» » Правильне харчування для вагітних: меню при вагітності по триместрах
  • автор: admin  
  • (16-03-2015, 16:03)   
  •   0   
  •  4201 

Харчування вагітної жінки: меню



Правильне харчування для вагітних: меню при вагітності по триместрах
Ці меню складено, виходячи з рекомендацій МОЗ щодо харчування вагітної жінки. Більшість лікарів сходяться на думці, щодо того, що строге вегетаріанство, обмеження калорій більше, ніж на 300 ккал від добової потреби в енергії, і виключення деяких прийомів їжі може бути небезпечно для здоров'я вагітних і плода.
Якщо ви до вагітності систематично сиділи на дієтах для схуднення, брали Бади і тренувалися на постійній основі, для розробки раціону харчування під час вагітності слід звернутися до дипломованого дієтолога, так як передбачити метаболічні реакції адаптованого до навантаження організму «заочно» не представляється можливим.
Ці раціони призначені для здорових жінок, які не мають проблем з вагою, і прагнуть підтримати фігуру, дотримуючись збалансоване харчування під час вагітності . Розберемося, що таке правильне харчування для вагітних, і яке меню вагітної жінки в кожному з триместрів не дозволить додати в жировій масі, але забезпечить нормальний розвиток плоду.


Харчування вагітної в першому триместрі


Вже в першому триместрі вагітності переходимо на здорове харчування: повністю виключаємо зі свого раціону:

  • Кава розчинна, міцний чай, алкоголь;

  • Напівфабрикати і їжу швидкого приготування, а також (дуже бажано!) фастфуд.


  • Обмежуємо на ранніх термінах вагітності:

  • Кава варений (1 чашка);

  • Солодощі - 1 порція 1 раз у 2-3 дні;

  • Солоні і мариновані овочі - як тільки можливо, їх вживання перевантажує нирки.


  • Зразкове меню вагітної в першому триместрі:


  • Сніданок: 1-2 фрукта, 1-2 тосту з вершковим маслом або 1 тарілка каші на воді з вершковим маслом.

  • 2 сніданок: 200 г сиру 2 яйця (чергувати), фрукт або фруктовий салат.

  • Обід: суп на курячому або овочевому бульйоні, порція м'яса з гарніром з цільнозернових круп, салат.

  • Вечеря: м'ясо, риба або бобові 200 г, 1-2 столові ложки гарніру типу каші чи картоплі, фрукт або солодощі (не кожен день, не більше 1 порції).

  • Перед сном, якщо потрібно, можна з'їсти 4 яєчних білка, випити кефір або з'їсти несолодкий йогурт.


  • Харчування в другому триместрі вагітності


    «Виключення» в харчуванні вагітних у другому триместрі залишаються тими ж, що і в першому. Рекомендується трохи зменшити порції і збільшити кількість прийомів їжі, щоб уникнути тяжкості.
    Меню вагітної у другому триместрі:

  • Сніданок: 200 г каші з вершковим маслом і фрукт. Допускаються фреші і смузі, особливо якщо фрукти створюють відчуття тяжкості в животі.

  • Другий сніданок: 150 г сиру, фрукт, або 1 яйце, 1 білок і фрукт.

  • Обід: порція м'яса або риби, половина порції супу, половина порції гарніру, порція овочевого салату .

  • Полудень: 200 г сиру з сухофруктами, або кефір з фруктом, можна кефір з бісквітами або солодощами, але не кожен день.

  • Вечеря: 150-300 г риби або м'яса, 2-3 столові ложки вуглеводного гарніру, овочевий салат.

  • Перед сном можна випити кефір, якщо потрібно.


  • Харчування в третьому триместрі вагітності


    У третьому триместрі вагітності допускається 6-7 разове харчування, прийом їжі кожні 2 години, особливо якщо ви відчуваєте важкість. Постарайтеся обмежити сіль, і проконсультуйтеся з лікарем щодо норм споживання води, це індивідуальний показник.
    Меню вагітної в 3-му триместрі:

  • Сніданок: 1 тост з маслом і джемом або медом, половинка грейпфрута, або 100 г каші і половинка фрукта.

  • Другий сніданок: 100 г сиру або йогурту, ягоди або фрукт.

  • Обід: порція супу, порція хліба.

  • Другий обід: 200-300 г м'яса або риби, овочевий салат, десерт, якщо потрібно.

  • Полуденок: порція горіхів або насіннячок, трохи сухофруктів.

  • Перший вечеря: фрукт або фруктове пюре; яєчня (омлет) і овочевий салат або будь-яке м'ясне або рибне блюдо з овочами; скибочка хліба або порція вуглеводного гарніру.

  • Другий вечеря: половина порції білкового страви з овочевим салатом або суп-пюре з куркою або рибою, або смузі із кефіру і фруктів.

  • Перед сном: яєчні білки або кефір.


  • Збільшувати калорійність харчування при вагітності, якщо це необхідно, слід за рахунок якісних фруктів, овочів, каш, м'яса і риби, а не за допомогою кондитерських виробів. Взагалі, більшість дієтологів рекомендують готувати десерти для вагітних будинку, з використанням коричневого цукру, борошна грубого помелу, свіжих фруктів та сиру.
    Крім того, рекомендується прийом спеціальних вітамінно-мінеральних комплексів для вагітних і вживання не менше 2 л чистої води на добу, якщо немає протипоказань.
    Фітнес-тренер Олена Селіванова - для http://diety.pp.ua/ .
    загрузка...
    Написати Вконтакте