серцево-судинних захворювань.

    Але для того, щоб диня принесла користь здоров'ю, її не обов'язково тільки є. Так, з даного продукту можна робити примочки, краплі і компреси, а також використовувати для полоскань і навіть прийняття ванн.

  • Якщо в теплу воду вилити сік дині, а також покласти трохи м'якоті, то така ванна допоможе впоратися з загострилася алергією.

  • При бронхіті, пневмонії або астмі можна зробити динний компрес і прикладати його до грудей.

  • М'якоть і кірки допомагають у загоєнні ран і синців. Для цього необхідно регулярно прикладати їх до місць пошкоджень.

  • Регулярне вживання відповідного соку, змішаного з відваром петрушки, допомагає при сечокам'яній хворобі.

  • Сік і насіння цього овоча також є відмінним засобом від глистів. Приймати їх в такому разі рекомендують натщесерце.


  • Диня: склад, калорійність, користь і шкода

    Диня в косметології


    З давніх часів цей продукт активно використовувався для догляду за шкірою, волоссям і нігтями. Його м'якоть ефективно розгладжує зморшки, тонізує шкіру, зменшує вугровий висип і прибирає пігментацію, стимулює синтез колагену, зміцнює волосся і нігті.

    На основі дині виготовляється безліч косметичних засобів, які відрізняються як призначенням і ступенем ефективності, так і ціною. Ось чому кожна представниця прекрасної статі легко зможе підібрати те з них, яке буде максимально відповідати її вимогам.

    До речі, деякі види таких масок і лосьйонів можна приготувати і самостійно в домашніх умовах:

  • М'якоть овоча, змішана з медом і натуральній сметаною, відмінно живить, зволожує і тонізує суху шкіру. Для того щоб виготовити маску для шкіри жирного типу, досить замінити сметану натуральним йогуртом.

  • Змішайте динний сік з молоком та регулярно умивайтеся отриманим розчином. Ця процедура дозволить швидко позбутися від дрібних зморшок і прибрати лущення шкіри.

  • Змішавши м'якоть овоча з настоєм з ромашки, можна отримати ефективну маску для відбілювання шкіри. Крім того, цей засіб допоможе зняти роздратування і усунути мікротріщини на шкірі.


  • Диня: склад, калорійність, користь і шкода

    Диня для схуднення


    Солодкий продукт також можна використовувати і для того, щоб позбавитися від зайвих кілограмів і привести свою фігуру в порядок.

    По-перше, він сприяє схудненню завдяки своїй низькій калорійності. Так, можна з'їсти цілий кілограм цього продукту і отримати в результаті не більше 350 ккал. При цьому цей овоч дуже ситний, і після нього ви ще не скоро заходьте є знову. Таким чином, якщо замінювати їм деякі прийоми їжі, то можна дуже швидко скинути пару кілограмів без зайвого стресу і шкоди для організму.

    По-друге, ефективність дині як засобу для схуднення обумовлена ще і її м'яким проносним ефектом. Вона ефективно чистить кишечник, що також корисно в тому випадку, якщо ви стежите за своєю вагою.

    Даний продукт можна як включити в свій постійний раціон, так і влаштовувати з його допомогою окремі розвантажувальні дні. У будь-якому випадку позитивний ефект не змусить себе довго чекати.

    Протипоказання


    Якою б смачною і корисною не була диня, при її вживанні важливо знати міру. Справа в тому, що у великій кількості даний продукт може викликати гіпервітаміноз — надлишок вітамінів, який у підсумку призведе до проблем із серцем або кишечником. Якщо говорити про протипоказання, то особливо уважно до кількості вживаного продукту слід поставитися вагітним жінкам і годуючим мамам.
    Утриматися від вживання цього овоча слід також тим, хто страждає від виразки шлунка або дванадцятипалої кишки, оскільки даний продукт може викликати загострення захворювань.
    Дієтологи не рекомендують поєднувати диню з їжею, що містить багато крохмалю, та й взагалі з будь-якими іншими продуктами. Більше того, її також не варто запивати водою. Це самодостатній продукт, який повинен вживатися окремо від всіх інших, причому проміжок між прийомами їжі в даній ситуації не повинен бути менше трьох годин.
    загрузка...
    Написати Вконтакте