» » Желатин харчовий: склад, користь і шкоду, застосування для лікування суглобів
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 13:22)   
  •   0   
  •  3938 
Желатин не має ні запаху, ні смаку. Це кристалізований порошок, який використовується для надання густоти різних страв. По своїй суті він є тваринним білком з особливими властивостями, своєрідною витяжкою з сухожиль, кісток, шкір тварин і риб. Харчовий желатин активно використовується кулінарами по всьому світу як в приготуванні деяких закусок та других страв, так і для десертів. Багато хто стверджує, що він є корисним для здоров'я людини, а деякі, навпаки, говорять про шкоду, яку він зможе завдати.

Що входить в склад?


Склад харчового желатину зводиться до присутності в ньому великої кількості білкових компонентів. Крім них, у продукті налічується близько 18 амінокислот. Серед них можна виділити гліцин, оксипролін, аспарагінову, глютамінову кислоти та ін

Серед вітамінів там можна зустріти РР (145 мг), а набір мінералів наступний:

  • кальцій — 700 мг;

  • фосфор — 300 мг;

  • магній — 80 мг;

  • натрій — 11 мг;

  • калій — 1 мг.


  • Калорійність


    Желатин — продукт дуже калорійний. У 100 г міститься цілих 355 ккал. Оскільки він має білкове походження, вмісту білка в ньому 875 г, а жирів і вуглеводів менше одиниці — 05 і 07 г відповідно.

    Желатин харчовий: склад, користь і шкоду, застосування для лікування суглобів



    Користь продукту


    Кислоти, які у великій кількості входять до складу желатину, допомагають поліпшити роботу головного мозку, а також зміцнити серцево-судинну систему. Вони живлять і м'язи, і мозок, і серце, і судини. Добре впливають компоненти і на суглоби.

    Іноді желатин додають не тільки в кулінарні вироби, але навіть в мед. Таке поєднання не зовсім добре впливає на смакові якості і аромат, зате надає меду в'язкість.

    В медичних і наукових колах досі йдуть суперечки про те, корисний цей продукт або він може завдати шкоди організму. Серед негативних властивостей можна виділити погану переносимість. У деяких людей цей продукт погано засвоюється.

    Найоптимальніший варіант — це споживання у вигляді продуктів харчування. Так, досить поїсти холодцю, мармеладу, желе.
    Надлишок продукту в організмі завдасть шкоди — може підвищитися згортання крові.
    Протипоказанням до застосування цього порошку є тромбози, тромбофлебіти. Також заборона накладається на людей з сечокам'яною хворобою. Даний недуга є протипоказанням, тому що надмірна доза желатину може загострити перебіг хвороби.

    Рідкісним, але зустрічається протипоказанням є і алергічна реакція. У деяких спостерігаються висипання після застосування цього продукту. Також він має злегка скріплюючим властивістю, тому людям, схильним до запорів, від нього краще відмовитися.

    Желатин харчовий: склад, користь і шкоду, застосування для лікування суглобів


    Використання в медицині


    Великий вміст білка, амінокислот роблять желатин корисним і наділяючи його певними властивостями, здатними справлятися з деякими недугами.

  • Найчастіше він застосовується для збільшення в організмі кількості білка. Таке лікування може знадобитися, якщо у людини спостерігається дисбаланс харчових компонентів.

  • Желатин входить до складу багатьох лікарських препаратів в якості допоміжного, але важливого компонента. Найчастіше це можуть бути капсули.

  • Поліпшується робота головного мозку, підвищується його активність.

  • Зміцнюється серцево-судинна система.


  • Але найбільше застосування знайшов цей продукт при лікуванні суглобів. Біль може зменшуватися, а розвиток хвороби — зупинятися або сповільнюватися. Але щоб досягти таких результатів, потрібно пройти цілий курс довжиною в кілька місяців.

    Можна зустріти багато рецептів, як приймати желатин при лікуванні суглобів. Але найпоширеніший і простий спосіб полягає в наступному. Треба брати 1 чайну ложку швидкорозчинного харчового порошку і заливати 100 мл холодної води. В такому стані залишити суміш на ніч для розбухання. Вранці її треба випити. Тільки попередньо туди треба вмішати 1 чайну ложку меду і долити до верху склянки гарячу воду. Змішати і випити на голодний шлунок. Після цього можна не раніше, ніж через 30 хвилин.

    Желатин харчовий: склад, користь і шкоду, застосування для лікування суглобів


    Цей спосіб позбавлення від болю і зміцнення суглобів повинен пропиваться курсами. Після 10 днів застосування обов'язково повинні йти 10 днів перерви. Тривалість курсу становить 3 місяці. Тільки чергування прийомів і перерв буде корисною суглобам і не заподіє шкоди.

    Використання в косметології


    Користь желатину в косметології неоціненна в питанні зміцнення волосся. Цей продукт — колаген, якого так не вистачає волосся, щоб вони були міцними і красивими. Тонкі і ламкі волосся стануть набагато краще, якщо регулярно споживати цей продукт в їжу, а також наносити на самі волосся.

    Желатинова маска, яку легко можна зробити в домашніх умовах, створить ефект ламінування. На сьогоднішній день це дуже популярна процедура в салонах краси, яка коштує чималих грошей. Домогтися такого ж результату можна в домашніх умовах.

    Для тих, у кого немає часу або бажання возитися з багатокомпонентними масками, наносити їх, вичікувати потрібний час, є простий варіант желатинового зміцнення волосся. Пакетик порошку треба залити водою кімнатної температури, дати набрякнути і цю масу змішати з шампунем. Пропорція повинна бути рівною 1 : 1. Тепер залишається тільки помити голову.

    Використання для схуднення


    На перший погляд 355 ккал — цифра, яка не сприяє схудненню. Проте 100 г продукту за один раз вжити неможливо. Як правило, один пакетик містить 15 або 30 г порошку. Маленького пакетика достатньо, щоб приготувати дієтичні страви — желе зі свіжих фруктів, куряче холодець або низькокалорійний десерт. Ці блюда будуть одночасно і смачними, і принесуть користь фігурі, і будуть наділені желатиновими властивостями.

    Желатин харчовий: склад, користь і шкоду, застосування для лікування суглобів

    Цікаво знати


    Тим, кому не цікава медична сторона желатину, на перше місце ставлять не користь, а смак. Це стосується кулінарів. За допомогою цього продукту вони створюють нові страви. Сьогодні пакетики з желатиновим порошком можна знайти на кухні будь-якої господині.

    Не тільки мармелад, желе або желейні цукерки можна приготувати на основі цього продукту. Його можна додавати в суп, щоб він став більш густим. А крем з невеликою желатинової порцією буде краще тримати форму і не розтечеться по краях. Будь-яке блюдо можна зробити щільніше — і йогурт, і соус, і кефір. А якщо розпустити порошок не у воді, а на молоці, а потім змішати з вівсяними пластівцями, вийде смачний і поживний сніданок, який принесе тільки користь.
    загрузка...
    Написати Вконтакте