» » Зубатка: калорійність, склад, властивості і користь
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 13:21)   
  •   0   
  •  697 
Риба традиційно вважається досить дієтичною їжею. Існує неймовірно велика кількість різновидів риб, які вживаються в їжу людиною. Інші ж види є отруйними. Строкате забарвлення риби найчастіше вказує на те, що вона непридатна для вживання в їжу. Раціон, що включає велику кількість морепродуктів, неймовірно корисний для людини. Народи, традиційна кухня яких включає в себе дари моря у великих кількостях, традиційно вважаються довгожителями.

Вишуканий делікатес


З цієї причини дуже доцільно урізноманітнити свій раціон морськими продуктами, наприклад, різними видами морської риби.

Зубатка, або морський вовк, належить до числа тих з них, які користуються небувалою популярністю серед любителів морських продуктів. Це пов'язано з її дуже ніжним смаком, а також безсумнівною користю для здоров'я.

Свою назву цей представник загону окунеподібні отримав з-за особливостей свого зовнішнього вигляду. Він є володарем потужних загнутих зубів. Страхітливий вигляд доповнюють величезні очі, що випирають вперед. Його досить довге тіло ніби плескато з боків. Подивившись на нього, розумієш, як має виглядати морське чудовисько, особливо якщо мати справу з примірником, що досягає 15 м і вагою більше 10 кг

Сьогодні мало хто може побачити живу зубатку або хоча б цілу тушку. Частіше сього ця риба надходить в продаж вже разделанном вигляді.

Разом з тим, морський вовк володіє не тільки зовнішністю, що запам'ятовується, але і незвичайним смаком. Одного разу спробувавши на смак м'ясо цього мешканця морських глибин, ви назавжди залишитеся шанувальником цієї страви. У багатьох країнах м'ясо цієї риби, так само, як і ікру, відносять до делікатесів.

Зубатка: калорійність, склад, властивості і користь

Склад


М'ясо зубатки, як і більшість морепродуктів, неймовірно корисно. У ній міститься велика кількість вітамінів і мікроелементів, необхідних для нормального функціонування людського організму.

100 г продукту містять у собі:

  • калію -335 мг;

  • фосфору — 180 мг;

  • сірки — 190 мг;

  • хлору — 165 мг;

  • натрію — 100 мг;

  • магнію — 3 мг;

  • кальцію — 3-35 мг.


  • Даний продукт багатий на залізо, фтор, міддю, йодом, марганцем, хромом, нікелем, цинком.

    Вітамінний склад продукту також неймовірно різноманітний. Це практично всі існуючі вітаміни, а також тіамін, рибофлавін, піридоксин та ін.

    Крім цього, в ньому великий вміст нікотинової, пантеноновой кислот, глютамінової, аспарагінової, лизиновой амінокислот.

    Жир цього морського створення, як і будь-якої морської риби, є найціннішим джерелом поліненасичених жирних кислот омега-3 і омега-6.
    Зубатка належить до дієтичних продуктів. У ній ідеально збалансовані жири, білки і вуглеводи.
    100 г продукту містять 20 г білків, які належать до числа легко засвоюваних, 75 г вуглеводів довгого розщеплення і 5 г найцінніших жирів.

    Калорійність


    М'ясо морського вовка може з успіхом застосовуватися для дієтичного харчування тих, хто бореться із зайвими кілограмами. Справа в тому, що ця риба не відрізняється надмірною калорійністю. З цієї причини її можна включати в свій раціон навіть тим, хто ретельно підраховує калорії.

    Зубатка: калорійність, склад, властивості і користь


    На 100 г м'яса зубатки припадає приблизно 126 ккал.

    При цьому велике значення має, звичайно, спосіб приготування продукту. Приміром, якщо його варити, калорійність складе 114 ккал на 100 р. У запеченої зубатке міститься 137 ккал. Смажену рибу взагалі насилу можна віднести до категорії низькокалорійних, оскільки вона буде містити 209 ккал. Якщо при цьому використовувати кляр з яйця і борошна, то цей показник буде ще вищим.

    Корисні властивості


    Ця риба неймовірно корисна. Завдяки високому вмісту білків, які, як відомо, є головними будівельними матеріалами для клітин людського організму, вона сприяє постійному оновленню організму. Особливо корисно її їсти дітям і вагітним жінкам. У дорослому організмі вона сприяє уповільненню процесу старіння.

    Завдяки високому вмісту поліненасичених жирних кислот вживання в їжу цей продукт сприяє зниженню рівня холестерину в крові. Також ці елементи сприяють поліпшенню роботи головного мозку, надають профілактичний вплив на роботу серцево-судинної системи, не допускаючи утворення атеросклеротичних бляшок.

    Завдяки наявності калію в м'ясі цього мешканця морів з організму виводяться зайві солі, що, в свою чергу, значно зменшує набряки. Слід зазначити, що для досягнення подібного ефекту найкраще вживати жирну частина, оскільки саме в ній міститься максимальна концентрація калію.

    Зубатка: калорійність, склад, властивості і користь


    Даний вид риби стимулює нормалізацію роботи організму, а також покращує колір обличчя завдяки наявності вітамінів А і Є. Крім того, ці елементи благотворно позначаються на захисні функції імунної системи. Наявність великої кількості вітаміну D приводить в порядок систему кровотворення, усуваючи можливі збої в її роботі. Також він дуже важливий для нормального формування кісткової системи, оптимальної роботи серця і нервової системи.

    Попереджає виникнення атеросклерозу вітамін РР, який в достатку міститься в цьому продукті.

    Страви, приготовлені з м'яса зубатки, є прекрасним ліками. При збої в роботі системи травлення, а також дестабілізації обмінних процесів вони цілком можуть замінити медикаментозне лікування. Безперечну користь вони надають також при гіпертонії, ішемічної хвороби.

    Зубатка: калорійність, склад, властивості і користь


    Даний продукт є джерелом молодості, стимулюючи оновлення клітин і сповільнюючи процеси старіння в організмі. З цієї причини його рекомендується включати в раціон всім, хто хоче якомога довше залишатися молодим і красивим.

    Протипоказання


    Даний продукт відрізняється хорошою переносимістю і практично не має протипоказань. Проте варто бути обережними тим, хто має виражені алергічні реакції на різновиди морепродуктів. В цьому випадку можна спробувати невелику кількість зубатки і простежити за своєю реакцією.

    Важливо при цьому пам'ятати про помірність, хоча, треба сказати, м'ясо морського вовка можна вживати в їжу хоч кожен день.
    загрузка...
    Написати Вконтакте