» » Харчування при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки
  • автор: admin  
  • (24-04-2016, 16:19)   
  •   0   
  •  278 
http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-04/harchuvannya-pri-virazc-shlunka-dvanadcyatipaloyi-kishki_791.jpeg-->Харчування при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки
Виразка органів травного тракту – серйозне захворювання, що затьмарює життя хворого при будь-яких відхиленнях в лікувальній дієті. Існує спеціальне харчування при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, яке хворий часто змушений дотримуватися все життя. Однак, не варто думати, що воно нераціональне і незбалансоване, зовсім ні. Просто є певні обмеження, які потрібно дотримуватися.

Дієта і харчування при виразці шлунка


Перша вимога, яка пред'являється до раціону хворого, який страждає від виразки травних органів, полягає в його температурі і складі. Їжа повинна бути термічно і механічно щадною. Тобто супи необхідно збивати блендером в пюре і подавати теплими, а м'ясо і рибу готувати у вигляді котлет. Тільки так можна уникнути пошкодження слизової шлунка. Харчування при виразці шлунка з підвищеною кислотністю виключає вживання солінь, маринадів, свіжих фруктів, овочів, газованої води і соків. Втім, і для осіб із зниженою кислотністю вони не будуть благом.
Виключено наїдатися досхочу, бо це створює серйозне навантаження на травний тракт. Необхідно сідати на стіл 5-6 раз в день і їсти потроху. Від наваристих жирних бульйонів необхідно відмовитися повністю. Перші страви можуть бути приготовані тільки на основі овочів або вторинного бульйону, хоча при загостренні виразки шлунка другий спосіб харчування неприпустимий. М'ясо і рибу переважно використовувати нежирних сортів. Відповідно, всі копченості, ковбаси, консерви, смажені страви виключаються, як і алкоголь. Бобові та інші овочі, які можуть викликати бродіння і газоутворення при виразці шлунка з дієтичного харчування прибираються.

Правильне харчування при виразці шлунка


Крім супів показано каші, краще на воді або з додаванням молока. Чисте молоко пити не можна, а ось кефір, ряжанку або йогурт – будь ласка, але тільки не дуже жирні. Це стосується і сиру. Дозволено пити трав'яні чаї, компоти, а ще киселі. Корисно їсти запечені яблука. З масел перевагу варто віддавати рослинним, а от хліб показаний підсушений – вчорашній. Можна їсти сухарі, сухе печиво, зрідка готувати яйця всмятку. Крім смаження показані всі інші способи приготування їжі.
Тим, хто цікавиться, яке харчування дозволено при виразці шлунка, варто звернутися до дієті №5. Вона показана при терапії хвороб ШЛУНКОВО-кишкового тракту і обміну речовин. Її ж можна використовувати і для боротьби з зайвою вагою. Зразкове меню дієтичного харчування при виразці шлунка може виглядати так:

  • на сніданок вівсянка, зварена на воді з додаванням молока. Чашка трав'яного чаю;

  • другий сніданок – морквяно-яблучний пудинг;

  • на обід овочевий суп і котлети з телятини, приготовані на пару. Два шматочки хліба;

  • на полуденок сирна запіканка;

  • на вечерю рис з шматочком вареного хека або судака. Тушковані овочі, підсушений хліб;

  • запечені яблука. Перед сном склянку кефіру.

  • http://diety.pp.ua/uploads/posts/2016-04/harchuvannya-pri-virazc-shlunka-dvanadcyatipaloyi-kishki_602.jpeg-->Харчування при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки

    Як видно, ця дієта цілком раціональна і включає всі необхідні для людини білки, жири і вуглеводи з вітамінами і мінеральними речовинами. Її можна дотримуватися як завгодно довго, але в будь-якому випадку це необхідно обговорювати зі своїм лікуючим лікарем. Її тривалість, як правило, становить близько півроку, але і після поліпшення стану необхідно дотримуватися певних рекомендацій: не є гостре і смажене, по можливості відмовитися від алкоголю але якщо бажання випити непереборно, краще зупинити свій вибір на горілці чи хорошого коньяку, а газовані спиртні напої виключити, як і заправки на основі оцту.
    загрузка...
    Написати Вконтакте