» » Ізюм: калорійність, склад і корисні властивості для організму
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 13:21)   
  •   0   
  •  440 
Ізюм – це виноград в сушеному вигляді, який після висушування володіє великою кількістю корисних властивостей. Він дуже популярний в азіатських країнах, його використовують як самостійну страву або додають в інші страви, особливо в випічку. Перші згадки про це сухофрукті датуються в текстах Стародавнього Єгипту.

Склад


Родзинки багатий харчовими волокнами, органічними кислотами і вуглеводами, також в ньому міститься рослинний білок і жир. Крім цього, він є рекордсменом за кількістю калію, до складу також входять:

  • вітаміни А, С, групи В, нікотинова кислота;

  • селен, залізо, кальцій, фосфор, магній, цинк, натрій;

  • ніацин і нікотинова кислота.


  • У ньому також міститься:

  • до 875 % цукру у вигляді фруктози і глюкози;

  • 29 % азотистих речовин;

  • 23 % кислот;

  • 29 % золи;

  • 13 % клітковини.


  • Корисних речовин в ізюмі в десять разів більше, ніж у свіжому винограді.

    Ізюм: калорійність, склад і корисні властивості для організму

    Калорійність


    У 100 г родзинок міститься максимум 300 ккал в залежності від сорту винограду. Вміст цукру в сухофрукті у вісім разів вище, ніж у ягодах винограду. Він досить калорійний і при надмірному вживанні може викликати ожиріння.

    Корисні властивості


    Лікувальні властивості родзинок цінувалися ще в стародавні часи. Вони зумовлені наявністю великої кількості вітамінів і мінеральних речовин.

    Ізюм корисний вагітним жінкам, людям, що працюють у важких фізичних умовах.
    Він активно використовується в народній медицині при різних захворюваннях як самостійно, так і у вигляді відварів і настойок. Сухофрукт благотворно впливає практично на всі органи людини і використовується в якості як лікувального, так і профілактичного засобу.

    Використання в медицині


    У медицині значення родзинок важко переоцінити, його унікальний склад допомагає вирішити багато проблем зі здоров'ям. Всі корисні властивості збереглися від винограду, тільки в кілька разів більше.

  • Зміцнює імунітет.

  • Позбавляє від набряків.

  • Має заспокійливу дію і плідно впливає на нервову систему, бореться з безсонням.

  • Стабілізує роботу шлунково-кишкового тракту.

  • Завдяки великому вмісту калію бореться з проблемами серцево-судинної системи. Магній і калій зміцнює міокард і нормалізує скоротливу роботу серцевого м'яза. Застосовується при вегетосудинної дистонії.

  • При лихоманці заповнює рідину в організмі.

  • Активно використовується в вигляді відварів в народній медицині для лікування бронхіту, кашлю, застуди, нежиті і пневмонії.

  • Застосовується в якості активного вітамінного засобу, а також при гіпертонії, анемії і захворювання ясен і зубів.

  • Знижує артеріальний тиск.

  • Змішаний з курагою, збільшує кількість грудного молока у годуючих матерів.

  • Підвищує гемоглобін у вагітних жінок.

  • Відвари знімають головний біль при перевтомі.

  • Темний родзинки допомагає позбутися від лишаю, фурункулів і жовтяниці.

  • Допомагає впоратися із захворюваннями сечового міхура та нирок.

  • З його допомогою можна лікувати остеохондроз і остеопороз.

  • Відварами вдається позбутися від запору у грудних дітей.

  • Впливає на сексуальну активність, збільшуючи її як у жінок, так і у чоловіків.

  • Вирішує проблеми із зором. При регулярному вживанні ви уникнете втрату зору.

  • Входить до складу кальцій робить благотворний вплив на опорно-руховий апарат, збільшуючи міцність кісток.

  • Завдяки своєму хімічному складу приймає участь у профілактиці виникнення онкологічних новоутворень.

  • Використовується в якості очисного засобу для лікування закрепів.

  • Неоціненну користь принесе людям, які страждають печією.

  • Ефективно використовується для розслаблення жовчних проток.


  • Дуже корисний дітям, його можна брати з собою на прогулянку, щоб втамувати голод.

    Ізюм: калорійність, склад і корисні властивості для організму

    Використання в косметології


    На підставі родзинок готуються зміцнюючі маски при випаданні волосся, а також маски для обличчя, які допомагають шкірі стати більш пружною і шовковистою.

    Родзинки для схуднення


    Незважаючи на високу калорійність, сухофрукт може використовуватися при ожирінні в якості перекусу між прийомами їжі. Він допомагає подолати відчуття голоду і знизити апетит. При його вживанні на животі не відкладається жир, незважаючи на те, що у складі присутня значна кількість вуглеводів. Навіть розсмоктування маленької ягідки допомагає втамувати голод і при цьому дати необхідну порцію енергії організму.

    Протипоказання до застосування


    Родзинки протипоказаний до вживання при наявності таких захворювань:

  • ожиріння;

  • цукровий діабет;

  • гостра серцева недостатність;

  • виразкова хвороба дванадцятипалої кишки і шлунка під час загострення;

  • туберкульоз у відкритій формі;

  • ентероколіт;

  • при наявності індивідуальної непереносимості або алергії.


  • Висока калорійність сухофрукта може завдати шкоди організму, тому необхідно ретельно контролювати вживання людям, що прагнуть скинути зайву вагу.

    Ізюм: калорійність, склад і корисні властивості для організму

    Корисно знати


    Існує кілька сортів винограду, з якого отримують різні види родзинок.

  • Звичайний – середнього розміру і оливкового кольору з однією кісточкою.

  • Кишмиш зі світлих сортів винограду – дрібний світлий родзинки без кісточок, відомий в торгівлі під назвою «сабз».

  • Солодкий і великий з однією або двома кісточками і насиченим смаком, в основному виробляють з сорту винограду «Дамські пальчики».

  • Коринка – кілька видів чорного родзинок, які відрізняються за ступенем солодощі. Цей вид вважається найбільш корисним і поживним, він більш інтенсивно здатний підвищити рівень гемоглобіну і зміцнити захисні сили організму.


  • Ізюм: калорійність, склад і корисні властивості для організму


    Для сушіння родзинок використовується два основних способи:

  • Сушка на сонці природним чином – офтоби. При цьому прискорити процес можна за допомогою бланшування у содовому розчині.

  • Сушіння в тіні, в захищеному від сонця приміщенні – сояги. Цей метод є більш тривалим, але дбайливим.
  • загрузка...
    Написати Вконтакте