
Калина - корисні властивості
Здорове харчування
Калина - корисні властивості
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/kalina-korisn-vlastivost_471.jpeg-->
Про те, що ці красиві, але кислуваті на смак червоні ягідки є прекрасним і доступним природними ліками знають, здається, всі. Але не зайвим все ж буде нагадати, чим корисна калина червона, в якому вигляді і для чого її застосовують. 
Калина: корисні властивості і протипоказання
Той факт, що корисні властивості калини дійсно мають лікувальну цінність і ефективність, доведено часом. Тому ця рослина активно використовується в народній медицині, рецепти якої перевірені століттями і поколіннями.
Згадаймо ж, чим корисна калина:
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/kalina-korisn-vlastivost_862.gif-->

• ягоди рослини - просто природний джерело вітаміну С, завдяки чому вона дуже ефективна при лікуванні простудних захворювань і захворювань органів дихання;
• у ній є таке рідкісне речовина, що володіє хорошим зволожуючим дією, як інвертний цукор (міститься і в меді), що дуже активно використовує косметологія;
• пектин у складі калини - натуральний компонент, що сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту;
• сапоніни, вібурнін, жовто-червоні смоли і дубильні речовини наділяють рослина хорошим кровоспинну властивістю, у тому числі маткових. Це одне з тих якостей, ніж калина корисна для жінок;
• вона знижує тиск і стимулює кровотворення;
• багатий мінеральний склад та різноманіття вітамінів допомагають впоратися з депресією, стресами і поганим настроєм, зміцнити здоров'я в цілому.
Однак є стани, при яких корисні властивості калини можуть обернутися шкодою. До таких протипоказань відносяться:
• вагітність і схильність до алергічних реакцій (надлишок вітаміну С може призвести до висипань);
• гіпотонія (побільшена гіпотонічним дією калини вона може закінчитися втратою свідомості);
• підвищена кислотність шлунка;
• подагра (входять до складу калини кислоти можуть спровокувати загострення хвороби).
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/kalina-korisn-vlastivost_533.gif-->

Корисні властивості калини: рецепти
Ще одним плюсом на користь цієї рослини є те, що свої корисні властивості калина червона зберігає у кожній своїй частині: в ягодах і їх кісточках, листках, корі, гілках. І ми пропонуємо вам взяти на озброєння кілька рецептів використання чудових властивостей цієї рослини.
1. Сік калини, отриманий в результаті перетирання ягід, в чистому вигляді сприяє регенерації виразки шлунка та усуває кишкові коліки, попереджає утворення злокачествленних поліпів прямої кишки. Чай з соку калини, підсолоджений столовою ложкою меду, чудово допоможе впоратися з застудою, кашлем, гіпертонією і хворобами печінки. Крім цього, корисні властивості соку калини виявляються не тільки при внутрішньому застосуванні. В якості примочок його можна застосовувати при діатезі, лишаях та юнацьких вуграх.
2. Не втрачаються корисні властивості і у калини з цукром. Перетерті з цукром ягоди - прекрасна заготовка, яка добре зберігається і використовується для приготування антипростудного і вітамінізуючого чаю. Посилити його дію можна додаванням меду і кориці.
3. Чай, приготований з квіток калини з додаванням меду, допоможе при хворобливих місячних, а також при гастриті.
4. Велика кількість вітамінів - ще не все, чим корисні ягоди калини. Вони містять у собі багато пектину, завдяки чому приготоване желе з ягід калини нормалізує роботу шлунка і кишечника.
5. Відвар кори калини чудово справляється з кровотечами, має спазмолітичну дію, лікує рани і кашель.
6. Обсмажені на сковороді кісточки можна використовувати замість кави - вони також володіють стимулюючими властивостями. Але на цьому корисні властивості кісточок калини не закінчуються: проковтнуті кісточки чистять кишечник, печінка і нирки, які виводять надлишки рідини з організму.

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/ans-korisn-yakost-zastosuvannya-v-medichnih-clyah-protipokazannya_701.jpeg--> Аніс – це пряність, яка

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/brusnicya-korisn-vlastivost-yagd-zastosuvannya-ta-protipokazannya_131.jpeg--> Брусниця на Русі була не

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/lohina-yiyi-korisn-vlastivost-sklad-yagodi-korist-shkodu-dlya-organzmu_701.jpeg--> Лохина відноситься до

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/guava-yiyi-sklad-korisn-vlastivost-dlya-organzmu-lyudini_451.jpeg--> Батьківщиною гарбуза є Перу. Це рослина

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-12/kapersi-sklad-kalorynst-korisn-vlastivost_891.jpeg--> Каперси – корисний продукт, що отримується з рослини

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/panaceya-vd-sta-nedug-korisn-vlastivost-yagd-godzh_791.jpeg-->