
Дієта №4 - правила харчування для пацієнтів із захворюваннями кишечника
Дієти
Дієта №4 - її варіанти і показання до призначення
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-4-pravila-harchuvannya-dlya-pacyentv-z-zahvoryuvannyami-kishechnika_861.jpeg-->
Дієта №4. У їжі міститься мала кількість вуглеводів, жирів, але збережена добова норма білка. Всі страви готуються на пару, протираються, відварюються. Харчуватися необхідно дрібно, не менше 6-ти разів, маленькими порціями. 
Не слід вживати продукти, що провокують посилення в кишечнику процесу гниття, бродіння:
При такому харчуванні на слизову оболонку кишечника проводиться щадне хімічне, механічне вплив, зменшуються запальні зміни.
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-4-pravila-harchuvannya-dlya-pacyentv-z-zahvoryuvannyami-kishechnika_172.gif-->

Із-за одноманітності, фізіологічної неповноцінності ця дієта триває не більше тижня. Потім в залежності від виду хвороби, переходять на стіл №5 або №2.
Призначається таке харчування після оперативного втручання, коли загострюються хронічні захворювання, що супроводжуються профузної (рясної) діареєю. Диспепсическое розлад виражено, травлення утруднено, болісно.
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-4-pravila-harchuvannya-dlya-pacyentv-z-zahvoryuvannyami-kishechnika_603.jpeg-->

Калорійність
Енергетична цінність - до 2000 ккал
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-4-pravila-harchuvannya-dlya-pacyentv-z-zahvoryuvannyami-kishechnika_174.gif-->

Вільна рідина - до 2 л. Кухонної солі не більше 6 гр. Вуглеводів до 250 гр., жири /білки - 70/90 гр.
Рекомендовані продукти:
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-4-pravila-harchuvannya-dlya-pacyentv-z-zahvoryuvannyami-kishechnika_165.jpeg-->

Дієтичні різновиди, меню
Кишкові хвороби супроводжуються різними запаленнями, тому дієта № 4 складається з декількох спеціалізованих варіантів.
Стіл №4 призначається при кишкових хворобах, коли посилене бродіння.
Зразкове денне меню:
Перший сніданок може складатися з рисової каші, зеленого чаю, омлету.
Другий сніданок - перетертий сир.
Обід - пюрированний суп, рибні тефтелі, чорничний кисіль, відвар.
Опівдні випийте настій шипшини.
Макарони з відвареної телятиною (яловичиною), чорний або зелений чай.
Перед сном 1 ст. кефіру.
Після закінчення курсу переходять на дієтичне харчування № 5а, № 2.
Якщо загострилися хронічні захворювання супроводжуються запаленням ШЛУНКОВО-кишкового тракту, то призначається стіл 4 б.
Сніданок - рисова, розварена каша; картопля, риба, какао.
Потім - мус з сиру.
Обід - суп з перловою (рисової) крупи, гречана протерта каша, сир, фруктового желе.
Полудень - білковий рулет, айвовий компот.
Вечеря - овочеве пюре, сиркова маса, відварний язик.
1 ст. кефіру на ніч.
Через 20 днів переходять на стіл 4 ст.
Дієта № 4 аг - хворі з діагнозом «Целіакія», по-іншому глютенова ентеропатія. Їжа повинна бути насичена білком, а вміст жиру залишитися незмінним. Висококалорійна - до 3200 ккал.
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-4-pravila-harchuvannya-dlya-pacyentv-z-zahvoryuvannyami-kishechnika_796.jpeg-->

Висновок
Добова доза вуглеводів, жирів знижена, при цьому збережено кількісний вміст білка. За рахунок цього зменшена калорійність дієти. Під час проходження лікувального курсу хворий худне на кілька кг. Це може бути спокусою для людей, які страждають надмірною вагою.
Самостійний, без лікарської консультації, перехід на таке харчування загрожує тяжкими наслідками. Порушується нормальне функціонування шлунково-кишкового тракту, що приводить до різного ступеня тяжкості захворювань. Перед початком дієти краще проконсультуватися з фахівцем.

Захворювання кишечника необхідно лікувати не тільки за допомогою спеціальних медикаментозних препаратів, але і дієти, спрямованої на нормалізацію

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-5-stl-spisok-produktv-menyu-recept_301.jpeg-->

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-pri-pankreatit-osnovn-pravila-harchuvannya-dlya-pacyentv-z-zapalennyam-pdshlunkovoyi_741.jpeg-->

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-pri-zhovchnomu-mhur-pravila-harchuvannya-pri-zahvoryuvannyah-zhovchnogo-mhura_581.jpeg--> Жовчний

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-pri-gastrit-shlunka-pravila-rezhim-racon-harchuvannya-dlya-hvorogo_191.jpeg--> Немає такої страховки,

http://diety.pp.ua/uploads/posts/2015-03/dyeta-dlya-pdshlunkovoyi-zalozi-osoblivost-pravila-harchuvannya-pacyentv-z-patologyami-pdshlunkovoyi_251.jpeg