» » Правила низкоуглеводной дієти: що потрібно знати?
  • автор: admin  
  • (22-11-2016, 16:29)   
  •   0   
  •  30 
Помилка вважати, що подібний спосіб скинути зайві кілограми з'явився порівняно недавно і, можливо хтось здивується, але перші його аналоги з'явилися ще в кінці двадцятого століття. Так, наприклад, однією з давно відомих низьковуглеводних дієт є популярна колись "Кремлівка".
Правила низкоуглеводной дієти: що потрібно знати?
У теперішній же час її більш вдосконаленим аналогом можна сміливо вважати знамениту систему харчування французького дієтолога П'єра Дюкана, але перш ніж приступити до більш докладного опису, доцільно навести загальні правила низкоуглеводной дієти і принцип її дії. Як можна здогадатися з назви, весь механізм полягає в різкому скороченні або навіть повне виключення вживання вуглеводів з раціону, за рахунок чого в організмі відбуваються процеси, що призводять до екстреної втрати ваги. У перші дні сходить рідина, а потім починають спалюватися жирові клітини. Найбільші втрати в масі зазвичай спостерігаються в перші тижні, коли можна позбутися в загальній складності від трьох до восьми кілограм (даний показник наведено за сім днів). Природно, так весь час тривати не може і така, досить різка реакція організму спостерігається лише у перші один-два тижні. Потім процес стабілізується і втрата ваги значною мірою знижується до позначки, яка коливається в середньому діапазоні від одного до трьох кілограмів за один тиждень. Проте вже перші сім днів часто буває більше, ніж досить для того, щоб привести своє тіло в відносний порядок. Це зовсім не означає, що до такого способу потрібно вдаватися кожен раз, коли екстрене схуднення буде стояти на порядку денному, адже що-що, а безуглеводную дієту щадною вже точно не назвеш. Мало того, часте зловживання подібними програмами може призвести до такого необоротного наслідку, як порушення білково-вуглеводного балансу в організмі і навіть спровокувати алергічні прояви на білок тваринного походження. Щоб уникнути всіх можливих негативних реакцій, бажано не використовувати безуглеводную дієту і харчуватися за калоражной системі. Але якщо на порядку денному стоїть дійсно якесь дуже важлива подія, то зрідка можна вдатися і до таких систем схуднення, свідомо вибираючи з них найбільш підходящу програму. Так, наприклад, якщо порівнювати популярну на сьогоднішній день безуглеводную дієту П'єра Дюкана і стару, добру "Кремлівку", то другий спосіб схуднення є набагато більш щадною для людського організму. В першу чергу, це пов'язано з тим, що вимоги дієти Дюка на початковій стадії є дуже жорсткими, так як рекомендовано різко виключити практично сто відсотків споживаних вуглеводів. Для того, щоб організм зміг впоратися з таким стресом, весь упор робиться на білок тваринного походження, який можна вживати в чистому вигляді практично в необмеженій кількості. Саме з цієї причини часте застосування подібних дієт в підсумку призводить до гострого неприйняття білка. Єдиним плюсом дієти П'єра Дюкана є те, що витримавши складний перший етап, при якому забороняється навіть готувати їжу на рослинному і тваринному жирі (мається на увазі будь-яке масло) і перехідною другий етап, далі можна їсти, якщо не все, то дуже багато чого, так як до того часу в організмі вже починаються незворотні процеси. Для того, щоб підтримати баланс білків та вуглеводів на перших порах, система живлення Дюка передбачає обов'язкове вживання спеціальних висівок в сухому вигляді (одна столова ложка в день), які можна придбати по інтернету або в будь-якому маркеті, що спеціалізується на продажу продукції для здоров'я.
Правила низкоуглеводной дієти: що потрібно знати?
Меню Дюка не так одноманітно, як може здатися на перший погляд. Це не тільки відварне, парове і запечене з морською сіллю у власному соку м'ясо, птиця, риба і морепродукти, але і всілякі білкові омлети, сухе молоко, кефір і сир з нульовою жирністю у відсотковому співвідношенні. При цьому суворо забороняється використовувати цукор, олія, овочі, фрукти, солодке, борошняне, різні соуси і заправки. Але так складно буде тільки на першому етапі, адже другий перехідний період передбачає чергування білків з вуглеводами у системі два на два. Мається на увазі, що перші два дні можна їсти виключно білкову їжу, а наступні дві доби - тільки вуглеводну (овочі, фрукти, різні салати, запіканки і гарніри з них) і так по черзі. Третій етап, і зовсім, може похвалитися справжньою демократичністю, адже він дозволяє людині влаштовувати святкові вечері не частіше, ніж раз на тиждень, на яких можна їсти абсолютно все без винятку. Ну а четвертий етап дозволяє їсти все без будь-яких обмежень, хоча в ньому також передбачені певного роду нюанси і це зовсім не означає, що можна роз'їдати. Витримавши всі етапи даної системи харчування можна розраховувати на тривалий ефект і фіксований результат, але, безумовно, не слід без зайвої потреби повторювати даний курс, адже це завдає організму набагато більший стрес, ніж може здатися на перший погляд. Тепер про "Кремлівської дієти" і про те, чому її прийнято вважати більш щадною. Вона, як і система Дюка відноситься до білкових дієт з низьким вмістом вуглеводів, але дотримується дещо іншим способом. Вся суть її зводиться до системи балів (вуглеводів), певне середньодобове кількість яких у жодному разі не можна перевищувати. Для максимальної зручності в застосуванні, фахівцями з дієтології були розроблені спеціальні зведені таблиці, в які були занесені всі продукти харчування і бали, що відповідають кожному з них, залежно від їх способу приготування і технології обробки. Також існує певна формула, яка допомагає з допомогою простих обчислень дізнатися власну добову норму споживаних вуглеводів, яку не можна перевищувати для того, щоб не перешкоджати досягненню максимально ефективних результатів по втраті ваги. Тобто дана система харчування не робить будь-яких винятків. Можна їсти будь-які продукти, головне, щоб їх загальна кількість, а точніше кількість вуглеводів, що містяться в них, не перевищувало обчислений з допомогою формули межа. Безумовно, ласувати з ранку до ночі тістечками і солодким виноградом на цій дієті не вийде, але дозволити собі один шматочок тортика раз в три дні, не стане якимось незвичайним порушенням. По цим таблицям досить легко обчислити середнє число вуглеводів, що містяться в ста грамах того або іншого інгредієнта і навіть вже готового страви. Але найбільшу перевагу знову ж таки доведеться віддавати саме білкової їжі, так як вона практично зовсім не містить вуглеводів.
Правила низкоуглеводной дієти: що потрібно знати?
Іноді, для більшої зручності всі інгредієнти умовно розбивають на три групи, позначаючи їх трьома кольорами світлофора. Так, першу групу дозволених продуктів (зелене світло) потрапляє м'ясо всіх сортів, сало, птиця (курка, індичка, дичина), кролятина, риба, морепродукти, білки яєць, знежирені молочні продукти (молоко, сир, кефір, йогурт). До складових другої групи (жовте світло) можна віднести деякі овочі (кабачок, морква, бобові, капуста, цибуля, буряк), жирну рибу (всі сімейства осетрових і деякі види лососевих, включаючи сьомгу), водоплавних (качка, гусак), молочні продукти середньої жирності (сметана 15% вершки 10%, кефір, молоко, кисле молоко та інші), свіжі фрукти (апельсин, яблуко, слива, ананас, ківі) і ягоди. До заборонених продуктів або інгредієнтів, які рекомендується вживати в дуже обмеженій кількості (червоне світло) належать борошняні і круп'яні вироби, випічка, солодкі десерти, фруктові соки, шоколад, овочі (картопля, кукурудза, баклажани), фрукти (виноград, банан, груша, персик) і сухофрукти, ягоди (черешня), всі види горіхів, гриби та деякі молочні продукти (масло, сир, вершки, сметана). Вживання продуктів з так званої групи "червоне світло", загрожує мізерними порціями і, як результат, незадоволеним почуттям голоду, тому краще всього орієнтуватися на перші дві групи, які до того ж володіють досить широким асортиментом.
загрузка...
Написати Вконтакте