» » Користь бобових для схуднення та здоров'я
  • автор: admin  
  • (16-03-2015, 17:58)   
  •   0   
  •  683 

Про користь бобових








http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/korist-bobovih-dlya-shudnennya-ta-zdorovya_471.jpeg-->Користь бобових для схуднення та здоров'я
Сочевицю, боби і горох, соя та квасоля, нут та інші бобові зазвичай вважають «важкою» їжею, яка довго засвоюється і викликає перевантаження в шлунково-кишковому тракті. Спробуємо розібратися, чи корисні бобові і кому не варто їх вживати.


Різноманітність бобових


Вибір бобових культур величезний. Навіть арахіс, який зазвичай зараховують до горіхів, насправді відноситься до бобових. Крім того, всіма улюблений шоколад і какао виробляються з какао-бобів.

Більш дешеві і популярні у нас види бобових культур - це сочевиця, квасоля і горох.
Зазвичай бобові застосовують для приготування супів, супів-пюре і салатів. Крім того, бобові культури використовують для приготування гарнірів. У китайській кухні дуже популярний арахіс, а служить він там саме гарніром - або до свинини або курки.

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/korist-bobovih-dlya-shudnennya-ta-zdorovya_962.gif-->Користь бобових для схуднення та здоров'я


Всім звично і зручно використовувати зелений горошок та кукурудзу в приготуванні салатів. Багато видів квасолі незамінні для раціону харчування, їх можна побачити на столі будь-якої сім'ї. Зелена стручкова квасоля дуже корисна, вона навіть не вимагає тривалої термічної обробки.
Російська кухня найбільше цінує і застосовує для приготування страв горох. Крім каш і супів, на основі гороху варили дуже смачний і корисний кисіль.
Кавказька кухня в достатку має страви з квасолі, по своїй розмаїтості вони не поступаються мексиканському меню. По-грузинськи квасоля називається лобіо, готують лобіо як гострим, пряним, так і в якості холодної закуски.

А українці дуже люблять пироги з квасолею. Жодне весілля чи поминки не обходяться без цих смачних пиріжків з квасолею.




http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/korist-bobovih-dlya-shudnennya-ta-zdorovya_853.gif-->Користь бобових для схуднення та здоров'я




З бобових виробляють і масло. Соєва олія ідеально підходить для смаження, його використовують для приготування салатів, для різноманітної випічки. Соєва олія, як і будь-яке інше рослинна, є корисним і цінним продуктом.

Корисні властивості бобових


Калорійність багатьох круп і бобових культур приблизно схожа. Але білка в цих продуктах набагато більше, вони і цінні саме з цих причин. Бобові обов'язково входять в раціон вегетаріанців як раз із-за того, що містять в собі багато рослинного білка. Наприклад, горох, квасоля і сочевиця майже на чверть складаються білка, а соя - на третину.
Якщо ж ви не дотримуєтеся принципів вегетаріанства, бобові рекомендується вживати як гарнір з тваринним білком. Рослинний і тваринний білок взаємно покращують засвоєння організмом і того, і іншого.
На думку дієтологів, бобові повинні становити 8-10% раціону.

Вживають бобові практично на будь-яких стадіях їх дозрівання. Дуже цінується по своїм смаковим якостям «молочна стиглість» багатьох культур.
Крім вмісту білка, бобових є грубі волокна - рослинна клітковина . Вона необхідна для нормальної роботи травної системи, а також для збереження відчуття ситості. Наприклад, з'ївши склянку сочевиці, ви отримаєте половину добової норми клітковини.
Бобові містять вітамін A та вітаміни групи B, залізо, кальцій, фолієву кислоту.


Кому бобові протипоказані


Незважаючи на користь бобових, вживати їх можна не всім. Білок, який міститься в цьому продукті, складний для засвоєння і переварювання. Для того щоб він добре засвоївся, необхідна тривала термічна обробка. Можна перед приготуванням замочити продукт в прохолодній воді.
Бобові протипоказані при захворюваннях кишечника і шлунка, при захворюваннях жовчовивідних шляхів в гострій фазі. Після лікування даних захворювань вживання бобових також обмежується.
Метеоризм забезпечений?

У свіжому вигляді бобові вживають у їжу тільки у стадії молочної стиглості», тобто ще не дозрілі. Сухі або зрілі боби для приготування вимагають термічної обробки. Інакше вам забезпечені напади метеоризму.
Бобові краще вживати або як гарнір, або в якості іншої добавки до страви. Наприклад, тушкована курка з квасолею, салат з консервованою кукурудзою. У цих випадках ризик виникнення метеоризму буде зведений до мінімуму. Крім того, необхідно рясне пиття, щоб неприємного ефекту не було.
Ще один спосіб полегшити засвоєння бобових - безпосередньо перед готовкойзамочить їх у воді на кілька годин. Така процедура безпечна з точки зору збереження корисних речовин (вітамінів і мінералів), але дозволить вимити зайвий крохмаль і знизить калорійність готового страви.


Правила готування бобових


• у процесі варіння не можна доливати холодну воду (гарячу),

• якщо ви хочете додати кислий продукт (наприклад, помідори), додайте їх в кінці,

• солити також краще в кінці варіння.
загрузка...
Написати Вконтакте