» » Чергування білкових і вуглеводних днів: переваги чергування
  • автор: admin  
  • (22-11-2016, 15:10)   
  •   0   
  •  53 
У свою чергу, необхідно відразу підкреслити ту особливість, що дана методика передбачає різні способи застосування. Але в будь-якому випадку, білкова дієта і вуглеводна, чергування яких може проводитися по-різному, а точніше їх спільне застосування, надає найбільш щадне вплив на організм.
Чергування білкових і вуглеводних днів: переваги чергування
Чергування білкових і вуглеводних днів може застосовуватися в якості самостійної дієти, так і стати одним з проміжних етапів більш складних і ефективних систем схуднення, призначених для екстреної втрати ваги. У даній статті будуть описані всі можливі методи чергування "білки і вуглеводи" і детально обґрунтовані їхні недоліки і достоїнства. В першу чергу доцільно привести білково-вуглеводне чергування на тиждень, як самостійний ефективний і найбільш безпечний спосіб схуднення. Краще всього проводити дану дієту за системою "два на два", тобто чергувати два дні прийому їжі, збагаченої білками тваринного походження і два дні вживання продуктів, насичених вуглеводами. Ця дієта хороша тим, що не позбавляє людину якихось важливих компонентів і дозволяє утримувати на належному рівні, такий важливий для процесів життєдіяльності організму, білково-вуглеводний баланс. Недоліком подібної системи живлення можна вважати не надто швидкий результат (доведеться почекати від трьох до шести місяців, поки фігура придбає бажані форми), а також істотний дискомфорт в її дотриманні, який особливо гостро відчувається в перший час. Пов'язано це насамперед з тим, що білковий раціон в істотній мірі відрізняється від вуглеводного і людині весь час потрібно перебудовуватися. Для зручності фахівці з дієтології розробили спеціальні зведені таблиці, в яких наведено окремо всі продукти з найменшим і найбільшим вмістом вуглеводів. Ця особливість зумовлена тим, що білкова дієта передбачає максимальне виключення вуглеводів з раціону харчування, а вуглеводна дієта заснована дещо на іншому принципі - вуглеводів повинно бути багато, а кількість білків не має значення, хоча в підсумку все-одно їх виходить мінімум. У першу категорію продуктів харчування (білкова їжа) в сирому і готовому вигляді з урахуванням всіх основних способів термообробки потрапляє практично всі види м'яса, риба, морепродукти, сало, печінка, знежирені молочні продукти (молоко, кефір, йогурт і сир), а також білки яєць. Всю їжу слід готувати без використання рослинного і вершкового масла, цукру і різних жирних, гострих і кисло-солодких соусів. Якщо зовсім не під силу і дуже сильно хочеться чого-небудь солоденького, то допускається один раз в ці два дні з'їсти перетертий знежирений сир з чайною ложечкою рідкого квіткового меду або такі свіжі фрукти, як ківі, ананас, яблуко та слива.
Чергування білкових і вуглеводних днів: переваги чергування
У "білкові дні" категорично забороняється вживати випічку, шоколад, солодощі, овочі (особливо кукурудзу, картоплю і баклажани), фрукти (найбільша кількість вуглеводів міститься у винограді, грушах, черешні, банани тощо), всі види горіхів, гриби, хлібобулочні, макаронні, хлібобулочні та круп'яні вироби, вершкове і рослинне масло, сири, згущене молоко, жирну сметану і вершки. Натомість безперечним плюсом можна вважати те, що в ці дні можна досхочу об'їдатися м'ясом, рибою і морепродуктами (природно, без хліба, гарнір та заправки). Не варто вважати, що вдасться відігратися у "вуглеводні дні", керуючись тим, що та ж випічка, торти, тістечка, десерти і інша "запрещенка" є вуглеводи в чистому вигляді. Так, дійсно, у перерахованих продуктах міститься величезна кількість вуглеводів, але не варто забувати про те, що жиру, а отже і потенційних кілокалорій в них можна відшукати ще більше. Природно, цей нюанс є абсолютно неприйнятним для будь-якої системи схуднення і ця дієта не є винятком. Потрібно сказати, що в ці дні людині доводиться навіть дещо важче, ніж у "білкові", так як основними стравами раціону стають вівсяні каші на воді, мюслі із знежиреним йогуртом, різні фруктові салатики з медово-лимонної заправкою і овочеві мікси. Знову ж, якщо сильно стає несила, то можна дозволити собі білу парову рибу на овочевій подушці, легкий бульйон на курячої грудки або супчик з индюшиними фрикадельками. Так як у тижні непарна кількість днів, то розмежування по цьому орієнтиру не передбачено і якоїсь день (білковий або вуглеводний) автоматично переходить на наступний тиждень. При бажанні один день (наприклад понеділок) можна робити розвантажувальним, що в значній мірі прискорить такий бажаний результат. Але не варто повністю голодувати під час розвантаження і краще все-таки дозволити собі що-небудь на зразок склянки знежиреного кефіру, зелених яблук або відвареної курячої грудки. Якщо ж спробувати дати загальну характеристику цій системі харчування, то виходить, що мова йде про свого роду роздільному харчуванні і мається на увазі не тільки поділ на білки вуглеводи. Чергування чергуванням, але за фактом навіть в ці дні вкрай небажано поєднувати м'ясо або рибу з яким-небудь навіть самим легким і нешкідливим гарніром і обидва страви повинні бути строго самостійними, тільки в різний час. Тепер про результати. Наведена вище дієта, заснована на чергуванні білкових і вуглеводних днів, розрахована на тривалий термін і хороша тим, що дозволяє повільно, але впевнено йти до поставленої мети і якісно зафіксувати отриманий результат. Для тих же, хто гостро потребує так званих "експрес дієти", підійде дуже популярна система живлення відомого французького дієтолога П'єра Дюкана. У даній статті цей метод схуднення згадується з тієї простої причини, що він також передбачає чергування білкових і вуглеводних днів, але вже на другому етапі. Перший же етап є найскладнішим і "екстремальним", оскільки повністю виключає вживання будь-яких углеводосодержащих продуктів.
Чергування білкових і вуглеводних днів: переваги чергування
Вже за перший тиждень "на Дюкане" можна втратити від трьох до восьми кілограм, проте не варто поспішати радіти, адже організм таким чином отримує свого роду удар. Вдаватися до такого методу схуднення можна тільки в самих рідкісних випадках, так як будь-яке зловживання загрожує такими наслідками, як серйозні порушення у білково-вуглеводному балансі організму або алергічні прояви на білок тваринного походження. У перший період дозволяється їсти тільки відварну, парову або запечену у власному соку рибу, м'ясо, птицю, морепродукти, білкові омлети, приготовані в духовій шафі, печінкові оладки, знежирений сир, кефір, йогурт. Другий етап або як його ще називають - перехідний період, набагато легше дотримуватися, так як він передбачає те саме чергування білкових і вуглеводних днів по системі два на два. Як їх проводити і що саме можна їсти в ці дні, як описано вище. Третій етап вже передбачає святкові вечері, які можна влаштовувати не частіше, ніж один раз в тиждень. А четвертий етап повертає людину до нормального раціону з деякими застереженнями. Максимальна втрата ваги, як правило, відбувається в перші два тижні, а далі ці показники знижуються до позначки, що коливається в діапазоні від одного до трьох кілограмів за сім днів. Не варто забувати і про те, що для того, щоб хоч якось підтримати організм у найскладніший перший період, система схуднення Дюка передбачає щоденне вживання спеціальних углеводосодержащих висівок (необхідно в день з'їдати одну столову ложку цього сухого продукту).
загрузка...
Написати Вконтакте