» » Кета – склад, калорійність, корисні властивості
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 13:03)   
  •   0   
  •  437 
Кета – один з видів дикого лосося, дуже велика за розміром риба. Відомо, що найбільші її представники живуть у водах поблизу Аляски (довжина може досягати 1 метра і більше). Біля берегів Росії її розміри звичайно не більше 70-75 см. В середньому, риба живе від 3 до 6 років. Іноді можна зустріти і стару кету , вік якої – 10 років, але в більшості випадків кета гине після нересту, який трапляється у неї єдиний раз у житті.
У списку лососевих риб кета на другому місці за смаковими якостями ікри (обійшовши ікру горбуші) – такий продукт цінується в усьому світі і є недешевим, що цілком зрозуміло: ікра кети велика і дуже смачна!

Склад


Ця риба – практично рекордсмен серед багатьох риб за вмістом білка – перше місце можна віддати лише кальмарам. Справа в тому, що білок у кете – п'ята частина від всієї риби! Жиру в рибі зовсім небагато (близько 5%), і він високої якості – кета містить жирні кислоти (омега). Інша маса припадає на воду, тому рибу краще за все запікати в духовці, а не смажити, інакше після смаження вона буде трохи сухий.

Кета – склад, калорійність, корисні властивості

Окреме слово про ікрі. У ній більше однієї третини займає чистий білок. Ікра кети є енергетично цінним продуктом. Також в ній є поліненасичені жирні кислоти, важливі для організму людини мікроелементи і лецитин.
Основні речовини в складі кети (на 100 г продукту):



  • білки – 19 грамів,

  • жири – 57 грамів,

  • вода – 743 грама,

  • зола – 13 грама,

  • жирні кислоти – 13 грама,

  • холестерин – 79 грамів.


  • Мікро - та макроелементи (на 100 г продукту):

  • кальцій – 20 міліграмів.

  • калій – 335 міліграмів,

  • хром – 55 міліграмів

  • натрій – 60 міліграмів,

  • цинк – 07 міліграм

  • фосфор – 200 міліграмів,

  • молібден – 4миллиграмма

  • хлор – 165 міліграмів,

  • магній – 30 міліграмів,

  • залізо – 06 міліграм


  • Також риба багата вітамінами A, B, D, E, PP і біотином.
    Кета – склад, калорійність, корисні властивості

    Калорійність


    Калорійність кети (м'ясо) – приблизно 127 ккал з розрахунку на 100 р. Ікра – 250 ккал на 100 г продукту.
    Всупереч тому, що кета містить чималу кількість жиру, її м'ясо зовсім не висококалорійне. Білок дуже добре засвоюється, а жири швидко розщеплюються завдяки високому вмісту лецитину.
    Дієтологами встановлено, що саме такий склад м'яса є найкращим для організму людини, оскільки перетравлення їжі буде відбуватися без величезних витрат енергії.

    Корисні властивості


    Кета корисна як при фізичних навантаженнях, так і при розумових. Також корисно її їсти вагітним, а також людям з ослабленим після хвороби імунітет. У складі риби є метіонін, який благотворно впливає на печінку і успішно бореться з депресією. Ікра ж кети ідеальна в якості афродізіака, а також при безплідді – який у ній міститься вітамін е нормалізує репродуктивну систему.
    Кета – склад, калорійність, корисні властивості

    Застосування кети в медицині


    Жир, який міститься в кете, є корисним продуктом і рекомендований лікарями для лікування атеросклерозу, анемії, хвороб шлунку і серцево-судинних захворювань. Завдяки риб'ячому жиру поліпшується обмін ліпідами в організмі і нормалізується стан при шкірних хворобах (екзема, псоріаз).

    Використання в косметології


    Риб'ячий жир кети також містить корисні жирні кислоти (омега), і в косметології його застосовують в якості омолоджуючого засобу – кислоти запобігають старінню, борючись з вільними радикалами. З ікри отримують екстракти, з яких готують креми. Вартість такої продукції велика, однак ефект від крему величезний: він розгладить зморшки і збільшить еластичність шкіри. Також з ікри кети виробляють косметику для відновлення після пластичних операцій.
    Кета – склад, калорійність, корисні властивості

    Кета для схуднення


    Кета, як і багато морепродукти, представляє величезну користь для людського організму через малу калорійність і відмінною засвоюваності. М'ясо цієї риби корисно для боротьби із зайвою вагою, а також при гіпертонії. Склад кети цікавий тим, що при вживанні продукту м'ясо не буде «перетворюватися» в організмі в жир, а максимально переработается в енергію. Також варто відзначити і наявність вітамінів і мікроелементів, завдяки яким ваші волосся, кістки і шкіра будуть в чудовій формі.

    Корисні відомості


    М'ясо та ікру кети містить речовину тіамін, який здатний захистити людський організм від шкідливих токсинів спиртного. Якщо ви зібралися пити алкоголь, то по можливості замовте страву з цієї риби.
    Для косметичних масок ні в якому разі не купуйте ікру кети в магазинах або супермаркетах, оскільки вона часто продається з великою кількістю солі.
    Кета – склад, калорійність, корисні властивості

    Досі вченими неясно, як саме кета вміє знаходити річку, в якій вона з'явилася на світ, однак це факт: риба нереститься в «рідному місці» і тільки один раз у своєму житті. Є версія, що вона має вельми чутливі органи нюху і здатна вловлювати найдрібніші нюанси, по яких і визначає склад води.
    Кетова шкура використовується для виробництва сувенірів і навіть взуття. Мова йде про рибу під час нересту – тільки в такому випадку шкіра у неї стає темною, грубої і придатною для виготовлення продукції.
    загрузка...
    Написати Вконтакте