
Які існують мінуси роздільного харчування?
Дієти
У статті описані особливості роздільного харчування. Розказано про те, як і коли з'явилася методика є роздільно, описані плюси і мінуси роздільного харчування. Крім того, наведені компромісні рішення з приводу прийняття їжі Роздільне харчування частково засноване на особливості вживання їжі, які були відзначені людьми ще в давнину. Але є деякі суперечності в цьому способі. Тому питання роздільного харчування вимагає подальшого дослідження Теорія роздільного харчування належить американцеві Герберту Шелтону. Саме він у 80-х роках XIX століття вивів нову концепцію харчування, назвавши його роздільним. Лікар обґрунтував думку про те, що багато хвороб шлунково-кишкового тракту, печінки, а також інших внутрішніх органів з'являються в результаті змішування під час їжі неприпустимих продуктів. Думка Шелтона було прийнято, і вже незабаром в США відкрилася перша Школа здоров'я, де лікування хворих здійснювалося за системою роздільного харчування. Результати не змусили себе чекати. Люди, які довгі роки страждали ожирінням і супутніми хворобами почали одужувати, а їх вага знижуватися. Хоча перші результати роздільного харчування були помічені ще в ХІХ столітті, справжня популярність до нього прийшла лише в кінці ХХ. Саме в цей час з-за продуктів, що містять рафіновані вуглеводи, а також через фаст фудів і напівфабрикатів люди почали страждати від надмірного ожиріння, хвороб серця, печінки і шлунка. Система роздільного харчування стала рятівним колом для людей, які не могли іншим способом вилікуватися і скинути вагу. Згідно теорії Шелтона, змішувати під час трапези білки, жири і вуглеводи абсолютно протипоказано. Таким чином, м'ясо ніколи не можна змішувати з молочними продуктами, адже науково доведено, що білки не засвоюються разом з кальцієм. М'ясо можна їсти тільки з овочами (крім картоплі) . Теж саме можна сказати і про різні види риби. Теорія роздільного харчування передбачає прийом каш тільки в поєднанні з вершковим або олією, а вуглеводну їжу забороняє вживати разом з кислою. Тому, кислі овочі та фрукти можна їсти разом з хлібними продуктами або картоплею. Крохмаль у свою чергу не можна поєднувати з звичайним цукром або жирами. Тому, поєднання бутерброда, де на одному шматочку хліба розташовані масло, ковбаса і сир, вважається просто неприпустимим. На питання, чому не можна, можна дати чітку відповідь. При такому поєднанні жоден продукт не йде на користь людині, всі вони залишаються в організмі у вигляді додаткових калорій. Картопля по теорії роздільного харчування дозволяється поєднувати лише з салом (в помірній кількості) . Не дозволяється також змішувати білки різної структури, прикладом рибу, яйця, м'ясо та сир. Фрукти рекомендують вживати за 20-30 хвилин до їжі. У такому разі вони дуже швидко перетравлюються і створюють у шлунку сприятливу обстановку для основного приймання їжі. Виняток становить лише диня, яку радять їсти через 2 години після їжі. Соки рекомендують вживати між основними трапезами. Їх дозволяється поєднувати з хлібом (мова йде про кислі соки) . Щодо молока, його згідно теорії Шелтона потрібно пити тільки окремо, або ж утриматися від молока зовсім, так як воно дуже важко перетравлюється. Багато людей дотримуються теорії Шелтона. Вони відчувають себе здоровими і сильними, приймаючи їжу таким чином. Кожна їхня трапеза складається з одного або кількох сумісних компонентів. У той же час сучасні дослідники називають ряд недоліків в теорії роздільного харчування. Перше протиріччя полягає в тому, що величезна кількість повсякденних продуктів вже самі по собі складаються з декількох компонентів. Прикладом, хліб містить 50% вуглеводів, 8% білків і близько 1% жирів. М'ясо, яке названо основним джерелом білка, що включає в себе 15% жирів. Молоко містить у собі білки, жири і вуглеводи у приблизно рівній кількості. Але все ж таки, результати методу окремо харчування у багатьох випадках говорять самі за себе. Люди дійсно відчувають себе краще, вони сповнені сил та енергії. Тому навряд чи можна цілком відкидати теорію Шелтона. Можливо, в чомусь в ній є перебір, але якщо підійти до цього питання з розумом, шляхом компромісу можна визначити для себе вельми охайний раціон. Але, як і багато інші методи харчування, роздільне харчування має свої позитивні і негативні сторони. Мінуси роздільного харчування: - психологічне навантаження при переході на роздільне харчування; - необхідність відмовитися від рафінованих вуглеводів і напівфабрикатів; - необхідність додаткового часу на приготування їжі; - звикання до роздільного раціону. Останній пункт, мабуть, є найбільш небезпечним. Суть в тому, що організм людини, звикаючи до роздільного харчування, вже не може приймати змішану їжу. Якщо неприпустима трапеза здійсниться в мінімальній кількості, людина може звільнитися лише відчуттям гострого дискомфорту, але якщо відразу прийняти велику кількість несумісною пиши, може настати справжнє отруєння. Тому, той факт, що свіжа їжа стає джерелом отруєння, дійсно насторожує. До того ж, люди харчувалися змішаною їжею навіть в давнину. Їх їжа була натуральна і тому безпечна. Предки жили довго і практично не мали проблем зі здоров'ям. З цього можна зробити підсумок, що харчування не обов'язково повинно бути роздільним. Хоча, про сумісність деяких продуктів замислювалися навіть давні люди, так, від бабусь, які ніколи не чули про теорію Шелтона, можна почути про те, що рибу не можна запивати молоком, або після м'яса вживати сир і т. д. Головне тут, відмовитися від шкідливої їжі. У її число входять булочні вироби, вироблені на пальмовій олії, рафіновані вуглеводи, які входять до складу синтетичних напоїв, чіпсів і багатьох солодощів, а також всі покупні продукти, до складу яких входять маловідомі речовини, стабілізатори, емульгатори і т. д. Ось ці продукти як раз і є найбільш згубними для організму. До речі, їх кількість, звичайно ж, доповнює недорога ковбаса і сосиски. Відмовившись від цієї небезпечної їжі, людина відразу відчує поліпшення свого здоров'я і зовнішнього вигляду. До того ж, підуть дратівливість і агресивність, які дуже часто з'являються саме через згубних компонентів шкідливої їжі. І ще один момент варто задуматися над тим, що приймаючи роздільне харчування, шлунок втрачає властивість перетравлювати будь-яку їжу, тобто стає слабкішим. Хоча, це питання, звичайно, спірне. Якщо ж людина все-таки вирішив є роздільно, він повинен пам'ятати про те, що правила роздільного харчування йому доведеться виконувати протягом всього свого життя, інакше методика в першу чергу принесе не користь, а шкоду. Варто відзначити головні принципи роздільного харчування, які повинні пам'ятати не тільки прихильники теорії Шелтона, але і люди, які головним чином вживають змішану їжу. Починати трапезу можна тільки тоді, коли є почуття голоду. Їжу під час прийняття потрібно ретельно пережовувати, адже тоді вона перетравлюється набагато продуктивніше. Прийом води потрібно припинити за 10 хвилин до початку трапези, і в черговий раз пити її (а також соки, компоти, чай) , тільки через 30 хвилин після їжі. Після трапези не варто відразу займатися активною діяльністю, треба трішки відпочити. Їсти потрібно тільки з хорошим настроєм, адже давно доведено, що їжа «відчуває» настрій людини і впливає на організм відповідно. Не варто поєднувати під час одного приймання їжі велику кількість різних продуктів. Важливо, щоб їжа була холодною, але і не занадто гарячою, продукти кімнатної температури, або трішки теплішою, підійдуть в самий раз. З раціону харчування потрібно максимально усунути шкідливу їжу: рафіновані вуглеводи, майонез, маргарин, консерви, копченості, ковбаси, пишні булочні вироби, покупні торти, а також шкідливі напої (газованої води, каву, чорний чай) . У щоденному раціоні значне місце повинна займати сира рослинна їжа. Дотримуючись ці правила можна значно відновити своє здоров'я, позбавитися від зайвих кілограмів і поліпшити самопочуття. Питання про роздільне харчування досить спірне і до кінця ще не досліджений. Тому кращий варіант - розумно поєднувати здорову їжу, не перегинаючи палиці ні в ту, ні в іншу сторону.

Досить відомий у певних колах дієтолог Володимир Жданов розробив власну методику, засновану на відомому принципі роздільного харчування. Ми

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-03/dyeta-rozdlne-harchuvannya-na-10-dnv_681.jpeg-->Однією з найбільш популярних методик схуднення є роздільне

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/rozdlne-harchuvannya-menyu-na-tizhden-dlya-shudnennya_551.jpeg--> Сьогодні роздільне харчування для

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/rozdlne-harchuvannya-tablicya-sumsnost-dlya-shudnennya-vdguki-menyu_431.jpeg--> Роздільне харчування було

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/principi-rozdlnogo-harchuvannya_301.gif--> На сьогоднішній день на тему роздільного живлення багато

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/90-denna-dyeta-rozdlnogo-harchuvannya-vdguki-rekomendacyi-dlya-shudnennya_771.jpeg--> Прагнучи досягти