» » Зіра: склад, калорійність, користь і шкоду
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 13:22)   
  •   0   
  •  646 
Зіра являє собою насіння пряної трави — індійського кмину, який вирощується в азіатських країнах і користується там досить великою популярністю. Від кмину, який проростає на наших територіях, він відрізняється більш великими і темними зернами, а також більш сильним і насиченим ароматом. У більшості країн Азії, Африки і Латинської Америки без цієї спеції не обходиться жодна страва. Її додають в м'ясо, гарніри, випічку і навіть кондитерські вироби. Ця пряність також є обов'язковим компонентом маринадів, використовується для засолювання огірків, помідорів, перців і інших овочів.

Склад


Зерна кмину складаються в основному з жирних і ефірних масел, а також камеді і білків. Крім того, до їх складу входять і такі корисні для організму людини речовини:

  • куміновий спирт;

  • бета-фелландрен;

  • тимол;

  • бета-каротини;

  • флавоноїди;

  • практично всі вітаміни групи В;

  • аскорбінова кислота;

  • фосфор;

  • кальцій;

  • магній та ін


  • Калорійність


    Зіра відрізняється досить великою калорійністю, яка становить 375 ккал на 100 г насіння. Тим не менш, людям, які страждають від зайвої ваги, не варто хвилюватися про кількість вживаної ними спеції.

    Зіра володіє сильним очищує і сечогінним ефектом, а тому навіть при високій калорійності сприяє схудненню.

    Корисні властивості


    Ця спеція не тільки дозволяє надавати їжі насичений смак і пряний аромат — її вживання також позитивно позначається на стані здоров'я. До основним корисним властивостям приправи слід віднести наступні:

  • володіє тонізуючим ефектом;

  • покращує травлення, підвищує апетит;

  • допомагає впоратися з безсонням;

  • заспокоює нервову систему;

  • сприяє підвищенню лактації у годуючих матерів;

  • полегшує токсикоз під час вагітності;

  • знімає подразнення шкіри, усуває прищі;

  • виступає в ролі антисептика;

  • очищає дихальні шляхи;

  • має сечогінну дію, виводить з організму шлаки;

  • запобігає утворенню тромбів;

  • нормалізує роботу нирок;

  • покращує зір;

  • сприятливо впливає на чоловічу потенцію.


  • Зіра: склад, калорійність, користь і шкоду


    Зіра в медицині


    На сьогоднішній день завдяки своїм властивостям зіра активно застосовується для лікування самих різних захворювань, причому вона використовується як в народній медицині, так і офіційної.

  • Приготований з насіння кмину чай покращує імунітет, приводить організм в необхідний тонус, суттєво покращує самопочуття.

  • Зерна даної рослини використовуються в неврології як засіб боротьби з амнезією та іншими розладами пам'яті.

  • Зіра використовується зовнішньо для розсмоктування різних пухлин. Для цього необхідно насіння розтерти в порошок і змішати з оливковою олією до утворення однорідної кашки. Отриману суміш прикладають до проблемних місць.

  • Ця спеція застосовується для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту. Для посилення лікувального ефекту її також змішують з меленим коріандром і кардамоном.

  • Лікарі рекомендують дану пряність також як засіб від кашлю. Вона розріджує мокротиння та сприяє відхаркуванню.

  • Чай, приготований з зіри, фенхелю і коріандру, сприяє кращому перетравленню їжі, а також нормалізує роботу всієї травної системи.

  • Якщо заварити у воді насіння цієї рослини, то отриманий настій допоможе справитися з нудотою і блювотою.

  • Насіння кмину також знезаражують рани, прискорює їх загоєння. Для цього вони кладуть безпосередньо на саме місце пошкодження.

  • Приймаючи щодня перетерті зерна зіри з медом, можна поліпшити пам'ять і мозкову діяльність.

  • Приготований з насіння цієї рослини відвар допомагає зняти головний біль і навіть впоратися з сильним нападом мігрені.


  • Зіра: склад, калорійність, користь і шкоду

    Зіра в косметології


    Користь зіри не обмежується тільки її лікувальними властивостями. Олія цієї приправи застосовується і в косметології. Його отримують з насіння кмину шляхом холодної вичавки. Дане масло додається в різні косметичні засоби для шкіри — маски, лосьйони, тоніки і креми. У їх складі воно сприяє тонізації і відбілювання шкіри, очищає пори, запобігає появі зморшок, усуває запальні процеси.

    Застосовується також як антицелюлітного засобу. Для отримання бажаного ефекту слід регулярно втирати в проблемні зони.

    Останнім часом на полицях магазинів все частіше можна зустріти шампуні і ополіскувачі, виготовлені на основі насіння індійського кмину. Вони дозволяють позбавитися від лупи і сприяють більш інтенсивному росту волосся.

    Активно використовується дане масло також і в парфумерії, де придбало широку популярність завдяки своєму насиченому і приємного аромату.

    Зіра: склад, калорійність, користь і шкоду

    Зіра для схуднення


    Зерна кмину сприяють швидкому і ефективному схудненню за рахунок того, що ефективно чистять кишечник, виводять шлаки з організму, а також володіють сильним сечогінним ефектом. Крім того, їх сильний смак створює ефект швидкого насичення їжею, у результаті чого людина з'їдає на порядок менше.

    Вживати насіння цієї рослини можна як безпосередньо з їжею в якості спеції, так і в складі різних настоїв і чаїв для схуднення.

    Відповідні чаї можна або купувати в аптеках і спеціалізованих магазинах, або виготовляти самостійно. Для цього слід додати зерна кмину у воду в такій пропорції: 1 чайна ложка на стакан води. При бажанні ефект можна ще більше посилити, використовуючи в складі даного чаю також насіння фенхелю і коріандру. Вживати його краще після їди або в проміжках між прийомами їжі.

    Протипоказання


    При вживанні зіри не можна забувати також і про деякі протипоказання. Як і при використанні будь-яких інших спецій, з зернами кмину слід знати міру, інакше можна завдати своєму організму непоправної шкоди.

    Крім того, від цієї пряності необхідно повністю відмовитися всім, хто страждає від виразки шлунка або дванадцятипалої кишки. Ще одним протипоказами до її застосування є запалення слизової оболонки шлунка.

    Обмежте споживання зіри також у тому випадку, якщо ви постійно скаржитеся на печію.

    Вкрай рідко, але у деяких людей буває і алергія на цю спецію. Ось чому, якщо вам ще не доводилося куштувати зіру, введіть її у свій раціон поступово, уважно прислухаючись до власних відчуттів.

    Зіра: склад, калорійність, користь і шкоду

    Як правильно вибрати зіру?


    Якщо ви купуєте цю спецію в супермаркеті, обов'язково перевірте герметичність упаковки. При купівлі прянощі на вагу зверніть свою увагу на наступні фактори:

  • відсутність сторонніх домішок серед насіння кмину;

  • кожне з насіння повинно бути цілим і неушкодженим;

  • запах насіння має бути виключно приємним;

  • запах зерен кмину посилюється, якщо розім'яти їх між пальцями.


  • Зверніть увагу на те, що зіра не зберігається довго, в іншому випадку вона набуває гіркуватий присмак. Ось чому не поспішайте купувати її відразу у великій кількості.

    Цікаві факти


    На Сході з зернами зіри пов'язана цікава традиція. Наречений і наречена повинні пронести таке насіннячко через всю церемонію одруження. Якщо вони не втратять і не впустять його, то їх сімейне життя обов'язково буде щасливою.
    загрузка...
    Написати Вконтакте