» » Журавлина – склад, калорійність, корисні властивості
  • автор: admin  
  • (7-12-2015, 13:02)   
  •   0   
  •  2169 
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/zhuravlina-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost_721.jpeg-->Журавлина – склад, калорійність, корисні властивості
Журавлину воістину можна назвати самою головною ягодою серед російського народу. Однак американці і жителі скандинавських країн також відстоюють свої права на це рослина. У ранні часи у індійців існувала легенда, яка розповідала про те, що журавлина росте нібито в місцях, де колись билися велетні , а журавлинний сік означає їхню пролиту кров. Жителі Крайньої Півночі на території РФ теж мають свої перекази і повір'я, тому не можна точно назвати «справжню батьківщину» цієї ягоди. Таким чином, журавлина – інтернаціональне рослина. Вона являє собою чагарник, що має невеликої висоти пагони, на яких розташовані маленькі червоні кулясті плоди.
Європа дізналася про журавлині, коли купці зі скандинавських держав стали ввозити на своїх торгових судах величезні бочки з ягодами. У той час вважалося, що журавлина – ефективний засіб від багатьох хвороб, в тому числі – від цинги. Раніше ягоди збиралися прямо на болотах, але це завжди було дуже трудомістким справою, і згодом на території США, Канади, а також Польщі та Білорусі стали застосовувати промислові методи збору журавлини.
В Росії дуже багато цінителів журавлини. За старою традицією, необхідно поклонятися ягодам – це робиться для того, щоб визнати їх цілющі властивості і таким чином подякувати за це. Якщо раніше різні народи світу вивчали властивості ягід ненауковим шляхом, то зараз про користь журавлини можуть багато розповісти вчені та медики.

Склад


Багато видів лісових і болотних ягід містять у собі величезні запаси біологічно активних речовин. Журавлина не відстає від своїх лісових сусідів і навіть в якомусь плані перевершує їх. Давайте розглянемо, що має в своєму складі ця ягода.
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/zhuravlina-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost_123.jpeg-->Журавлина – склад, калорійність, корисні властивості

Насамперед, це вітаміни і їх тут чимало:


  • бета-каротин (вітамін А) – 002 мг,

  • аскорбінова кислота (С) – 55 мг,

  • тіамін (В1) – 02 мг,

  • ніацин (РР або В3) – 02 мг,

  • рибофлавін (В2) – 02 мг,

  • піридоксин (вітамін В6) – 008 мг,

  • фолієва кислота (вітамін В9) – 1 мкг,

  • філохінон (К) – 10 мг.


  • Також варто згадати про мікро - і макроелементів:

  • йод – 5 мкг,

  • калій – 120 мг,

  • натрій – 12 мг,

  • магній – 8 мг,

  • кальцій – 14 мг,

  • залізо – 06 мг,

  • мідь – 04 мг,

  • марганець – 06 мг,

  • фосфор – 11 мг.


  • До складу журавлини входять і цінні органічні кислоти:

  • яблучна

  • лимонна

  • щавлева

  • хінна

  • урсолова

  • бензойна

  • янтарна та ін.


  • Крім всього перерахованого, ягоди – джерело хімічних сполук, корисних для організму людини: флавоноли, антоціани, фенолокислоти, катехіни й ін). Вміст пектину в журавлині: 11 г на 100 г ягід. Пектин знищує радіоактивні речовини, а також небезпечні сполуки свинцю, цезію і т. п. Багато співробітників підприємств, що спеціалізуються на шкідливих виробництвах, намагаються включати в свій раціон харчування цю ягоду.
    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/zhuravlina-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost_525.jpeg-->Журавлина – склад, калорійність, корисні властивості

    Калорійність


    Калорійність у журавлини дуже низька, причому окультурені ягоди містять ще менше калорій, ніж дикорослі. Калорійність журавлини болотної: 35 ккал, журавлини, вирощуваної на плантаціях: 26 ккал (з розрахунку на 100 г ягід).
    Крім того, заморожені ягоди журавлини найменш калорійні: в них налічується трохи більше 15 ккал на 100 г продукту. Однак якщо ви захочете побалувати себе журавлиною з цукром, то цей десерт буде вже більш висококалорійним: майже 272 ккал. Сушена журавлина також має високий показник: 308 ккал. Найбільше в журавлині міститься води і вуглеводів, також в ягодах є зола і клітковина.

    Корисні властивості


    Лікувально-профілактичні властивості журавлини обумовлені підвищеним вмістом деяких речовин в її соку. Наприклад, танін, що знаходиться в ягодах, успішно бореться з інфекціями. Згідно з результатами медичних досліджень, ця речовина володіє прекрасним антимікробну дію, знищуючи шкідливі мікроорганізми на клітинному рівні. Натуральні речовини, які містить сік журавлини, перешкоджають небезпечним для здоров'я людини бактерій прилипати до стінок певних органів і, тим самим, не дають розвиватися хвороб.
    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/zhuravlina-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost_436.jpeg-->Журавлина – склад, калорійність, корисні властивості

    Також відомо, що журавлина посилює ефект від вживання майже всіх ліків. Яблучна і лимонна кислоти беруть участь у формуванні природного складу мікрофлори, а також сприяють зниженню pH середовища. За рахунок їх дії в кишечнику знижуються процеси гниття. Кисла ягода, яку в народі прозвали «королевою боліт», застосовується у багатьох сферах оздоровлення людини за рахунок свого багатого вітамінного комплексу і численних органічних сполук. Одним словом, журавлина має всебічний вплив на людський організм.

    Використання в медицині


    Ягоди журавлини, як відомо, вживають перелітні птахи (одне з народних назв – «ягода журавлина) – так вони набираються сил для перельотів та подальшого існування. Люди з часом теж знайшли застосування ягід в лікувальних і профілактичних цілях. Розглянемо, яку користь приносить журавлина людині:

  • При дефіциті вітаміну C, при авітамінозі.

  • При певних хворобах, пов'язаних з травленням, журавлина справляється на ура. Тут потрібно відзначити не тільки гастрит зі зниженою кислотністю, але і отруєння, сальмонельоз, а також запори і поганий апетит.

  • Серцево-судинні захворювання. Ягоди допомагають у лікуванні стенокардії, атеросклерозу, ведуть боротьбу з антирадикалами і знижують ризик розвитку інфаркту та інсульту.

  • Лікування при радіоактивному впливі, виведення важких металів з організму.

  • Користь при гінекологічних проблемах і хвороби сечовидільної системи.

  • При отруєннях, в тому числі чадним газом та деякими отруйними рослинами.

  • Журавлина корисна для ясен і зубів.

  • Сік ягід допомагає при лишаях, опіках, гнійних ранах, псоріазі, вітіліго і облисінні.

  • При застуді (ангіна, кашель, грип), лихоманці, ознобі.


  • Застосування в косметології


    Ягоди можна зберігати протягом довгого часу. За своєю природою журавлина – відмінний консервант. Завдяки такій якості в косметології вже давно використовують цю ягоду. Найбільше користуються попитом креми з журавлинного соку, відбілюючі шкіру. Такий крем використовують для того, щоб прибрати веснянки або пігментні плями.
    Але можна не купувати крем, а зробити маску з журавлини в домашніх умовах, тільки треба врахувати важливу умову: м'якоть ягід не повинна стикатися з алюмінієм або іншим металом, тому для створення маски беріть тільки дерев'яну ложку або лопатку.
    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/zhuravlina-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost_437.jpeg-->Журавлина – склад, калорійність, корисні властивості

    Для сухої шкіри можна приготувати таку поживну суміш: пару ложок тертого ягід з'єднати з ложкою меду і ложкою оливкової олії. Нанесіть масу на обличчя і змийте холодною водою через 10-12 хвилин.
    Інший спосіб, що допомагає поліпшити стан шкіри, що в'яне: 1 яєчний жовток, 2 чайні ложки журавлинного соку і половина столової ложки жирної сметани. Змішайте всі і потримайте на обличчі близько 10 хвилин. Змийте теплою водою.
    Для жирної шкіри використовуйте наступні рецепти:

  • Столову ложку рисової муки з'єднайте з соком журавлини і нанесіть на обличчя на 10 хвилин.

  • 2 ложки тертої журавлини змішайте з сирим білком курячого яйця, додайте трохи борошна. Нанесіть на шкіру обличчя і потримайте 15 хвилин, потім змийте.


  • Також для жирної шкіри та шкіри змішаного типу корисний косметичний лід, приготований з мінеральної води і соку журавлини. Протирати шкіру льодом бажано 2 рази на день.
    Якщо на шкірі є гнійники, варто спробувати змішати білу зубну пасту з журавлинним соком і нанести цю суміш на ніч на уражені місця. Вранці змити.

    Журавлина для схуднення


    Ми вже розповіли вам про хороших очищувальні властивості ягід журавлини, які призводять до виведення багатьох шкідливих продуктів життєдіяльності (токсини, шлаки) з організму людини. Але також журавлина корисна і в цілях схуднення. Оскільки вона дає слабкий сечогінний ефект без особливої шкоди людському організму і здатна підтримувати в нормі вміст калію, то ягоди цієї рослини варто використовувати, якщо ви бажаєте скинути зайві кілограми.
    За словами дієтологів і людей, що випробували на собі «журавлинну дієту», худнути за допомогою цієї ягоди не так вже й складно. Не потрібно сильно обмежувати себе в їжі, при цьому необхідно вживати низькокалорійний напій, який готується так: промивають журавлину, дають висохнути і потім вичавлюють з неї сік. Його потрібно буде зберігати в холодному місці. Щоранку протягом 7-10 днів треба розчиняти 3 чайні ложки журавлинного соку в чистій воді (в ідеалі – мінеральна негазована) і пити натщесерце, приблизно за півгодини-годину до сніданку.
    Що стосується харчових обмежень у дієті, то вони, зрозуміло, є: не можна вживати смажене, випічку. Згідно відгуками, за тиждень з допомогою журавлиною дієти можна прибрати до 3 кг зайвої ваги.
    http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/zhuravlina-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost_878.jpeg-->Журавлина – склад, калорійність, корисні властивості

    Корисні відомості


    Не всім підійде журавлина, незважаючи на її цілющий ефект – чимало людей мають алергію на дану рослину і, зокрема, ягоди, тому в такому разі потрібно відмовитися від їх вживання.
    Всупереч тому, що при схудненні рекомендовано пити журавлинний сік натщесерце, самі ягоди вживати до їжі не можна. Зазвичай журавлина подається до завершення трапези, на десерт як джерело вітамінів і цінних корисних речовин для організму. Коли з'їсте ягоди, обов'язково прополощіть рот, щоб кислота, що міститься в журавлині, не пошкодила емаль зубів.
    Ніколи не пийте концентрований сік журавлини! Завжди розбавляйте водою, також можна додати розведений сік трохи меду.
    Людям, що страждають виразкою шлунка та 12-палої кишки, не можна вживати журавлину через високий вміст у ній кислоти.
    Ягода вкрай небажана для маленьких дітей (до 3-х років) і годуючих мам.

    Журавлина при вагітності


    А ось вагітним дівчатам і жінкам журавлину є, навпаки, рекомендується, причому на будь-якому терміні вагітності. Ягоди і сік сприяють поліпшенню імунної системи, захищають організм від різних вірусів і насичують її вітамінами. Нерідко у вагітних загострюються хвороби нирок та сечового міхура – в цих випадках журавлина надасть допомогу.
    Як правильно приймати журавлинний сік вагітним: потрібно 2 рази на день пити сік (змішаний з чистою водою) по 2 столові ложки за півгодини до їди. При регулярному вживанні можна забути про цистит. А якщо крім напою після їжі з'їдати невелику склянку ягід, то можна запобігти ризику розвитку пієлонефриту і уретриту.
    Входять до складу ягід флавоноїди благотворно впливають на кровоносні судини. Вживаючи журавлину, можна не допустити розвитку варикозу. До того ж, плід всередині майбутньої матері буде повноцінно розвиватися.
    загрузка...
    Написати Вконтакте