» » Дієта Дюка: від загальних принципів до прикладів рецептів.
  • автор: admin  
  • (22-11-2016, 14:01)   
  •   0   
  •  43 
«Доброї людини повинно бути багато», – говориться в народній приказці. Однак далеко не
кожну сучасну дівчину гріє це твердження. Варто набрати пару зайвих
кілограмів – тут же починається паніка і відчайдушний пошук вірного засобу, щоб
від цього позбутися надмірності. Заможні леді лягають під ніж
пластичного хірурга або добами просиджують в спа-салонах на різних
антицелюлітних процедур. Ті, у кого можливості скромніші, знаходять час
для тренажерних залів та фітнес-центрів. Але самим популярним способом схуднути
вважаються дієти, серед яких жінки шукають таку, щоб можна було харчуватися
повноцінно і смачно, але при цьому скидати зайву вагу. Дієта Дюка – одна з
них.
Дієта Дюка: від загальних принципів до прикладів рецептів.

Дієта Дюка – опис і
загальні принципи



«Їж, скільки завгодно – і схуднеш!» – неймовірно,
але це принцип цієї дієти. З тією лише застереженням, що їсти можна лише
певні види продуктів, а сама дієта складається з чотирьох етапів. Кожен з
них має свою тривалість і свою конкретну задачу.

Перший етап носить назву «Атака». Його
тривалість становить від 2 до 10 днів, залежно від кількості
скидного ваги. В середньому «Атака» триває три-чотири дні, за цей час
йде 15 – 4 кг. Цей етап має психологічне значення: бачачи, як швидко
йде зайва вага, людина набуває додаткову мотивацію. Таким чином,
запобігає зрив з дієти в перші дні. Під час «Атаки» раціон складається з
білкової їжі, яку можна вживати необмежено. При відсутності
відсутніх вуглеводів організм розщеплює жирові клітини і виробляє з них відсутні
елементи. В цьому і полягає секрет швидкого зменшення жирового прошарку на
першому етапі.


Дієта Дюка: від загальних принципів до прикладів рецептів.

Тривале утримання від їжі, багатої
мінералами, вітамінами та іншими необхідними елементами, шкідливо для організму.
Тому на другому етапі, який доктор Дюка назвав «Круїз», в раціон
додаються овочі. Другий етап не передбачає такого швидкого спалювання
жиру, як перший, оскільки в раціоні з'являються вуглеводи. Але з'являються вони в
такій кількості, що, не встигнувши відкладеться у вигляді жиру, тут же розщеплюються
організмом. В середньому на другому етапі за тиждень йде один кілограм, тому
його тривалість напряму залежить від кількості ваги, від якого
необхідно позбутися. Якщо це сім кілограмів, то «Круїз» триватиме всього
тиждень, а для того, щоб скинути 21 кг, потрібно буде «подорожувати» три
тижні.

Більшість дієт має одне підступне
властивість: після їх закінчення втрачені кілограми незабаром повертаються, як ні
в чому не бувало. Для того щоб цього не сталося, потрібно закріпити результат,
досягнутий за час дієти. Для цих цілей дієти Дюкана передбачений третій
етап, який називається «Закріплення» і є якоюсь перехідною фазою між
режимом суворої дієти і харчуванням без обмежень. На цьому етапі в раціон
поступово вводиться невелика кількість круп, сиру, солодкого і макаронних
виробів. Як і другий етап, «Закріплення» не має фіксованого
тривалості. На кожен скинутий кілограм припадає десять днів дієти.
Тобто, якщо ви скинули під час попередніх етапів п'ять кіло, етап
«Закріплення» триватиме 50 днів.

Після третьої фази настає четверта і
остання – «Стабілізація». У цей період знімаються всі обмеження в харчуванні,
але для того, щоб показники ваги залишалися на рівні, придбаному після
дієти, рекомендація доктора Дюка – виконувати три простих умови.

  • Щоденні прогулянки тривалістю не менше двадцяти хвилин. Прогулянка по
    набережній, похід в магазин або дорога додому з роботи – неважливо, головне –
    пересуватися пішки.
  • Раз в тиждень харчуватися виключно білковою їжею, як на етапі «Атака».
  • Кожен день приймати їжу три столові ложки вівсяних висівок в будь-якому вигляді –
    в млинцях, кексах і будь-якому іншому.




  • Дієта Дюка: від загальних принципів до прикладів рецептів.



    Це все рекомендовані обмеження
    «Стабілізації», яку для кращого ефекту слід розтягнути а можна на
    довше.

    Дієта Дюка – дозволені
    продукти



    Отже, ось і настав час поговорити про
    найцікавішому і самому головному: які продукти можна під час дієти? Для
    кожного етапу передбачений свій набір продуктів, але є загальні правила та
    рекомендації для всіх чотирьох фаз:

  • випивати щодня до двох літрів води, не рахуючи чаю та кави;
  • кожен день вживати вівсяні висівки, поетапна дозування яких становить:
    «Атака» - 15 столових ложки, «Круїз» - два, «Закріплення» - три і, нарешті,
    «Стабілізація» - 35 столові ложки. При вживанні разом з їжею запивати
    водою (один-два склянки). Вівсяні висівки (саме висівки, а не пластівці) знижують
    рівень холестерину в організмі, сприяють виведенню токсинів і поліпшенню
    роботи кишечника.




  • Тепер – детальніше про раціоні на кожному
    етапі

    Під час «Атаки» можна їсти знежирені
    молочні продукти (молоко, кефір, сир), сирі і варені яйця, м'ясо птиці без
    шкіри (за винятком гусака і качки), яловичину, яловичий язик, рибу і всі види
    морепродуктів. Термічна обробка продуктів повинна проходити без
    використання жиру. Іншими словами, готувати потрібно у воді, на грилі або на пару.
    Крім вище перерахованих продуктів, допустимі: мариновані огірки, цибуля,
    часник, лимон, сіль, з напоїв – кава, різні види чаю (всі напої без
    цукру), мінеральна вода.

    На етапі «Круїз» до білковим продуктам
    додаються овочі – помідори, огірки, шпинат, болгарський перець, спаржа,
    стручкова квасоля, селера, будь-яка капуста. Також можна натуральні рибні
    консерви, кілька крабових паличок в день, сухе вино (не більше 50 грам в
    день). Для того щоб скинути до 10 кілограмів, необхідно чергувати
    білкову дієту з білково-овочевий за графіком день через день, три через три або
    п'ять через п'ять. Якщо ж мова йде про сбрасиваемом вазі від десятка кілограмів і
    вище, тоді рекомендується п'ять днів дотримуватися білкову дієту, а наступні
    п'ять днів – білково-овочеву.

    Етап Закріплення» передбачає
    додавання до продуктів перших двох етапів фруктів (крім черешні, винограду і
    бананів), хліба (не більше двох скибочок в день), сиру. Також можна оцет,
    аджика, гірчиця, желатин, соєвий соус і спеції. Крім того, два рази в тиждень
    дозволяється з'їдати по одній порції рису, картоплі, макаронів або бобових
    (горох, квасоля, сочевиця). Третій етап порадує і тим, що один день в тиждень
    можна їсти абсолютно все без обмежень. Рекомендація – як і на четвертому
    етапі, який знімає всі обмеження, присвячувати один день повністю білкової їжі.

    Дієта Дюка – заборонені
    продукти



    Насамперед, заборонено солодке, включаючи
    цукор і випічку. На перших трьох етапах можна вершкове масло, міцні напої,
    фаст-фуд і жирне м'ясо. Крупи можна в обмежених кількостях, починаючи з
    третього етапу. З фруктів заборонені виноград, черешня та банани містять
    велика кількість вуглеводів і калорій.

    Дієта Дюка - приклади
    раціону



    Харчування під час дієти повинна складатися з
    трьох повноцінних прийомів шукай (сніданку, обіду і вечері) і двох лагідних перекусів
    (другого сніданку і полудня). Дане меню не є обов'язковим і суворим,
    воно наведено в якості орієнтира. Дієта Дюкана дозволяє компонувати продукти, дозволені на те
    чи іншому етапі дієти, на свій розсуд.

    Меню для етапу
    «Атака»


    Сніданок :
  • яйця – 2-3 штуки, варені або омлет;
  • малосольна риба або шинка – 1 шматочок;
  • чай (будь) або кави.


  • Другий сніданок :
  • кефір і висівки (можна замість кефіру молоко або сир).


  • Обід :

  • м'ясне або рибне блюдо (варіанти –
    курка з часником, варене нежирне м'ясо або запечена риба з лимонним соком);


  • Полуденок :

  • морепродукти (креветки або відварні
    кальмари) зі спеціями.


  • Вечеря:

  • на вибір: риба-гриль, баранина,
    відварний язик або кролик;
  • кефір




  • Меню для етапу
    «Круїз»


    Сніданок:

  • омлет з овочами (болгарський перець,
    томат, зелень);
  • оладки з кабачків;
  • сир;
  • кава з молоком.



  • Другий сніданок :

  • яйця (в будь-якому вигляді, крім смажених на
    олії);


  • Обід :

  • відварна курка або риба;
  • білково-овочевий салат (яйце, болгарський
    перець, стручкова квасоля, рибні консерви, дані компоненти заправляються
    йогуртом і посипаються перцем).




  • Полуденок :

  • куряча грудка відварна;
  • овочевий салат, заправлений лимонним
    соком;
  • чай (краще зелений).



  • Вечеря :

  • тушкована капуста або овочі гриль;
  • відварний язик або риба;
  • кефір.



  • Меню для етапу
    «Закріплення»


    Сніданок :

  • сирники зі сметаною і корицею (або
    ваніллю);
  • чай або кава.




  • Другий сніданок :

  • йогурт, фрукти.


  • Обід :

  • курячі котлети парові;
  • овочевий салат, заправлений мінімальним
    кількістю масла.



  • Дієта Дюка: від загальних принципів до прикладів рецептів.


    Полуденок :

  • сир зі сметаною або сир з хлібцем.

  • Вечеря :

  • макарони (або рис) з морепродуктів і
    соєвим соусом.

  • Дієта Дюка - приклади
    рецептів



    Рецепт №1: Вуха
    з голів сьомги


    Що необхідно:

    Для Атаки:

    На 1 літр води:
  • голова сьомги – 1 шт.,
  • цибуля - 1 шт.
  • висівки - 1-2 ст. л.,
  • сіль, чорний перець горошком, лавровий лист і спеції за смаком.


  • Як
    приготувати:


  • Покласти у воду голову сьомги, довести
    до кипіння, зняти піну.
  • Додати порізаний дрібними кубиками цибулю, чорний перець горошком, сіль за
    смаку. Готувати близько 40 хвилин на маленькому вогні.
  • Дістати риб'ячу голову, відокремити м'якоть від кісток, покласти м'якоть назад в
    каструлю. Знову довести до кипіння.
  • Додати зелень петрушки, лавровий лист і висівки, почекати, поки знову
    закипить. Після цього дати настоятися близько 10 хвилин при закритій кришці.


  • Для Круїзу

    Висівки можна замінити дрібно нарізаними
    морквою, болгарським перцем і суцвіттями цвітної капусти (без обсмажування).
    Цвітна капуста зробить суп густим і додасть йому новий смак. На останньому етапі
    можна додати часточку лимона, також можна експериментувати зі спеціями.

    Рецепт №2: Ніжне куряче філе

    Що
    необхідно
    :

  • філе куряче – 1 кг,
  • соєвий соус – 2 ст. л.,
  • гірчиця – 1 ст. л.,
  • сіль і перець за смаком.


  • Як
    приготувати
    :

  • Куряче філе нарізати невеликими
    шматочками.
  • З гірчиці, перцю, солі і соєвого соусу зробити маринад.
  • Перемішати з маринадом шматочки філе і залишити в холодильнику.
  • Через 8-10 годин дістати промаринованное філе з холодильника і запікати
    близько години в духовці при середній температурі.


  • Рецепт 3:
    Морозиво з мюслі


    Що необхідно :

  • молоко – 250 гр.,
  • вівсяні висівки – 2 ст. л.,
  • замінник цукру – 3 ст. л.,
  • яйця – 1 шт.,
  • знежирена сметана – 30 гр.,
  • м'який сир – 30 гр.,
  • цедра 1 апельсина, трохи ванілі.


  • Як
    приготувати
    :

  • Молоко довести до кипіння, після чого
    додати туди висівки, ваніль і столову ложку замінника цукру. Варити на
    маленькому вогні до згущення, безперервно помішуючи.
  • Збити яйце, додати його в загуслу масу. Ретельно перемішати і зняти
    з вогню.
  • Змішати в мисці цедру, сир, сметану і залишився замінник цукру.
    Отриману суміш додати в каструлю з висівками і перемішати.
  • Залишити готову суміш на півгодини. Потім розлити по склянках і витримати
    чотири години в морозильній камері. Щогодини перемішувати.


  • Дієта Дюка – переваги
    і протипоказання



    Принадність дієти Дюка в тому, що
    завдяки їй людина втрачає зайві кілограми і при цьому не морить себе голодом.
    Однак, незважаючи на режим харчування і основу з натуральних продуктів, ця
    дієта має ряд протипоказань. Під час білкового етапу у деяких можуть
    загостритися хронічні захворювання або статися гормональні збої.

    Дієта Дюка - протипоказання
    дієти



    Дієта протипоказана:

  • в період вагітності і грудного
    вигодовування;
  • дітям до 18 років;
  • при хворобах печінки, нирок і ШЛУНКОВО-кишкового тракту, при подагрі;
  • при великих інтелектуальних навантаженнях;
  • при порушеному обміні речовин;
  • при захворюваннях серцево-судинної системи.


  • Переваги
    дієти Дюкана



    Основні плюси даної дієти стоять в
    наступному:

  • основний плюс – очевидний результат.
    Зайва вага спалюється швидкими темпами і не повертається до показників;
  • відсутність почуття голоду під час кожного етапу, що важливо. Можлива
    тяга до певних продуктів, але почуття голоду відсутня, а значить,
    знижується ризик зриву з дієти;
  • основу раціону дієтичної системи складають натуральні продукти, тому
    дієта безпечна для здоров'я;
  • під час дотримання дієти можна поїсти ситно і смачно, що, знову ж таки, знижує
    ризик зриву, а також припаде до смаку гурманам;відсутність обмежень за часом і кількістю прийому їжі;
  • специфіка раціону передбачає легкість проходження дієті в будь-яких умовах.
    Будинки дієтичну їжу можна готувати за рецептами, а в кафе або ресторані можна
    знайти дієтичні страви в меню.


  • загрузка...
    Написати Вконтакте