
Кінза – склад, калорійність, корисні властивості, протипоказання
Здорове харчування
Кінза здавна вважається однією з найцінніших прянощів. Це однорічна рослина відноситься до сімейства зонтичних. Зовні листя нагадують листя петрушки, проте на смак кінза трохи горьковата, а листя зі стеблом мають особливий аромат. У приготуванні страв (салати, супи та ін) кінза в одному ряду з кропом і петрушкою однак крім листя в кулінарії часто нерідко використовують і невеликі зерна, мають приємний запах, який поєднує в собі неповторний мікс анісу і цитрусових. Коріандр – саме так називаються ці зернятка і застосовуються в якості окремої спеції.
Вперше кінзу завезли на території нинішньої Росії та країн СНД кілька тисяч років тому з середземноморських земель. Спочатку рослина використовувалося лише як ліки, і лише пізніше люди стали додавати в страви в якості приправи. Народна назва цієї трави – блощичник (з-за характерного різкого запаху, а також зовнішнього вигляду зерняток).
Вперше про кинзі стали згадувати в Стародавньому Єгипті (приблизно 1550 р. до н. е). Серед єгиптян в той час існувало повір'я, що насіння цієї рослини обов'язково знадобляться пішов у інший світ людині. Зазвичай зернятка клали в гробниці фараонів. У той же час у Китаї, за місцевими переказами, коріандр міг зробити людей довгожителями і навіть безсмертними. У Стародавньому Римі кінза вважалася чудовим засобом для підняття апетиту. До речі, завдяки римлянам ця спеція стала відома у Європі та на території нинішньої Великобританії.
Вже в більш пізніше час пряність завезли до Австралії, Голландії та Північну Америку. А ось на російські землі кінза «прийшла» лише в 19 столітті – граф Апраксин, побувавши в Іспанії, привіз з собою ця рослина. Зараз пряна трава є практично скрізь, проте найбільше отримала поширення в східно-європейських країнах, Азії та на півночі Африки.
Що входить до складу кінзи? Це і різні вітаміни (A, B, C і PP.), і відомі всім нам мікро-, макроелементи, як наприклад, кальцій, залізо, магній, калій та фосфор, які дуже корисні для організму в цілому і його органів зокрема. Також в кинзі є алкалоїди та дубильні елементи, рутин і пектин, а також органічні кислоти і цукру.
Кінза – низькокалорійний продукт, в ній міститься всього 23 ккал (з розрахунку на 100 г), з яких більша частина припадає на білки (12 ккал), а решта практично в рівній мірі розподілено на інші поживні речовини: 6 ккал жири і 5 ккал – вуглеводи.
Завдяки цим даним можна включити кінзу в ряд дієтичних систем живлення, виходячи з кількості білків, вуглеводів і жирів. Нижче ви дізнаєтеся про те, як схуднути на цій прянощі.
Кінза має ряд цілющих властивостей, тому її так цінують у багатьох країнах світу. Цією пряністю лікують певні захворювання та недуги, про яких ми розповімо вам далі. Масло, яке готується із зерен рослини, є складовою частиною різних ліків та препаратів для лікування хвороб очей (глаукома, кон'юнктивіт) і захворювань, пов'язаних з порушенням дихання.
Ефірне масло коріандру також застосовується у виробництві косметики та парфумерії (приготування мила, шампуню духів тощо). Щоб отримати 05 кг масла, потрібно як мінімум 50 кг зерняток. Те, що залишається від коріандру в процесі отримання олії, потім використовується як корм для ВРХ та птиці.
Як вже сказано вище, кінза представляє цінність не тільки як ароматна спеція, але й має цілий ряд лікувальних ефектів. По-перше, вона здатна заспокоїти нервову систему, знизити підвищений тиск і позбавити людину від безсоння. По-друге, прянощі покращує роботу травної системи. Також за допомогою неї можна знизити запалення і вилікувати такі шкірні захворювання, як екзема і пика. Насіння (коріандр) – відмінне глистогінний засіб.
Якщо щодня з'їдати трохи листя кінзи, то підвищиться активність головного мозку та покращиться робота серця. Допомагає рослину і зняти зубний біль. За допомогою кінзи виліковується стоматит і пародонтоз. Але і це ще не все. Підтримати в нормі рівень інсуліну в крові можна також за рахунок вживання прянощі. Крім того, кінза – прекрасний афродизіак. Її зерна позбавляють тіло від набряків, виводить рідину з організму.
Кінзу постійно використовують у різних косметичних цілях. Завдяки цьому трав'яному рослині люди, які мають веснянки, пігментні плями, вугровий висип або інші проблеми зі шкірою, можуть раз і назавжди позбутися від них. Масло коріандру має регенеруючою і загоюючим ефектом і рекомендовано для догляду за шкірою, що в'яне.
Однак якщо ви вирішили приготувати косметичну маску або лосьйон з олії коріандру, то повинні знати важливий факт про нього: дана речовина може викликати опіки на тілі. Саме тому ефірним маслом цієї рослини не можна користуватися людям з чутливою шкірою.
Серед домашніх засобів для догляду за шкірою можна виділити наступне – тонік з кінзи: порубаєте свіжу зелень і залийте столову ложку подрібненої трави невеликою кількістю киплячої води. Дайте настоятися близько 50-60 хвилин. Умивайтеся їм вранці і ввечері. Зберігати в холодному місці протягом 2-3 днів (після чого робіть новий настій). За допомогою даного тоніка ви позбудетеся від прищів або пігментних плям на обличчі.
Невеликі зморшки усуваються за допомогою «кинзового льоду»: той же настій (см. вище) розлийте по формах і поставте в морозильну камеру. Протирайте кубиками льоду шию та обличчя 2 рази на добу.
У всьому світі лікарі-дієтологи закликають всіх, хто хоче скинути зайві кілограми, вживати кінзу і коріандр. Крім того, що пряність низькокалорійна, вона ще й виводить шкідливі речовини з організму, а також за рахунок клітковини покращує роботу кишечника.
Але ні в якому разі не можна перевищувати норму споживання кінзи, в іншому випадку це призведе до безсоння та порушення менструації. Нормою вживання вважається 30-35 г продукту, в тому числі 3-4 г зерен (коріандр).
Не можна їсти кінзу вагітним і годуючим жінкам. Також не рекомендується вживати зелень і насіння рослини людям після інфаркту і страждаючим гіпертонією, хворобами серця і судин, тромбофлебітом.
Якщо додати кілька крапель коріандрового ефірної олії в аромалампу, то це допоможе зняти втому і стресовий стан.
Екстракт зерен коріандру, доданий до спиртне, знизить ефект сп'яніння. Також насіння коріандру і листя кінзи здатні зняти похмілля і усунути запах алкоголю з рота.
Кінзу часто додають в страви на Кавказі. Вважається, що після важкої м'ясної їжі, вона поліпшує роботу органів травлення і сприяє усуненню тяжкості в животі.
Вперше кінзу завезли на території нинішньої Росії та країн СНД кілька тисяч років тому з середземноморських земель. Спочатку рослина використовувалося лише як ліки, і лише пізніше люди стали додавати в страви в якості приправи. Народна назва цієї трави – блощичник (з-за характерного різкого запаху, а також зовнішнього вигляду зерняток).
Вперше про кинзі стали згадувати в Стародавньому Єгипті (приблизно 1550 р. до н. е). Серед єгиптян в той час існувало повір'я, що насіння цієї рослини обов'язково знадобляться пішов у інший світ людині. Зазвичай зернятка клали в гробниці фараонів. У той же час у Китаї, за місцевими переказами, коріандр міг зробити людей довгожителями і навіть безсмертними. У Стародавньому Римі кінза вважалася чудовим засобом для підняття апетиту. До речі, завдяки римлянам ця спеція стала відома у Європі та на території нинішньої Великобританії.
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/knza-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost-protipokazannya_363.jpeg-->

Вже в більш пізніше час пряність завезли до Австралії, Голландії та Північну Америку. А ось на російські землі кінза «прийшла» лише в 19 столітті – граф Апраксин, побувавши в Іспанії, привіз з собою ця рослина. Зараз пряна трава є практично скрізь, проте найбільше отримала поширення в східно-європейських країнах, Азії та на півночі Африки.
Склад
Що входить до складу кінзи? Це і різні вітаміни (A, B, C і PP.), і відомі всім нам мікро-, макроелементи, як наприклад, кальцій, залізо, магній, калій та фосфор, які дуже корисні для організму в цілому і його органів зокрема. Також в кинзі є алкалоїди та дубильні елементи, рутин і пектин, а також органічні кислоти і цукру.
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/knza-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost-protipokazannya_385.jpeg-->

Калорійність
Кінза – низькокалорійний продукт, в ній міститься всього 23 ккал (з розрахунку на 100 г), з яких більша частина припадає на білки (12 ккал), а решта практично в рівній мірі розподілено на інші поживні речовини: 6 ккал жири і 5 ккал – вуглеводи.
Завдяки цим даним можна включити кінзу в ряд дієтичних систем живлення, виходячи з кількості білків, вуглеводів і жирів. Нижче ви дізнаєтеся про те, як схуднути на цій прянощі.
Корисні властивості
Кінза має ряд цілющих властивостей, тому її так цінують у багатьох країнах світу. Цією пряністю лікують певні захворювання та недуги, про яких ми розповімо вам далі. Масло, яке готується із зерен рослини, є складовою частиною різних ліків та препаратів для лікування хвороб очей (глаукома, кон'юнктивіт) і захворювань, пов'язаних з порушенням дихання.
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/knza-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost-protipokazannya_126.jpeg-->

Ефірне масло коріандру також застосовується у виробництві косметики та парфумерії (приготування мила, шампуню духів тощо). Щоб отримати 05 кг масла, потрібно як мінімум 50 кг зерняток. Те, що залишається від коріандру в процесі отримання олії, потім використовується як корм для ВРХ та птиці.
Використання в медицині
Як вже сказано вище, кінза представляє цінність не тільки як ароматна спеція, але й має цілий ряд лікувальних ефектів. По-перше, вона здатна заспокоїти нервову систему, знизити підвищений тиск і позбавити людину від безсоння. По-друге, прянощі покращує роботу травної системи. Також за допомогою неї можна знизити запалення і вилікувати такі шкірні захворювання, як екзема і пика. Насіння (коріандр) – відмінне глистогінний засіб.
Якщо щодня з'їдати трохи листя кінзи, то підвищиться активність головного мозку та покращиться робота серця. Допомагає рослину і зняти зубний біль. За допомогою кінзи виліковується стоматит і пародонтоз. Але і це ще не все. Підтримати в нормі рівень інсуліну в крові можна також за рахунок вживання прянощі. Крім того, кінза – прекрасний афродизіак. Її зерна позбавляють тіло від набряків, виводить рідину з організму.
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/knza-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost-protipokazannya_777.jpeg-->

Застосування в косметології
Кінзу постійно використовують у різних косметичних цілях. Завдяки цьому трав'яному рослині люди, які мають веснянки, пігментні плями, вугровий висип або інші проблеми зі шкірою, можуть раз і назавжди позбутися від них. Масло коріандру має регенеруючою і загоюючим ефектом і рекомендовано для догляду за шкірою, що в'яне.
Однак якщо ви вирішили приготувати косметичну маску або лосьйон з олії коріандру, то повинні знати важливий факт про нього: дана речовина може викликати опіки на тілі. Саме тому ефірним маслом цієї рослини не можна користуватися людям з чутливою шкірою.
Серед домашніх засобів для догляду за шкірою можна виділити наступне – тонік з кінзи: порубаєте свіжу зелень і залийте столову ложку подрібненої трави невеликою кількістю киплячої води. Дайте настоятися близько 50-60 хвилин. Умивайтеся їм вранці і ввечері. Зберігати в холодному місці протягом 2-3 днів (після чого робіть новий настій). За допомогою даного тоніка ви позбудетеся від прищів або пігментних плям на обличчі.
Невеликі зморшки усуваються за допомогою «кинзового льоду»: той же настій (см. вище) розлийте по формах і поставте в морозильну камеру. Протирайте кубиками льоду шию та обличчя 2 рази на добу.
Кінза для схуднення
У всьому світі лікарі-дієтологи закликають всіх, хто хоче скинути зайві кілограми, вживати кінзу і коріандр. Крім того, що пряність низькокалорійна, вона ще й виводить шкідливі речовини з організму, а також за рахунок клітковини покращує роботу кишечника.
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/knza-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost-protipokazannya_558.jpeg-->

Але ні в якому разі не можна перевищувати норму споживання кінзи, в іншому випадку це призведе до безсоння та порушення менструації. Нормою вживання вважається 30-35 г продукту, в тому числі 3-4 г зерен (коріандр).
Протипоказання
Не можна їсти кінзу вагітним і годуючим жінкам. Також не рекомендується вживати зелень і насіння рослини людям після інфаркту і страждаючим гіпертонією, хворобами серця і судин, тромбофлебітом.
Важливо знати
Якщо додати кілька крапель коріандрового ефірної олії в аромалампу, то це допоможе зняти втому і стресовий стан.
Екстракт зерен коріандру, доданий до спиртне, знизить ефект сп'яніння. Також насіння коріандру і листя кінзи здатні зняти похмілля і усунути запах алкоголю з рота.
Кінзу часто додають в страви на Кавказі. Вважається, що після важкої м'ясної їжі, вона поліпшує роботу органів травлення і сприяє усуненню тяжкості в животі.

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/zra-sklad-kalorynst-korist-shkodu_511.jpeg--> Зіра являє собою насіння пряної трави — індійського кмину,

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/korandr-sklad-opis-kalorynst-korisn-vlastivost_991.jpeg--> Коріандр – трав'яниста пряна рослина, що

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/kardamon-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost-protipokazannya_151.jpeg--> Ще в давнину в різних країнах світу,

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/karr-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost_231.jpeg--> Карі вже давно здобула популярність в країнах СНД. Її

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/kapersi-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost_891.jpeg--> Каперси – корисний продукт, що отримується з рослини

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/keshyu-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost_331.jpeg--> Кешью – особливий горіх. Він відрізняється від інших