» » Дієта №5: все що ви хотіли знати про цю дієту. Список дозволених продуктів, зразкове меню і корисні поради.
  • автор: admin  
  • (22-11-2016, 14:04)   
  •   0   
  •  46 
Коли людина хворіє, для його одужання важливо все, в тому
числі і те, що, як і скільки він їсть. Дієта – це режим харчування, який потрібно
суворо дотримуватися, щоб швидше позбутися від проблем з роботою органів
шлунково-кишкового тракту, прискорити обмін речовин. Спосіб приготування їжі,
а також її температура при подаванні також відіграє важливу роль. Всі ми знаємо, що
смажене – це шкода, а варене – користь. Ці правила в харчуванні, а також багато
інші встановив терапевт Певзнер ще на початку 20 століття. Він також розробив
15 основних лікувальних дієт, що підходять людям з різними захворюваннями. Його
рекомендаціями користуються лікарі в сучасній практиці.


Дієта №5: все що ви хотіли знати про цю дієту. Список дозволених продуктів, зразкове меню і корисні поради.


Дієта №5. Що потрібно знати


Дієта №5 є досить поширеною,
вона входить до складу 15 основних столів, рекомендованих Певзнером. Дієту
призначають людям, що страждають хворобами печінки, жовчного міхура і проток.
Під час дотримання цього режиму харчування, людина не повинна відчувати голод,
а також не повинен доводити себе до переїдання.

Дієта №5 розрахована на те, щоб людина отримувала достатню кількість
калорій в день, при цьому його сніданок, ланч, обід і перекуси були
збалансованими потрібними вітамінами і мінералами. В результаті
шлунково-кишковий тракт хворого починає працювати як годинник.

Показаннями до призначення лікарем дієти №5 можуть бути:

  • Гепатит і холецистит (звичайні та хронічні).
    Після того, як діагнози підтверджуються, хворому призначають лікування, під час
    якого він повинен суворо дотримуватися встановлений режим харчування.
  • Жовчнокам'яна хвороба. Дану дієту призначають
    тільки в тих випадках, коли немає загострень.
  • Цироз печінки. Щоб полегшити страждання і
    навантаження на орган, потрібно намагатися дотримуватися рекомендацій лікаря. Дієта №5
    не призначається пацієнтам з печінковою недостатністю.
  • Хронічний гастрит. Якщо хворий дотримується
    режим харчування, гострі болі в шлунки, спазми його більше не турбують.
  • Хронічний коліт. Дієта призначається тим пацієнтам,
    у яких є проблеми з щоденним стільцем. Дотримання рекомендацій лікуючого
    лікаря допомагає позбутися від запорів.



  • Дієта №5: все що ви хотіли знати про цю дієту. Список дозволених продуктів, зразкове меню і корисні поради.


    Система живлення розроблена таким чином, щоб
    вживання шкідливих жирів поциентом було різко обмежено. Особливо
    обмежують ті жири, що організм не здатний швидко переварити і відкладає
    у своїх клітинах, тим самим сприяючи появі проблем із зайвою вагою,
    підвищення рівня холестерину і перевантаження органів травлення. У той же самий
    час, хворий отримує необхідну кількість білків і вуглеводів. Пацієнту
    допустимо за день вжити до 70 г жирів. Кількість калорій в день, який
    повинен отримати хворий, розраховується в залежності від його статі, ваги,
    життєвій активності, віку тощо, але в межах норми.

    Дієта приносить не тільки користь, але і радість. З допустимих
    продуктів можна готувати різні страви і смачно їсти. Дієта не допускає
    харчову обробку шляхом смаження. Їжу можна варити, випікати, готувати на пару,
    у деяких випадках, допускають гасіння. Прийом їжі відбувається кожного 2-3 години,
    тобто від 4 до 6 разів на день.

    Дієта №5 і список допустимих продуктів


    Дієта №5 не дуже сувора, тому при її дотриманні можна
    є практично все. Для любителів борошняних продуктів допускається вживання
    хліба житнього або пшеничного, звичайно, в обмеженій кількості (1-2 шматочки
    при кожному прийомі їжі). Бажано, щоб він був не першої свіжості,
    вчорашнім. Також можна їсти пироги з пісного тесту з солодкою або солоною
    начинкою, пісне печиво.

    На перше допускається прийом супів. Їх можна готувати з
    додаванням різних круп, пасти. Краще віддати перевагу супам без м'яса.
    Якщо для приготування першої страви потрібно борошно, її не смажать, як це
    рекомендують робити кулінари, а заздалегідь обсушують (на сухій сковороді або в духовці
    шафі).
    Дієта №5: все що ви хотіли знати про цю дієту. Список дозволених продуктів, зразкове меню і корисні поради.

    Дієта №5 дозволяє вживання м'яса і риби. Це головні
    джерела білків. Якщо не їсти ці продукти, можна посилити своє положення
    і виснажити організм. І м'ясо, і риба не повинні бути жирними. Щоб продукти
    краще засвоювалися організмом, їх рекомендовано готувати на пару.

    Молоко і кисломолочні продукти також бажано вживати
    під час дотримання цієї дієти. Єдине, варто звернути увагу на
    відсоток жирності. Чим вона менша, тим краще. Продукти, які потрібно
    вживати в обмеженій кількості з низьким відсотком жирності – молоко,
    сметана, кефір, йогурт, сир твердий, сир. З кисломолочки також можна
    випікати пироги і кондитерські вироби.

    Каші також є потрібно. Це основні джерела вуглеводів.
    Каші можна готувати з гречки, вівсянки, рису. Також допустимо додавати крупи в
    супи. Джерелами вуглеводів на цій дієті будуть служити овочі і не дуже
    солодкі фрукти. Їх можна їсти сирими, а також піддавати термічній обробці.
    З овочів бажано готувати салати, заправлені невеликою кількістю
    рослинного масла. Фрукти можна їсти практично все, крім тих, які
    дуже кислі чи солодкі.

    Також можна їсти яйця, в кількості 1-2 шт. в день. З них
    краще готувати омлети або додавати у випічку.

    З напоїв допустимі чай (зелений, чорний, білий), компоти
    зі свіжих або сушених фруктів, відвари шипшини, проста вода.

    Список заборонених продуктів


    Як можна було переконатися під час даної дієти можна
    вживати широкий ряд різних продуктів, але є й такі, які навіть в
    малих кількостях повністю забороняються дієтою:

  • Смажені пиріжки. В них міститься велика
    кількість жирів, що негативно впливає на роботу печінки та підшлункової
    залози. Також не можна їсти продукти з листкового тіста – торти, випічка інше,
    хліб, який спекли сьогодні.
  • Супи на грибному, м'ясному, а також рибному відварах.
    Білкові продукти краще на друге. Зелені щі і окрошка також під
    забороною, так як для їх приготування використовуються продукти з підвищеним
    вмістом кислоти.
  • Консерви з риби. Також не рекомендовані
    копченості. Під забороною солена і жирна риба. Про тараньке і шпроти потрібно
    забути.
  • Жирне м'ясо. Не можна смажити. Під забороною
    вживання в будь-якому вигляді печінки, нирок, мозку та іншого. Ковбасу також є
    не можна, в окремих випадках, можна тільки варену.





  • Дієта №5: все що ви хотіли знати про цю дієту. Список дозволених продуктів, зразкове меню і корисні поради.




    Щодо інших продуктів, таких, як яйця, кисломолочні
    продукти, як вже йшлося, їх можна їсти, але в обмеженій кількості.
    Допускається вживання одного жовтка в день. Яйця можна смажити і варити
    круто. Молоко і кисломолочні продукти з великим відсотком жирності дають
    навантаження на підшлункову залозу і ускладнюють травлення.

    Прикрість для любителів квасолі та інших бобових, ці
    продукти також під забороною. З овочів можна тільки кислі та гострі.
    Консервовані продукти теж не рекомендовано їсти. Вони подразнюють стінки
    шлунка. Гриби – важкі і довго
    перетравливаются (більше, ніж 3 години), тому їх також забороняють їсти.

    Під строгою забороною вживання алкоголю. Всі знають про його
    шкоду на організм. Лікування хвороб органів травлення передбачає не тільки
    дотримання дієти, але і прийом лікарських препаратів. Алкоголь блокує
    дія медикаментів.

    Також краще відмовитися від солодощів. Морозиво і шоколад не
    принесе користь і затягне лікування. Те ж стосується і кави.

    Будь-яку їжу можна солити, але небагато. Такі прянощі, як
    хрін, перець, гірчицю варто виключити з раціону взагалі.

    Дієта №5. Складаємо меню


    Приблизний раціон

    Сніданок . Можна приготувати омлет з 2 яєць без
    додавання жовтків. Білки попередньо збити до утворення піни. Омлет
    можна готувати в мультиварці. Щоб
    сніданок був ситним, потрібно з'їсти ще тарілку каші, наприклад, рисової. Запити
    все це краще теплим зелених чаєм, можна вприкуску з хлібом, намазати вершковим
    маслом.

    Перший перекус .
    Його рекомендовано робити після сніданку, через 2-25 години. Можна випити
    150-200 мл йогурту 1% жирності або з'їсти сирну запіканку.

    Обід . На перше –
    овочевий суп, можна вприкуску з хлібом. На друге – тушковані овочі (морква,
    капуста, буряк тощо) з рибою або мисом. На десерт – компот із свіжих або
    сушених фруктів.

    Полуденок . Другий
    перекус проводиться через 25-3 години після обіду. Можна з'їсти трохи простого
    або пісного печиво з какао або з'їсти фруктовий салат, або випити нежирний
    йогурт.

    Вечеря . Увечері переїдати
    не варто, так як організм починає готуватися до сну і робота органів
    травлення сповільнюється. У цей час можна з'їсти картопляне пюре або кашу з
    гречки, рису або інших злаків, з невеликим шматочком м'яса або риби.

    За 1-15 години до сну, рекомендується випити склянку кефіру.
    Це допомагає позбутися від почуття голоду і заспокоїти органи травлення. Кефір
    пити потрібно не холодним, а кімнатної температури.

    В харчуванні слід дотримуватися наступних правил:

  • Вуглеводний сніданок. З ранку кожній людині потрібна
    енергія, щоб зарядитися на весь день, мати гарне самопочуття. Сніданок
    повинен складатися з продуктів з високим вмістом вуглеводів.
  • Поживний обід. На даний прийом їжі
    припадає найбільша кількість калорій. Переїдати все одно не варто.
    Також не рекомендовано пропускати прийом перших страв. Вони запускають роботу
    шлунково-кишкового тракту і перебивають апетит.
  • Легкий вечерю. Не дарма є прислів'я, що ввечері
    треба їсти, як жебрак. Вечеря повинен бути присутнім у раціоні обов'язково.
    Перерва між прийомами їжі ввечері та вранці досить великий, однак вечеряти
    потрібно, щоб організм не відчував стрес і не почав відкладати зайві жири.




  • Дієта №5: все що ви хотіли знати про цю дієту. Список дозволених продуктів, зразкове меню і корисні поради.



    Перекуси вводять для того, щоб людина не відчував почуття
    голоду і під час основного прийому їжі не переїв. Таким чином, пацієнт
    подлечивает органи шлунково-кишкового тракту без дискомфорту, а організм
    працює за чітко встановленим режимом.
    Головне, дотримуватися встановлених правил харчування і не порушувати їх
    зривами.

    Прості рецепти приготування смачних страв у рамках дієти №5

    Людям, які мають проблеми з травленням, пропонується інформація, як готувати здорову, поживну і апетитну їжу: Легкий картопляний суп. Для приготування знадобиться кілька картоплин. Якщо бульби маленькі, можна взяти 3-4 шт., середні – 2 шт. Картопля очищають від шкірки і нарізають кубиками. Далі висипають його в каструлю і додають до нього 100 гр. рисової крупи, а також один дрібно порізану цибулю. Заливають це все холодною водою в кількості 2 літрів, ставлять на плиту (газову або електричну) і доводять до кипіння. Поки гріється вода, беруть середню моркву, очищають її від шкірки, труть на дрібній тертці. Коли вода в каструлі закипить, її можна додати до інших інгредієнтів. Щоб суп був смачніший, в нього можна кинути суцвіття брокколі, приблизно, 50 р. Готується страва 20-30 хвилин, поки картопля і рис не стануть м'якими. За кілька хвилин до закінчення варіння суп солять. Тефтелі по–кавказьки. Для приготування страви беруть нежирне м'ясо. Підійде яловичина або птах. На одну порцію знадобиться всього 150 г м'яса. Його очищають від сухожиль і подрібнюють у блендері на режимі турбо або пропускають через м'ясорубку двічі. Родзинка тюфтельок по-кавказьки – це додавання в них чорносливу. Його припускають у воді, видаляють з нього кісточки, нарізають соломкою і додають до фаршу. Після чого до маси кидають ще 2 ст. л. молока, одне яйце і 1ч.л. вершкового масла. Все це солять і ретельно перемішують до отримання однорідної маси. Тефтелі печуть у духовці до готовності, далі їх заливають 20 р сметани і добре прогрівають.

    Підсумки

    Дієта №5 допомагає впоратися із зайвою вагою. Якщо дотримуватися простих правил харчування, це відбувається само по собі. По закінченню лікування, не потрібно відразу накидатися на раніше заборонені продукти, це може спровокувати рецидив. На звичайне харчування варто переходити поступово.
    загрузка...
    Написати Вконтакте