Дієта при гастриті
Причини хронічного гастриту :
«надмірна любов» до дуже грубої, гострої і пряної їжі, все добре в міру. Зловживання жирною їжею: жирне м'ясо, ковбаса, міцними м'ясними бульйонами. Погано пережована їжа - одна з найбільш важливих причин розвитку гастриту, тому якщо у вас гастрит - можливо треба почати з лікування зубів. Порушення режиму харчування: періоди голодування з подальшим переїданням, надмірне харчування на ніч. Переїдання. Можливою причиною може бути часте вживання надто холодної і надто гарячої їжі. Тривалий прийом деяких ліків (аспірин, антибіотики та ін). Куріння, алкоголь у великих кількостях. Якщо ви жуєте «жуйку», врахуйте, що робити це рекомендується після їжі, так як при цьому виробляється шлунковий сік. А постійне жування сприяє виснаженню секреторної функції шлунка. Неприємні емоції під час їжі. Супутні захворювання інших органів травної системи. Гастрит зі зниженою кислотністю коли кислоти в шлунку виробляється недостатньо для перетравлення їжі, зазвичай зустрічається у людей старшого віку. Симптоми: відчуття розпирання і повноти в подложечной області, неприємний присмак у роті. При цьому типі захворювання виключаються всі страви, які довго перетравлюються в шлунку.
Лікування гастриту проводить лікар, він вирішує яка дієта, буде призначено хворому.Харчування повинно бути повноцінним, в їжі повинні бути присутніми всі необхідні організму поживні речовини .
При загостренні хронічного гастриту, дієта повинна призначатися лікарем. Для таких випадків використовується спеціальний лікувальний харчування.
Основна дієта для хворого гастритом За один раз з'їдайте не більше 400-500 грам їжі, намагайтеся їсти кожен день в один і той же час. Важливо харчуватися 4-5 разів на день потроху, але без перекусів. Останній прийом їжі бажаний за 4 години до сну. Краще харчуватися роздільно, але різноманітно. Чим простіше їжа, тим вона легше і швидше перетравиться в шлунку. Блюдо повинне викликати апетит і своїм виглядом і запахом, і смаком, тільки тоді в шлунку запускається процес сокоотделенія, що є необхідною умовою засвоєння їжі. Їжте повільно, жуйте кожен шматочок не менше 25 секунд, шлунок отримує оброблену слиною кашкоподібну їжу, яку йому легко переварити. Це правило дуже корисно і для бажаючих схуднути - насичення відчувається набагато швидше, відповідно з'їдаєш менше їжі. Це особливо важливо, якщо у вас гастрит зі зниженою кислотністю. Але і в разі гастриту з підвищеною кислотністю не менш важливо жувати досить, бо вже в той час, коли ви ретельно пережовуєте їжу, центральна нервова система одержує інформацію про склад їжі і дає команди секреторних відділах шлунка про вироблення відповідних ферментів в потрібній кількості. Для якнайшвидшого відновлення функцій шлунка у вашому раціоні дієти від гастриту, має бути достатня кількість білка. Для засвоєння білка організму необхідні вітаміни і мінеральні речовини, в першу чергу - вітамін B6 В12 Вітаміни групи B містяться в крупах (самі вітамінні гречана і вівсяна), молочних продуктах, яйцях, рибі, овочах з темно-зеленим листям.
Вітамін Е необхідний для захисту від шлунка агресивного впливу соляної кислоти. Якщо ви приймаєте вітаміни додатково, у вигляді комплексів вітамінів і мінералів , пити їх треба відразу після їжі. Білки в основному слід отримувати з пісного м'яса, нежирної риби у відварному, тушкованому, запеченому вигляді, яєць (некруто), сир, некислий сир, сири, крім гострих і копчених. Фрукти й овочі збільшують секрецію травних соків і ферментативну активність. М'ясо і риба краще засвоюються, якщо їх їдять з овочами (в будь-якому вигляді, крім маринованого). Сіль - при хронічному гастриті допускається вживання нормально підсоленій їжі. Спеції дратують шлунок, їх треба виключити. Дозволяються тільки кріп, петрушка і селера, краще всього подрібнити їх і додати в блюдо перед їжею. Супи рекомендується варити не на м'ясному, а на овочевому бульйоні. Крупи (крім пшона) при гастриті краще додавати в супи або но розварювати. Фрукти в запеченому вигляді без шкірки і насіння. Виняток - банани , які рекомендуються для заміни інших фруктів навіть при загостреннях хронічного гастриту. Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю, рецепти
Свіжовіджатий картопляний або морквяний сік приймати по 1 ст. ложці за 15 години до їди 2-3 рази на день протягом 10 днів восени і навесні. Мед - ст. ложку розвести в склянці теплої води та випити за 15-2 години до їжі. Лужну мінеральну воду без газу (Єсентуки-4 Боржомі) пити в теплому вигляді по півсклянки за годину до їжі. Рецепти при гастриті зі зниженою кислотністю
Мед розвести в холодній воді і пити перед їжею. Свіжий сік подорожника - приймати по 1 ч. ложці 2-3 рази в день протягом двох тижнів. Взимку можна пити препарат подорожника «Плантаглюцид». Відвар кураги пити за 30 хвилин до їжі. Чайний гриб. Якщо у вас підвищена кислотність, не рекомендуються:
Міцні і жирні бульйони (м'ясні, грибні). Гостре, солоне, копчене, спеції, смажене. Сирі овочі, цибулю і часник, цитрусові. Чорний хліб. Газовані напої. Можна при гастриті зі зниженою кислотністю:
Вироби з дріжджового тіста, здоба. Гостре, солоне, смажене. Молоко. Консерви м'ясні та рибні. Дієта для схуднення при гастриті - не рекомендується лікарями, так як недолік їжі може призвести до погіршення стану здоров'я.
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-pri-gastrit-pravila-harchuvannya-pri-hronchnomu-gastrit_401.gif-->

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-pri-gastrit-pravila-harchuvannya-pri-hronchnomu-gastrit_722.gif-->
